En söndagsbetraktelse - Au revoir Agneta - livet, logoterapi och hälsa

Det blev en lång spretig söndsgbetraktelse i dag, men jag tycker ändå att jag lyckats hålla mig ganska bra inom ett viktigt ämne. Livet- logoterapi och hälsa.

"Ja, hennes namn är Agneta, hon är fyrtionio år gammal, genomskinlig och hon drömmer om ett annat liv. Hennes barn har flyttat hemifrån och hennes man ser hellre på fåglar än umgås med sin fru. Fet och god mat är tabu, sexlivet ligger på is, hormonerna på väg ut och livsandan är på väg att ta samma riktning. Agneta vill ha ett galet, mindre nyttigt och modigare liv, men mannen, barnen och hennes föräldrar håller henne hela tiden kvar i gamla mönster."

Det här skrev jag i min recension av Emma Hambergs första bok Je m'appelle Agneta. Sedan dess har jag läst del två Au pif! som är en systerbok med många recept och nu Au revoir Agneta.

"Är det verkligen värt att bygga sandslott när tidvattnet ändå sveper dem med sig vid dagens slut? Med det tar Agneta på sig sina vackraste underkläder och bestämmer sig för att övervinna precis alla tidvatten."

………och det gjorde hon den handlingskraftiga Agneta och precis som i den första boken är igenkänningsfaktorerna många. Kanske mer allvar än humor i den här boken men frågan om "meningen med livet" och hur vi själva kan påverka det kvarstår.

Jag har i många år försökt att se på vardagen utifrån ett salutorgens perspektiv och är också intresserad av Viktor E Frankls utvecklande av logoterapin. För mig går frågorna kring "meningen med livet" och "känsla av sammanhang" hand i hand och Emma Hambergs böcker manar alltid till ett logoterapeutiskt tänkande och reflektion.

Göteborgs Universitet har utvecklat en forskningsbaserad metod för att nå hälsa och förebygga livsstilssjukdomar. Metoden finns tillgänglig via ett digitalt verktyg (livsstilsverktyget.se). Jag har varit med i studien under flera år och deras sätt att arbeta med hälsa samstämmer utifrån mitt beteendevetenskapliga perspektiv. Forskningen undersöker hur biologiska och psykologiska faktorer samspelar över tid.

Dagens text på livstilsverktygets hemsida och frågorna som ställs där känns relevanta efter att ha läst böckerna om Agneta och hennes liv.

"Hur är det för dig? Vilka av dina vanor är verkligt meningsfulla i sig själva och vilka handlar mest om en strävan efter ett avlägset mål?"

Naturligtvis kan vi inte alla äta ost, dricka vin och gå runt i lavendelblå underkläder hela dagarna, men medge att det finns en del att fundera på om "ett meningsfullt liv" kontra vardagens "slit och släp". Kanske bör vi försöka se våra aktiviteter som meningsfulla i sig själva utan att fokusera så mycket på resultatet. För mig handlar om att om att fylla tillvaron med mer av det verkligt meningsfulla.

Hur tänker du?

"Sträva inte efter lycka eller framgång. Ju mer du gör det ett mål i sig, desto mer kommer du att missa det. Lycka och framgång följer som en sidoeffekt av ditt personliga engagemang för någonting större än dig själv eller någon annan än dig själv." (psykiatern och författaren Viktor Frankl)

min recension av boken Je m'appelle Agneta

 
 

Böckerna om Agneta utspelar sig till stor del kring staden Avignon i Provance. Emma Hambergs miljöbeskrivningarna tar mig tillbaka till semesterminnen från Provence. Promenader i stad och i bergsbyar, lavendelfälten och de goda måltiderna hos glada dansande bybor. Här går vi en sakta promenad i Roussillon. Ett lugn och en inre stillhet som jag gärna stannar kvar i. En stund av lugn, glädje och total kärlek till livet.


Veckans författarmöte blev riktigt bra. Susanne Fellbrink som skrivit fem böcker om Cilla Fallander besökte vår lokala kyrka. En trevlig kväll om liv, musik och böcker.
 

Jag har alltid tyckt om att forska och gräver gärna i information om släkt, gamla hus och föreningar där det finns koppling till mig och mina anhöriga. Min brorson är yrkesproffs på det här och vi samarbetar den hel del. I fredags besökte jag honom på Föreningsarkivet Västernorrland och han visade mig ett stort antal intressanta dokument som finns i arkivet. Dit kommer jag återvända när tid och möjlighet ges.

 
Jag skrev i ett tidigare inlägg om vikten av att läsa för barn. Med 2 barn och fem barnbarn har jag läst en hel del under åren. Men läsning för både yngre och äldre generationer på samma gång är mer ovanligt. Att läsa för en 1 åring, en 40-åring och en som snart fyller 90 kändes speciellt (huvudlös= 40 år). 😊

Boktipset från @HarryTheKing är Hajen Sam 

 
Slutligen ett nytt boktips från @Harryboy42 som alltid slukar Pascal Engmans böcker. Han blev inte besviken den här gången heller. Skammens väg av Pascal Engman och Johannes Selåker är andra delen i serien Skymningsland.

Au revoir Agneta .
Författare: Emma Hamberg
ISBN: 9789164207166
Utgivningsdatum: 2023-03-17
Förlag: Piratförlaget

Hajen Sam
ISBN: 9789177510895
Barnbok: 0-3 år
Utgivningsdatum: 2020-07-02
Översättare: Malin Barthelson
Förlag: Barthelson Förlag

Skammens väg
Författare: Pascal Engman, Johannes Selåker
ISBN: 9789137501857
Utgivningsdatum: 2023-03-27
Förlag: Bokförlaget Forum