Söndag igen och en betraktelse om min favoritsallad tabbouleh

I vår lokala kyrka händer många roliga och intressanta saker. En del i deras integrationsarbete är att bjuda in till mat från olika länder. Genom att använda sig av de restauranger som finns här i vår stad så stödjer de också den lokala handeln. I fredags serverades Libanesisk mat och restaurangens ägare fick möjlighet att berätta om den Libanesiska matkulturen. Tidigare har den etiopiska och den eritreanska maten stått i fokus och jag ser fram emot att få fortsätta min matresa under fler fredagar i trevligt sällskap. Ett riktigt bra och underbyggt initiativ tycker jag. Mat och gemenskap hör i hop. 

Jag har flera roliga saker på gång just nu och tiden bara rusar iväg. Har precis förhandsläst en bok som kommer ut maj och som det skall bli spännande att få presentera här när det blir dags för recension. Under kommande vecka skall jag informera om ett bokprojekt som kommer att landa på min blogg och mitt instagramkonto @basilica55 under mars månad. Jag ser det som ett intressant initiativ för både författare och oss bokbloggare. Allt det här kräver en hel del jobb men ligger inte långt ifrån det jag sysslade med under mitt yrkesliv. Det känns också bra att få vara en liten kugge i bokvärldes nav och hjälpa till att sprida ordet. Böcker och läsning är viktigt.

En av mina favoriter i den Libanesiska köket är tabbouleh. Efter många besök på restauranger i Egypten, Turkiet och på några Libanesiska restauranger här i Sverige så har jag lärt mig att älska den här salladen. I det libanesiska köket används persilja som grönsak och inte som krydda så tabbouleh görs med persilja som huvudingrediens och en liten mängd av couscou eller bulgur. Under det senaste året har jag gjort min tabbouleh glutenfri med hirs och den blir precis så bra som jag önskar mig. Vill man göra den till lågkolhydratskost så går det bra att mixa eller riva blomkål till samma storlek som riskorn och använda det istället för hirs. Det finns massor av recept att söka på nätet och orginalet innehåller mer persilja men som tillbehör till tex. kyckling passar det här receptet bra.

Glutenfri Tabbouleh
1 dl kokt hirs (eller 1 dl mixad eller riven blomkål)
ca 100 g bladpersilja (ett knippe)
0,5 - 1 rödlök (jag är lite försiktig med löken)
3 medelstora tomater
salt
svartpeppar
mynta (färsk eller torkad)
2-4 tsk olivolja (mer olivolja om du önskar det)
pressad citron
pressad vitlök

Koka hirsen enligt förpackningen.
Finhacka sedan persilja, lök och tomater.
Blanda allt med den avsvalnade hirsen.
Rör om med olja, mynta, salt, peppar, vitlök och smaka av med pressad citron till den smak du vill ha.

Jag använder min tabbouleh som tillbehör till kyckling, kött, fisk och vegetariska biffar. 

Tabbouleh är en standardrätt i libanesisk meze, men förekommer också i andra delar av Mellanöstern och Turkiet. 

Jag har skrivit om salladen i ett liknande inlägg för några år sedan.

Glutenfri Tabbouleh med mynta från altanen

Bilderna har jag också tagit från det inlägget.

(null)


(null)