Keto - den kompletta guiden om ketogen kost och Ketoguiden av Martina Johansson

Förra söndagens betraktelse handlade om lågkolhydratskost och att jag behöver läsa på lite mer om KETO. När jag besökte bokhandeln förra veckan så passade jag på att köpa några nya böcker. Kunskap är inte tung att bära och här finns både fakta och en hel del spännande recept att utforska.

Ketoguiden - Martina Johansson presenterar vetenskaplig grund och beprövade erfarenheter tillsammans med lättlagade recept.

I Keto - den kompletta boken om ketogen kost förklarar hon på ett tydligt och lättförståeligt sätt vad ketogen kost innebär och vilka råvaror som är antiinflammatoriska.

Du kan äta lågkolhydratskost på flera olika sätt. Här utgår jag från LCHF som kan delas upp i tre olika delar. Strikt mindre än 20 gram kolhydrater/dag. Normalt 20-50 gram kolhydrater/dag och Liberalt 50-100 gram kolhydrater/dag. KETO är väldigt lik den strikta LCHF-kosten, men med ett tydligare fokus på att uppnå ketos. När vi äter färre kolhydrater använder kroppen fett som bränsle. Det kan sätta kroppen i ett metabolt tillstånd som kallas ketos.

"Martina Johansson, född 1984, är en svensk bloggare och författare till en rad böcker om hälsa och hormoner, bland annat Hormonstark, "Hormonbiblarna" samt Hormonsmart mat och effektiv träning. Hon är också aktiv inom den Svenska Biohackerrörelsen samt förespråkare av så kallad ketogen diet, en kost med mycket fett och väldigt lite kolhydrater." (Wikipedia)

Delar,av inlägget finns också hos Vängåvans Bokhandel.

(null) 

Keto - den kompletta boken om ketogen kost
Författare: Martina Johansson 
ISBN: 9789179857660 
Utgivningsdatum: 2021-08-31  
Förlag: Tukan Förlag

Ketoguiden
Författare: Martina Johansson
ISBN: 9789179854218
Utgivningsdatum: 2020-12-28
Förlag: Tukan förlag

(null) 

Jag har startat ett nalleprojekt inför vårens sändning till barnhemmet i Ukraina. Har köpt 11 nallar på Ikea som nu skall ekiperas med två uppsättningar kläder och extra tillbehör som filtar, väskor, halsdukar m.m. Barnbarnet Lilla J som nu är 7 år har provlekt med dem under helgen och gett mig tips om vilka kläder och accessoarer som passar nallarna bäst och vad som är roligast att leka med. Det här är ett tidskrävande arbete men så roligt. Jag blir aldrig för gammal för att leka, det gäller bara att greppa tillfället när det ges.

 

(null) 

Årets första utflykt till havet bjöd på sol och kyla. Jag blir alltid lika glad när jag får se ut över vyerna där hav möter himmel och nu ser jag fram emot våren, med mer sol och fler stugbesök.

 

Många av recepten som finns här på bloggen är inte alltid lågkolhydratskost men de flesta går att anpassa för att passa olika behov. Det är sällan alla vid ett matbord uppskattar exakt samma mat. Allergier, överkänslighet och diabetes gör att det är viktigt för många att se över sin kost. Ren mat och mer eller mindre fett går att anpassa, men bra råvaror är alltid viktigt. Jag har under många år arbetat med olika nutritionsfrågor och en sak som jag alltid sett som viktigt är att alla skall kunna äta tillsammans,  även om tallrikarna inte ser exakt lika ut och alla skall också vara nöjda.

Några välbesökta recept just nu på basilicablogg.se är:

Chilensk makarongryta från 70-talet som jag också gör med blomkål istället för pasta som lågkolhydratskost.

Lörans fisksopp/gryta på mitt sätt som går att anpassas för att passa många.med laktosfri grädde, coccosgrädde, matlagningsgrädde m.m.

Min variant av poké bowl med kallrökt lax som är lätt att individanpassa.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: