basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Je m`appelle Agneta - humor med en stor portion allvar

Publicerad 2021-04-05 21:27:00 i Allmänt, Vid pennan - Lästips,

Ja, hennes namn är Agneta, hon är fyrtionio år gammal, genomskinlig och hon drömmer om ett annat liv. Hennes barn har flyttat hemifrån och hennes man ser hellre på fåglar än umgås med sin fru. Fet och god mat är tabu, sexlivet ligger på is, hormonerna på väg ut och livsandan är på väg att ta samma riktning. Agneta vill ha ett galet, mindre nyttigt och modigare liv, men mannen, barnen och hennes föräldrar håller henne hela tiden kvar i gamla mönster.

En dag hittar hon en tidningsannons om ett arbete som au pair i franska Provence. En pojke behöver hjälp och kraven för jobbet är att hon kan laga mat, tala svenska och besöka byns bar på fredagar efter klockan 17. Annonsen är lite luddig eftersom den är en google översätting men Agneta tycker ändå att budskapet är klart och att det riktar sig till henne. Hon lämnar sin man, sitt arbete och planeringen inför julen, tar ett tåg och reser iväg till Frankrike.

Ingenting blir riktigt som hon tänkt sig, pojken är en gammal dement man som bor i ett kloster, lönen är låg, men nätterna i den runda  sängen, de goda ostarna och överflödet av vin passar henne bra. Där i den lilla byn i Provence möter hon människor som vänder upp och ner på den svenska, tråkiga ochlivsleda  Agneta och sökandet efter den nya, glada och livsbejakande kvinnan hon vill vara tar sin början. Sakta börjar den nya lavendelkvinnan ta form.

Jag har tidigare läst serien Rosengädda av Emma Hamber, böckerna var mitt första möte med det som nu benämns feelgood. Den här boken är lika välskriven som de andra böckerna jag läst och författarens ryggsäck med livserfarenheter lämnar tydliga avtryck i handlingen. Hennes sätt att skriva visar på livstro, hopp och en stor kärlek till människor. Miljöbeskrivningarna ger mig möjlighet att minnas mina egna semesterupplevelser i Provence bergsbyar, lavendelfälten och de goda måltiderna hos glada dansande bybor. Det märks att författaren har ett stort intresse för mat och hon har också med Anette Rosvall som medförfattare skrivit receptboken Husmorsorna presenterar: Festmat.

Jag hade sett att boken fått bra recensioner, men de första kapitlen övertygade mig inte. "Men plötsligt händer det" och den för mig lite tråkiga början, utvvecklades till en handling som tog mig med på en välskriven, spännande och annorlunda upplevelse. För mig var igenkänningsfaktorerna många och den är skriven med humor, men också med en stor portion allvar.

Jag har jobbat en del med färgrupper utifrån DISC-modellen och vet vilka färger som dominerar mitt liv men gruppen genomskinlig som Agneta anser sig tillhöra var okänd för mig. Men den sista tiden har jag börjat känna mer och mer av min egen färglöshet. Kanske är vi fler, precis som Agneta, som sakta börjar glida över och bli mer och mer transparanta i en tid med inställda aktiviteter, ofrivillig isolering, i ensamhet, utan smink och i gamla mysbyxor.

Jag hoppas på att det blir fler böcker i en serie för jag vill gärna fortsätta följa Agnetas liv. SF studios har redanköpt rättigheterna till den här boken och inspelningen är planerad till 2022. "Vi ska bada i gluten, smör, marmelad, ostar, lite dans, lite sex och vi skall göra det med en snart 50 årig kvinna vid rodret" säger Emma Hamberg till Expressen Nöje i 23 mars 2021. 

Je m'appelle Agneta
Författare: Emma Hamberg
ISBN:  9789164206725
Förlag: Piratförlaget

 

(null)
 
Provance, ostar och lavendel.
En resa i böckernas värld. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Välkommen till min blogg. Här hittar du en hel del fakta, men också reflektioner som sår frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och dig som läsare. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet. Mina inlägg blir därför en mix under flera olika kategorier. Du hittar mina boktips under kategorin Vid pennan - lästips och det jag skriver om mat finns du under Mat och Bak, Viktväktarna, Paleo/Lågkolhydratskost och Glutenfritt. Under kategorierna Logoterapi och Hälsa finns lite smått och gott om livsbalans och meningen med livet. På Instagram finns mina boktips och min vardag på @basilica55 och mitt tänk om kost och träning på @basilicakost. Följ mig gärna både här och på Instagram. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar eller skicka ett meddelande på basilica@live.se Söker du något speciellt recept så går det att hitta via sökfunktionen. //Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela