Eldstorm av Dag Öhrlund

Författaren Dag Öhrlund är tillbaka med bok nummer nio i serien om Ewert Oswald Truut. Jag får inte nog av den trulige kommissarien som hela tiden triggar mig, så här kommer min recension av Eldstorm

I den bakåtsträvande Truuts universum är det mesta problematiskt, datatekniken, mobiltrafiken, elbilarna och inte minst de nutida könsdefinitionerna. Trots allt är han en mycket empatisk och varmhjärtad person som jag inte kan låta bli att roas av. Med en whisky innanför västen och en Emser i munnen klarar han det mesta och ja, naturligtvis behöver han vin och en John Silver också emellanåt. Nu har han blivit farfar igen och mitt i sin butterhet så visar kärleken till barnbarnen och de otaliga djuren hans rätta personlighet. Två katter, två hundar och en papegoja behöver både kärlek och omvårdnad. Jag kan inte låta bli att önska att jag vore en fluga på en bänk i Vasaparken som på avstånd kan följa Truut och hans menageri på kvällspromenaden.

När en kvinnlig politiker och hennes son bränns till döds får Truut och hans poliskollegor fallet på sitt bord. När fler bränder uppstår trappas utredningen upp och de har svårt att hitta någon gemensam nämnare. Kärleken till hjärtspecialisten Rebecca djupnat men hans tidigare komplicerade liv förföljer honom och de hotas båda utifrån av svartsjuka och galenskap. Den inkompetente åklagaren Gert-Georg Geten Eriksson behöver vidga sina vyer och hans ersättare visar sig ha en del ouppklarat med Truut. Den biträdande rikspolischefen rör som alltid upp svallande känslor hos Truut som än en gång överväger pensionens lugna liv. Men när Riksmarskalkämbetet påkallar hans uppmärksamhet så vet han att hans livslånga slit ändå varit till nytta. Hans polisarbete är inte alltid korrekt och han hamnar som alltid i situationer där hans eget liv står på spel, men Ewert Oswald Truut är som en katt, han har nio liv.

De första kapitlen gjorde mig lite ambivalent men eftersom jag tyckt om del 1-8 så fortsatte jag läsa och det visade sig vara ett bra beslut. Som i de tidigare böckerna om Truut så är här en hel del sex och kärleksrelaterade privata problem. För mig är Dag Öhrlunds böcker lika mycket relationsromaner som deckare. Ibland kan jag känna att det blir lite för mycket av det mesta men Truut är Truut och Öhrlund skriver på sitt eget sätt och efter att följt serien i ett antal år så förvånas jag inte utan läser/lyssnar lugnt vidare.

Jag kan förstå att många är upprörda över att Stefan Sauk slutat som uppläsare av ljudböckerna men för mig har det ingen stor betydelse. Jag har träffat Dag Öhrlund personligen och hans röst personifierar karaktären Truut på ett trovärdigt sätt. Jag varierar mellan ljudböcker och fysiska böcker  för det passar mig bäst.

Den som inte vill läsa deckare kanske tycker om Öhrlunds  feelgoodroman Det lilla hotellet på Rue d’Amour. Den kom 2019 och finns också som pocket. 

"Det hat som hjärtat bär under låtsat lugn,
Det brinner dolt och tyst, 
men bränner som en ugn.
PIERRE CORNEILLE"

"DAG ÖHRLUNDS böcker har sålt i miljoner exemplar och de reportage och bilder han gjort under sin tid som journalist och fotograf har publicerats i 150 magasin över hela världen. Förutom den omåttligt populära serien om kommissarie Truut har Dag även skrivit serier om domaren Suzanne Eriks och är en av upphovsmännen bakom Christopher Silfverbielke. Nästa år lanseras serien om Ewert Truut i USA." (akademibokhandeln.se)

Jag har tidigare skrivit om:
Se till mig som liten är
419 timmar 
Där  korparna skriker 

Eldstorm
Författare: Dag Öhrlund
ISBN: 9789180530019
Utgivningsdatum: 2023-05-29
Förlag: Lind & Co

(null) 


Kommentera här: