Några bokval ur Låna&Läs 2023/2024

Låna&Läs 2023/2024

Nu har jag äntligen läst de åtta val jag gjorde när Låna&Läs startade upp i höstas. Det kommer nya böcker varje vecka så några av böckerna har fått stå tillbaka för nyutgivna. Men allt har sin tid.

Det är riktigt läsvärda böcker och några av dem är riktiga bladvändare.

Den första boken jag vill tipsa om är Dimdans av Malin Hedin. Det är den enda av böckerna som jag hade läst när katalogen kom ut. Jag fick möjlighet att förhandsläsa boken och skriva om den under våren och det här är ett citat ur min recension " …vilken bra bok! En känslosam berättelse där författaren håller mig på halster under alla bokens kapitel, ända in i den slutliga klarheten." 

Lena Anderssons nya bok Studie i mänskligt beteende har en titel som drar till sig min uppmärksamhet lite extra. "Ett beteende är allt som en död person inte kan göra" lärde jag mig under mina studier. Man eller kvinna, sak samma för den här boken är en samling sammanhängande berättelser som skildrar kvinnor i samtiden. Kvinnor som försöker stå ut i sina kroppar, som betraktar, lyssnar och försöker förstå. En bok som jag är lite ekvivalent till men väl värd att läsa.

Stina Jackson är en av mina favoritförfattare. Hon är uppvuxen i Skellefteå men bor sedan drygt tio år tillbaka i USA. Hennes böcker Silvervägen och Ödesmark var böcker helt i min smak. Jag såg verkligen fram emot att läsa Förinta världen ikväll och som tidigare blev jag inte besviken. 

En för mig ny författare är Rut Kvarnström Jones, men De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel har en titel som lockade mig till läsning. En historisk feelgoodroman från början av 1900-talet om kvinnors potential i en mansdominerande värld. Det här är den första delen i serien Stockholms pärlor som jag älskade och vill ha mer av.
"Kvinnor förväntas ju sköta hemmet - men vad är ett hotell om inte ett hem?" En fantastisk bok om kvinnor och den tidens normer och värderingar.

Jan Arnald, mer känd som Arne Dahl är den författare som jag mött många  gånger i olika boksammanhang. Jag har inte läst någon av hans böcker tidigare, men följt tv-serien som bygger på hans populära böcker om A-gruppen. Nu har jag löst hans nya kriminalserie cirkelns mitt  om Eva Nyman och Nova, en grupp av färgstarka poliser som löser brott av det irreguljära slaget. Han skriver på ett intressant sätt och nu är jag med från start. Jag väntar också på Skaparen som kommer i april och som han skrivit tillsammans med Jonas Moström.

Som femtiotalist kan jag inte låta bli att drömma mig tillbaka till 70-talet. Jag lyssnade på ABBA, läste Anna Wahlgren, Kerstin Thorvall, Sjöwall Wahlöö, Ulf Lundell och satt på en bar i Grekland när kung Carl Gustaf fick sin Silvia. Denise Rudbergs bok Dancing Queen  är en svensk polisroman och sjuttiotals noir-thriller om två kvinnliga poliser ur olika generationer. En polisduo som råkar på hemligstämplad information vilket försätter dem i omedelbar livsfara. Jag ser fram emot en fortsättning.

Christoffer Carlsson brukar presentera sina nya böcker på deckarfestivalen och varje gång har jag planerat för att läsa, men någon annan bok har alltid kommit emellan. Nu har jag läst hans senaste bok Levande och döda. En roman som kom ut under förra våren och som handlar om uppbrott, skuld och död. Levande och döda är den tredje delen i sviten med kriminalromaner från Halland. En intressant bok som gick bra att läsa fristående.

Den sista av böckerna jag läst är Födelsedagen. Sofie Sarenbrants böcker om Emma Sköld är riktigt bra läsning, så vad kan gå fel när hon nu skriver tillsammans med Carina Bergfeldt. Födelsedagen är den första delen i en ny spänningsserie. Boken var bättre än jag hoppats på och jag ser fram emot en fortsättning.

Än är det lång tid kvar för fler Låna&Läsböcker och nya fortsätter att komma. Ny titel i februari är Svalorna flyger söderut av Lisa Ridzén. Hon kommer till Vängåvans Bokhandel på Bokreans förfest den 19 februari. Innan dess hoppas jag hinna läsa boken.

 
 

ISBN: 9789137506357