Söndag - ett nytt boktips och lite mer: Jag var död en gång för länge sen av Sofia Rutbäck Eriksson

"Dagens inlägg får börja med ett ljudbokstips direkt från hjärtat." 

Det här skrev jag i min recension av Sofia Rutbäck Erikssons två första delar av serien Arvidsträsk. Nu har jag lyssnat till den tredje delen och meningen får gå i repris.

I december 2021 släpptes Mordnatt råder, tyst det är i husen av Sofia Rutbäck Eriksson och Mattias Boström. Det var en adventskalender i ljudformat där de 24 delarna släpptes dag för dag fram till julafton. Kalendern handlade om den pensionerade polisen Rolf Ström och deckarförfattarinnan Riita Niemi och den utspelade sig i Arvidsträsk utanför Älvsbyn i Norrbotten. Jag tycket om den här kalendern och skulle gärna se den som julkalender på tv.

I augusti 2022 kom Det vackraste mord jag känner som är del två i serien och här står står Sofia Rutbäck Eriksson som ensam författare. I mars i år kom den tredje glesbygdsdeckaren Jag var död en gång för länge sen och den är precis som de tidigare, skrivna på ett underfundigt och roande sätt. 

Har du inte mött Arvidsträsks egen deckarförfattare Riita Niemi, "pojkvännen" Rolf Ström, Hilda på höjden, den illmarige 106- årigen Knut och de övriga byborna kring sjön, så har du många underhållande timmar framför dig. Fredde Granberg gör en mycket bra inläsning av alla karaktärer, men gubben Knut sticker ut lite extra.

Fallen de löser tillsammans med Älvsbyns poliser är intressanta och kluriga men de är inte det viktigaste i berättelsen. För mig är det digra persongalleriet och den gemytliga glesbygdsmiljön som Sofia skickligt målar med fasta och tydliga penseldrag, det som betyder mest. Att hon också lyfter en del viktiga ämnen som sjukdom, barnmisshandel, relationer och förlåtande gör inte historien sämre. De udda och färgstarka karaktärerna har flyttat in i mitt hjärta och stannat kvar. Jag hoppas få tillbringa många fler timmar i Arvidsträsk med de här småmysiga och beroendeframkallande personligheterna.

Ljudbok och e-bok

Serie: Arvidsträsk 3
Inläsare: Fredde Granberg
Utgivningsdatum: 2023-03-13
Förlag: Lind & Co
ISBN 9789180199940

Här hittar du ett tidigare inlägg om Arvidsträskserien.

(null)

Söndagsmorgon, 13 grader på termometern och det efterlängtade regnet levereras så där lagomt utanför mitt sovrumsfönster. De förvarnade kraftiga regnskurarna uteblev turligt nog den här gången hos oss men jag vet att alla inte haft samma tur. Det här kan bli en bra dag för bokläsning, stickning och någon ny tv- serie. Jag förhandsläser en intressant bok av en lokal författare, men den återkommer jag till närmare utgivningsdatum. I veckan kom Åsa Hellbergs nya bok Aldrig ensam i Fjällbacka serien och hon var vänlig att skicka mig ett exemplar med posten. Jag tyckte om den första boken om kvinnorna i hennes släkt och ser fram emot att läsa mer om dem.

(null)

Lille H fortsätter sina upptåg och är alltid på språng. Vi har många barnbarn men ingen har utmanat oss vuxna som den här lille krabaten. Duktig och kavat med en egen vilja av stål. Alla våra barnbarn har olika personligheter, även tvillingflickorna (precis som våra egna tvillingar) och det är så  intressant att få följa med i deras utveckling. 

(null)

Som många andra sommargäster ute vid havet är vi "stenrika". Efter den senaste grävningen är vi så rika att sonen byggde ett nytt trädgårdsland där de tidigare odlingslådorna av trä gjort sitt.

(null)

Trevlig söndag till er alla som följer mina inlägg och betraktelser. Ni är många så jag vill tro att det finns ett stort intresse av tips på nya och intressanta böcker och författare och lite annat smått och gott av det som kallas livet.

 


Kommentera här: