En söndagsbetraktelse om Världscancerdagen och Internationella tvillingdagen

Förra söndagen skrev jag om förintelsens minnesdag, I dag fortsätter jag på temat Internationella temadagar och i dag 4 februari är det Världscancerdagen. I Sundsvall uppmärksammas den dagen på måndag den 5 februari på Kulturmagasinet. 

Fredagen den 2 februari var det Internationella tvillingdagen och jag läste på nätet att bara 1, 4 procent av alla gravidíteter leder till flerbarnsbörd i Sverige.

Jag hittade nyligen en tidningsnotis som jag skickat in till Blodcancerförbundets medlemstidning Haema 2010 och som visar varför de här temadagarna känns viktiga för mig och min familj.

"En solskenshistoria
För 10 år sedan fick vår tvillingdotter Emma efter en längre tids sjukdom diagnosen Hodgkins sjukdom. Genom effektiv behandling och god omvårdnad på hematologen i Sundsvall är hon i dag helt frisk. När behandlingen började fick vi tidigt veta att tillförseln av cytostatika kunde försämra fertiliteten eller helt omintetgöra möjligheterna för henne att få barn. I dag vet vi att behandlingen fungerade bra och den 22 mars 2010 föddes tvillingflickorna Ellen och Clara på Sundsvalls sjukhus. När jag ser på Emma och flickorna så känner jag en sådan enorm glädje och tacksamhet och jag skulle väldigt gärna vilja dela min solskenshistoria med Haemas läsare
Hälsningar ……..
Tvillingmamma och tvillingmormor"

🎶 Jag vill tacka livet…….sjunger Arja Saijonmaa och jag instämmer. Ett liv med friska barn, ett bonusbarn, fem barnbarn och ett bonusbarnbarn är verkligen någonting att tacka för.

Dagens boktips är två böcker med anknytning till världscancerdagen.

(null)

I boken Övervintring av Katherine May ställer hon  sig frågan om vad som händer när någon anhörig blir sjuk, när vi efter några sömnlösa nätter upptäcker att det är en resa vi inte kan avboka. 

Skål för en groda är skriven av Helena Josephson och när hon får diagnosen lymfom stannar allt till för en stund, men under sin cytostatikabehandling upptäcker hon att livet går vidare. Med hjälp av ett salutogent synsätt kan hon slutligen lämna sitt att-vara-sjuk-och-i behandling-jobb och gå tillbaka till sitt arbete som socialsekreterare.

Mina recensioner av böckerna hittar du här:
Övervintring av Katherine May 
Skål för en groda av Helena Josephson 
 
(null)
 

(null)

Lille H fortsätter sitt utforskande och kreativiteten är det inget fel på. Stekpannor kan användas till många olika saker.
(null)  

I veckan började bokhandeln fira sitt jubileum. Bokhandlarn har drivit Vängåvans Bokhandel40 år och hunnit fylla 80 år. Vi hade fått en inbjudan och det var en mycket trevlig kväll. Klas Norberg och Per-Åke Stockberg stod för underhållningen.  

(null)

Min kropp vill inte alltid samarbeta men med lite tjur brukar allt ordna sig. Den här helgen har varit lite annorlunda, för jag har en höft som inte tillåter belastning. Tur att jag behöll mammas käpp när hon gick bort.
(null)
 
ST har i dag ett reportage från årets Bröllopmässa. Mässan har en lång tradition och jag minns tillbaka till året 1999. Våra tvillingar fick då som 17 åringar agera brudpar på Stadshuset i Sunsvall. Det var samma år som Emma insjuknade i Hodgkins lymfom. Gäst på mässan var då Lars-Åke Babsan Wilhelmsson.
 
Följ gärna Blodcancerförening Västernorrland och Blodcancerförbundet på Facebook.
 
Övervintring 
Författare: Katherine May
Utgivningsdatum:   2022-01-24 
Förlag: The Book Affair
ISBN: 9789198652543
 
Skål för en groda
Författare: Helena Josephson
Utgivningsdatum:  2022-11-25
Miramir förlag i samarbete med Whip Media
ISBN:  9789189707238

 Ha en bra söndag!


Kommentera här: