Ljudbokstips! - glesbygdsdeckare från Arvidsträsk

Dagens inlägg blir ett ljudbokstips direkt från hjärtat. 

Jag har precis lyssnat klart på del två i serien Arvidsträsk.

I december 2021 släpptes Mordnatt råder, tyst det är i husen av Sofia Rutbäck Eriksson och Mattias Boström. Det var en adventskalender i ljudformat där de 24 delarna släpptes dag för dag fram till julafton. Kalendern handlade om den pensionerade polisen Rolf Ström och deckarförfattarinnan Riita Niemi och den utspelade sig i Arvidsträsk utanför Älvsbyn i Norrbotten.

Någon av grannarna vid skogssjön i Arvidsträsk riskerade att dö och den pensionerade polisen Rolf kände igen varningen och mönstret från tidigare mordfall i byn. Med hjälp av den nyinflyttade Riita gör han allt för att förhindra ett nytt dödsfall och samtidigt försöka lösa de tidigare seriemorden. Snön ligger djup, vinternätterna är mörka och någonstans kring den lilla sjön går en mördare lös,

Det här var ett intressant grepp i julkalendervärlden och jag förstår inte varför tv inte sänder kalendrar för vuxna. Jag skulle vara den första att bänka mig framför Mordnatt råder, tyst det är i husen om den fanns med i decembers tv-guide. I juli kom den nu som bok med samma titel.

I augusti 2022 kom Det vackraste mord jag känner som är del två i serien och den här gången står Sofia Rutbäck Eriksson som ensam författare. Sommaren har kommit till Norrbotten och byborna planerar för byns stora attraktion, fisketävlingen. Rolfs och Riitas vänskap har djupnat och han måste medge att det pirrar till lite i den oftast tungsinte f.d. polisen när han ser på den levnadsglada författarinnan. Plötsligt får den idylliska sommarkänslan sig en törn när en död man hittas i vassen och en av byns hus utsätts för sabotage. Kan allt de här ha någonting med det förflutna att göra? Vad hände egentligen i gruvan i Laver när Knuts vän Fransson dog och vem ställer frågor om vackra mord?

 

Det här är två pusseldeckare/glesbygdsdeckare som är skrivna på ett underfundigt och underhållande sätt. Jag har läst flera av Sofia Rutbäck Erikssons böcker, alla är välskrivna och flera av dem är fulla av humor och intressanta karaktärer, men den här serien är ändå den jag tycker allra bäst om. Karaktärerna blir levande och jag trivs i deras sällskap. Jag har diskuterat böcker med Riita, druckit rackabajsare med Knut, löst livsgåtor med Oskar och Mille och ätit krossade drömmar och druckit hallonsaft med Hilda och Sören. Böckerna förmedlar barndomens glesbygdkänsla kryddad efter årstiderna. Under våren kommer den tredje delen i serien så det är väl rätt det som Oskar säger, att Arvidsträsk är "ett rackarns Midsomer, där morden regnar från klar himmel."

Ljudböckerna är inlästa av Fredde Granberg och han gör ett fantastiskt bra jobb. Han ger varje karaktär en egen röst utan att jag får känslan av att han tar över. Jag har delat upp den andra delen i serien på samma sätt som kalenderns upplägg och avslutat många kvällar i sällskap med befolkningen i Arvidsträsk. Inte för att det saknas driv och spänning i handlingen, utan bara för att jag njutit av sällskapet och vill optimera upplevelsen. Om jag inte varit gift så skulle jag erbjudit Knut både bostad och samboförhållande bara för att få rå om honom riktigt ordentligt den tid han har kvar.

Ljudbokstips från ❤️

Mordnatt råder, tyst det är i husen
Författare: Sofia Rutbäck Eriksson, Mattias Boström
Format: Häftad, Ljudbok och E-bok
ISBN: 9789180515900
Utgivningsdatum: 2022-07-18
Förlag: Lind & Co

Det vackraste mord jag känner
Författare: Sofia Rutbäck Eriksson
Format: Ljudbok och E-bok

 
 
 
 
 
 

Kommentera här: