Svikna av Marie Dahlström och Tina Rubbestad

Svikna är en relationsroman, en berättelse om ödets ironi. Där lögner, beslut och överilade handlingar påverkar flera generationer.

Boken är skriven av Marie Dahlström och Tina Rubbestad och är en fristående uppföljare till Skrinet. Jag har inte läst den första delen, men Svikna är en av de böcker som fick följa med ut till havet och midsommarfirandet. I en miljö av sol, vind och vatten har jag nu bekantat mig med tvillingarna Frida och Stina och deras bror Lars. Efter ett dramatiskt år där händelser i deras barndom satt djupa spår, försöker de nu få ordning på sina liv. Frida har precis fött ett barn men lilla Olivias pappa befinner sig i USA och har inte visat något intresse för det kommande barnet. Stina är den duktiga flickan som ger upp en del av sig själv för att vara ett stöd för sin tvillingsyster och även för den oansvarige lillebrodern Lars. Han som varje dag bestämmer sig för att ta tag i sitt liv, men när kvällen kommer och första ölflaskan är öppnad har han glömt det han förutsatt sig.

Syskonrelationer kan vara komplicerade. Det vet jag som har ett eget tvillingpar och också tvillingbarnbarn. Dagliga oenigheter mellan barnen, men mot den yttre välden är de enade och håller ihop. Så är det också i förhållandet mellan Stina, Frida och Lars. Deras mamma försvann tidigt från hemmet och de vet nu inte om hon lever eller är död. Berit har motvilligt axlat rollen som ställföreträdande mamma, men under hela uppväxten har de saknat den moderskärlek som barn så väl behöver. Berit har vårdat men inte förmått sig att älska. Bröderna Rolf och Göran har inte alltid varit ärliga mot varandra vilket här blir till dolda hemligheter som får förödande konsekvenser. 

Handlingen drivs framåt till stor del av dialoger som jag ibland upplever som väl utdragna och detaljerade. Boken innehåller kapitel där handlingen uppdelas i olika stycken och snabbt skiftar fokus mellan karaktärer och händelser. Det tog mig en bit in i handlingen innan jag kände mig bekväm i upplägget, men när jag väl lärt känna miljön och alla personligheter så fungerade det bta. Språket är välformulerat och boken är lättläst.

"Dahlström & Rubbestad
Vi heter Marie och Tina och är en författarduo från Stockholm. Från början var vi kollegor. En vänskap utvecklades när vi lärde känna varandra bättre och efter en tid föddes en idé om att skriva en bok tillsammans. Ett stort intresse för böcker och skrivande har funnits hos oss båda så länge vi kan minnas. Författandet har blivit en allt viktigare del av livet och nya bokprojekt föds efterhand." (storifypublishing.se)

(null) 

Svikna
Författare: Marie Dahlström, Tina Rubbestad
ISBN: 9789198878516
Utgivningsdatum: 2023-12-08
Förlag: Storify Publishing AB