Min variant av poké bowl med kallrökt lax

𝑮𝒐𝒅𝒎𝒐𝒓𝒈𝒐𝒏 𝒍ö𝒓𝒅𝒂𝒈!

En hemmagjord 𝒑𝒐𝒌é 𝒃𝒐𝒘𝒍 passar bra till helglunchen. Vanligtvis är den på färsk fisk och ris men möjligheterna är många. Jag gör ofta en lågkolhydratsvariant utan ris och på kallrökt lax.

(null)

Kallrökt lax, avokado, ägg, färska sojabönor och lite röd paprika på en botten av isbergssallad.  En oljebaserad dressing (vinägrett) och lite rostade sesamfrön som topping (jag glömde fota med sesamfrön på) 😊

Jag använder fortfarande det recept på vinägrett som jag lärde mig som 18 årig sommararbetande kallskänka. Den har varit lätt att bära med sig i huvudet.

Vinägrett
3 delar olja tex. 3 msk eller 3 dl
1 del vinäger (röd, vit eller äppelcidervinäger) tex. 1 msk eller 1 dl
Salt
Peppar
(lite, lite socker)


Örtsalt och en nypa socker är ett alternativ.
För mindre fet dressing så ta också 1 del vatten tex 1 msk eller 1 dl

Bra mat som Lchf/ lågkolhydratskost, glutenfritt, mejerifritt, laktosfritt och för viktväktare med anpassad mängd vinägrett. 

Kallrökt lax passar inte alla som är känsliga för histamin. Jag äter det ibland men naturligtvis fyller det histaminhinken fort. Inkokt lax går också att använda och då bör den vara fryst direkt när den har fångats och förbli fryst tills tillagningen. Det här är naturligtvis olika för alla så allt är individuell. 

För den som är känslig för histamin är det bäst att  använda äppelcidervinäger eller vid stora besvär ättiksprit.

Så här stora är skillnaderna i histaminhalten.
Balsamvinäger 4000 mg histamin/100 g
Äppelvinäger 20 mg histamin/100 g
Ättikssprit 0 mg histamin/100 g

(referens: Vill du läsa mer om histaminintolerans så gå in på Connorskitchen.se) Tyvärr finns inte den här sida kvar.

 
 
 

Kommentera här: