Författarpresentation av Marie Dahlström och Tina Rubbestad

Vi är en författarduo som skrivit tillsammans i tio års tid. Vår skrivarresa började när vi var kollegor och jobbade tillsammans under ett år. När vi lärt känna varandra och blivit vänner kom det av en slump fram att båda haft tankar på att skriva en bok, men inte kommit till skott. Vi bestämde oss för att göra ett försök tillsammans. 

Det blev startskottet för det gemensamma skrivandet och vårt första manus växte sakta fram. Från början visste vi inte om texten skulle vara synkad eller om våra stilar var alltför olika, men vi hade inte behövt oroa oss. Samarbetet fungerade väldigt bra och vi fann snabbt ett sätt att jobba som passar oss perfekt. En av oss började skriva och den andra fortsatte, manuset mejlades därefter fram och tillbaka tills vi kände oss nöjda. 

Vår debutroman heter Skrinet och släpptes i oktober 2022. Den gavs ut av Storge förlag som är beläget i Strängnäs. Romanen handlar om tre syskon i 30-årsåldern som vuxit upp i en dysfunktionell familj på Östermalm i Stockholm. Även om de försöker leva ett normalt liv dyker familjehemligheter från förr upp och ställer allt på sin spets. 

Ganska snabbt blev vi förvissade om att det skulle bli en trilogi, och så fort Skrinet var färdigskriven tog arbetet med nästa bok fart. Den blev färdig 2023 och gavs ut av förlaget Storify Publishing som finns i Stockholm. Boken heter Svikna och är en fristående uppföljare till Skrinet, där man får fortsätta följa syskonen i olika utmaningar och situationer de ställs inför. Nya karaktärer tillkommer och ställer till det för den redan hårt ansatta brodern och hans två systrar.

Den sista boken i trilogin skriver vi på sedan en tid tillbaka och hoppas bli klara under nästa år. Det har varit fantastiskt att lära känna karaktärerna, för oss känns de levande och vi skulle kunna fortsätta skriva om dem i all oändlighet. Tre böcker i serien är dock vårt satta mål och det kommer vi att hålla.

Vi har även skrivit en annan roman som är under redigering, och om allt går enligt plan blir den utgiven någon gång nästa år. I denna bok får man följa en kvinna mitt i karriären, med ouppklarade trauman från sin barndom som hon blir tvungen att ta tag i. 

Att läsa böcker är något vi båda älskar och alltid ägnat mycket tid åt. Marie har skrivit en del innan, mestadels olika noveller. Tina har alltid intresserat sig för språk och är numera korrekturläsare. Marie arbetar som handläggare på ett kansli. Drömmen för oss båda har varit att kunna skriva på heltid. Tina har lyckats förverkliga den och Marie drömmer vidare om dagen det blir möjligt.

Tina är uppvuxen i Stockholm och Marie flyttade från Nyköping till Stockholm vid 17 års ålder. Vi tycker båda två mycket om att resa och har tillbringat en del tid på varsin favoritplats i Frankrike. Marie har tillgång till en kolonistuga med prunkande trädgård i södra Stockholm där hon gärna tillbringar sina sommarkvällar, och Tina har natur runt knuten på Ingarö dit hon flyttat för några år sedan.

På Instagram har vi ett gemensamt konto där det varje dag läggs ut bilder och händelser om vad som händer i våra liv, både privat och bokrelaterat. Kontot heter dahlstrom.rubbestad_forfattare, följ oss gärna!

Det ger stor inspiration, styrka och är väldigt givande att skriva tillsammans. Den ensamhet många författare vittnar om har vi sluppit uppleva. Vi kommer fortsätta med vårt vinnande koncept och har redan planer på kommande böcker. Att vi fått två böcker utgivna och har fler på gång känns magiskt och något vi en gång inte trodde var möjligt. Vi rekommenderar alla som har skrivardrömmar att våga ta steget!

Marie Dahlström och Tina Rubbestad

Jag säger Tack! till Tina och Marie för en intressant presentation.

Vill du läsa min recension av boken Svikna så hittar du den här:
Svikna av Marie Dahlström och Tina Rubbestad

(null)

Nästa veckas gästförfattare är Jenny Töredal. I sin presentation skriver hon om triologin Sagan om Ella och de två senaste böckerna i serien I strid mot ondskan.