Än klingar toner falska av Susanne Fellbrink

Under Svenska deckarfestivalens två första dagar har jag nu lyssnat på ett flertal intressanta författarintervjuer. En av dem är Susanne Fellbrink som strax före festivalen släppte sin sjätte bok Än klingar toner falska. Den här gången har Susanne flyttat handlingen från Sundvalls närområden till ön Storholmen eller Kanonön som den också kallas och till den danska ön Anholt. Intresset för sång och musik följer med in i bok sex men efter alla händelser som skett i de tidigare böckerna så har Cilla tappat fästet i livet, hon har helt enkelt tappat bort både sig själv och sin röst-

Cilla tar hjälp av en logoped för att få hjälp med sin röst och får rådet att försöka komma upp på scenen igen och att börja ta för sig. När en kurs för att få leda en egen kör dyker upp, ser hon sin chans till en livsförändring. En av grundkurserna hålls på Storholmen utanför Sundsvall och för konceptet står United Voices som drivs av fyra syskon från Danmark. Deras mål  är att förena människor och att skapa glädje med hjälp av körsång.

Cilla får en trevlig men också lite speciell tid på ön för hon upplever både reglerna och några av de danska bröderna som lite stränga och obehagliga. Hon bestämmer sig ändå för att åka på den fortsättningskurs som syskonen arrangerar senare på ön Anholt i Danmark. Parallellt med den här berättelse får vi glimtar om ett barn som fyrtio år tidigare våldtogs av sin pappa, blir gravid och som föräldrarna håller skyddade från omgivningen och små textcitat från någon som kallar sig "hittebarnet".

Hon bestämmer träff med den nyfunna vännen Karola och tillsammans tar de sig ut på ön och det stora "sektliknande" samhälle som bebos av stor grupp människor som rekryteras för att hjälpa till med United Voices arbete att nå ut i hela världen. Frågorna kring deras verksamhet tätna och det är inte bara Cilla som blir mer och mer misstänksam på den verksamhet de driver. Nyfikenheten driver henne till att ta redan på mer och utanför området möter hon några personer som förstärker hennes misstankar, men ön har ögon och allt är bevakat med grindar och lås.

För sju år sedan försvann Saga och hennes dotter Tindra från ett hus i Stöde och efter en fest i stan flera år efteråt försvinner Greta när hon stiger av bussen utanför sitt hem på Alnön. När ytterligare två kvinnor försvinner och Cilla anar en koppling till den danska ön så tätnar mysteriet och den högkänsliga Cilla Fallander får annat än körsång att tänka på.

Här döljer sig många hemligheter som författaren skickligt bygger in I en väl konstruerad detektivroman. Mellan sång, middagar och svalkande bad framträder en komplicerad och mycket mörk historia med ett dramatisk avslut. Susanne Fellbrink har ännu en gång bjudit på en bra och lättläst deckare, som jag ser som hennes hittills bästa Nu väntar jag på den sjunde delen där jag hoppas att hon återvänder till mina gator. Varför inte någon spännande intrig som inträffar på min promenadväg kring Sticksjön. 😊

Susannes egen livsresa, kunskap och erfarenhet ger en extra dimension av trovärdighet till den här fiktiva berättelsen.

Boken finns också som ljudbok och e-bok. Jag använder mig ofta av både ljud- och fysisk bok och har lyssnat på massor av böcker som är upplästa av Gunilla Leininge och personligen anser jag att det här är en av hennes bästa ljuduppläsningar. De kvinnliga rösttolkningarna passar mig väldigt bra.

(null)

Än klingar toner falska
Författare: Susanne Fellbrink
ISBN: 9789178359882
Utgivningsdatum: 2023-11-08
Förlag: Bokfabriken

 
 
Susanne Fellbrink och bokhandelns dammråttor Ina och Mia som har instagramkontot @wowzadelux pratar böcker på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall.
 
 
 
Storön som också kallas Kanonön utanför Sundsvall.
 

 🎶 𝙇ä𝙨 𝙚𝙡𝙡𝙚𝙧 𝙡𝙮𝙨𝙨𝙣𝙖 𝙥å 𝙗𝙤𝙠𝙚𝙣 𝙤𝙘𝙝 𝙢𝙞𝙨𝙨𝙖 𝙞𝙣𝙩𝙚 𝙨𝙞𝙣𝙜𝙚𝙡𝙣 Ä𝙣 𝙠𝙡𝙞𝙣𝙜𝙖𝙧 𝙩𝙤𝙣𝙚𝙧 𝙛𝙖𝙡𝙨𝙠𝙖 𝙨𝙤𝙢 𝙨𝙡ä𝙥𝙥𝙨 𝙥å 𝙎𝙥𝙤𝙩𝙞𝙛𝙮 𝙞 𝙙𝙖𝙜! 🎶

 

 

 Kommentera här: