Klaus – i en värld av propaganda är sanningen alltid en konspiration - en antologi

Jul, jul, strålande jul…….

Se dig om i ditt julpyntade hem. Allt kan verka som vanligt, men du vet aldrig vad som döljer sig bakom sirliga girlanger, glittrande kulor och doften av nygriljerad skinka.

Klaus är en antologi där åtta indieförfattare bjuder på sin tolkning av julens mysterier. Här öppnas en dörr till en annorlunda jul med spännande berättelser där konspirationsteorierna smyger upp som spejande tomtar ur husens vrår … tipp tapp, tipp tapp, tippe-tippe-tapp……


1. Vi ser dig Frank
av Magnus Ottoson
Det har gått bra för Frank Douglas Andersson. Han har gjort en stor livsförändring efter sonens död och flyttat från ensamheten i Småland till New York. Med lägenhet, sambo och ett arbete på The New York Times känner han sig helt tillfreds med livet.

En dag får han ett uppdrag på tidningen som ligger utanför hans ordinarie arbete. Mitt i julruschen, med en tidning framför sig och en kaffekopp bredvid, intar han sin uppgift som spion på ett café på Manhattan. En annorlunda och lite skräckfylld uppgift för en som annars skriver böcker och artiklar om kultur och nöjen. När han därefter gör ett reportage från en vernissage så dyker männen han spanat på upp igen. Frank anar att uppdraget kommer få oanade följder när de efterlämnar ett meddelande med texten,

 "Håll dig till kulturavdelningen. Vi har koll på dig."

Magnus relation till konspirationsteorier:
"Jag tycker de är spännande. Mystiken i att inte riktigt veta om det är sant eller inte triggar min nyfikenhet."

 

2. Caroline av Henrik Nilsson Thelander
Han hade dansat med henne en gång i ettan. Hon försvann då bort i mörkret och han stod kvar med hennes doft på skjortan. Hon var ouppnåelig, men ändå älskade han henne.

Det är kvällen före julafton och terminsavslutning på Privé. Caroline är där, han får en skymt av henne i kön, men också av hennes pojkvän Andy och hans vänner. Illuminaterna, den styrande eliten.

Kvällen går mot midnatt, tumult uppstår och eliten tar över,
han hör någon säga "Du ska fan också dö i natt".

Han håller sig därifrån och sätter sig vid pianot. Hon sätter sig på stolen bredvid honom, men blir hämtad av de styrande.

Han ser på henne, hon är så vacker, men någonting är fel.
På pianostolen hittar han ett knappt läsbart meddelande skrivet i blyerts.

For survival.

Henriks relation till konspirationsteorier:
"Jag kan inte påstå att jag tror på särskilt långa konspirationsteorier. Samband och kopplingar går att hitta kring det mesta med lite fantasi och kreativitet.    ……..

 

3. Den utvalde av Anna-Maria Ekblad
Vad skulle du göra om ditt forskningsprojekt fick oväntat besök av tre män från försvarsmakten. Du tar sedan kontakt med Regeringskansliet och försvaret och får veta att de avdelningar du frågar efter inte existerar.

Det här är vad som händer Hanna Stark, biolog och framgångsrik forskare kring virus på Karolinska Institutet i Stockholm. Livet är fyllt av återvändsgränder och hon inser att hon fått ansvaret att göra någonting åt det.

Med fyra gin & tonic innanför blusen och kroppsligt avslappnad efter en brakfis är det dags för den utvalde att förbereda sig för sin uppgift.

Att rädda världen.

Anna-Marias relation till konspirationsteorier:
"Jag är ambivalent till konspirationsteorier och i grunden godtrogen och naiv. Jag vill tro gott om alla människor och har svårt att förstå att vissa människor bara gör saker för pengar och sin egen vinnings skull."  ……

 

4. Elitens slavar av Renée Ripmam
Vad händer i det heliga kabinettet år 2023 när Georg Schwab gör verklighet av sin livslånga plan att föra mänskligheten till det fjärde riket? Vad händer när eliten styr oss och vi lever i ett poängsystem för misslyckanden och för olovlig hjärnaktivite?.

När LIZ -26 från anläggning 24.77.19 blir kallad till Biokemiska laboratoriet har året blivit 2167 och den slutliga frågan är ………
Är vi männoskor kreditvärdiga eller icke?

Renés relation till konspirationsteorier:
"När det kommer till det politiska är jag av den åsikten att vänster vinge och höger vinge tillhör samma fågel."

 

5. Två kroppar, en själ av A.D Ripman
När Ally var barn såg hon saker som ingen annan såg.

Som journalist på en tidning får hon sedan uppdraget att skiva om mediet Beyond. En spiritist som samarbetar med ett företag som på nätet kopplas ihop med konspirationsteorier, djälvulsdyrkan och skapande av kloner.

När pojkvännen Elias kommer hem efter en månads arbete på oljeriggen Orion hittar hon en hemligstämplad mapp i hans packning. Mappens avslöjanden och perspektivet på livet mellan olika dimensioner blir till ett gungfly och Allys världsbild förändras.

"Ingen skugga, ingen själ"

AD:s relation till konspirationsteorier:
"Nyfiken men skeptisk".   ……

 

6. Vendela av Angela Rizzo
Den lilla flickan sitter på häststatyn utanför affären. Det är julafton och Yvonne skyndar in i butiken för att köpa det sista inför jullunchen med svärföräldrarna. När hon kommer ut från butiken sitter flickan kvar och inga föräldrar syns till. Yvonne har massor av julstök kvar att göra men hennes önskan efter ett eget barn gör sig påmind. Julen är barnens högtid och inget barn skall fara illa.

Hon tar barnet i handen, fattar telefonen och ringer socialtjänsten.

Angelas relation till konspirationer:
"Jag ser konspirationer som farliga och att de utgör ett hot mot vetenskap och kunskap och i slutändan demokratin". ……….

 

7. Julstorm av Jeanette Niemi
Vad jag förstått och utifrån det jag vet om kaosteorin och fjärilseffekten så kan SMHI inte med 100% säkerställa väderleksrapporterna, men här tar amatörsmeterologen och enstöringen Julius på sig ett stort ansvar inför årets mest trafikintensiva resehelg.

Men vad gör man inte för några nya följare på sociala medier och för lite jullugn i trappuppgången.

"Att det är jul kommer förmodligen att förvärra det hela."

 Jeanettes relation till konspirationer:
Jag har blandade känslor för dem.  ...…”

 

8. Klubb 27 av Christoffer Sorner
När Donny Nox kliver ur hissen och möts av den röda slitna mattan känns det som att vara på hotellet i The Shining, kanske knackar Jack Nicholson honom på axeln eller möjligen Stephen King själv. Donny Nox har över femton miljoner lyssningar på Spotify och och åttiotvå miljoner följare på Instagra. Naturligtvis följer Klubb 27 honom med stort intresse, ett musikaliskt varumärke med guldglans. 

Nyfikenheten driver honom…..och de stora framgångarna väntar, men kommer han att anta deras erbjudande?

Christoffers relation till konspirationer:
"Jag älskar konspirationsteorier. Det bästa är när det faktiskt finns en rejäl dos sanning som sedan eskalerar till något ganska otroligt"

  (null)

Förlag: Storify Publishing 

Klaus
Författare: Magnus Ottosson, Henrik Nilsson Thelander, Jeanette Niemi, Angela Rizzo, Anna-Maria Ekblad, A.D Ripman, Renée Ripman, Christoffer Sorner
Artnr/isbn: 9789198878592
Utgiven: 1 december 2023 

Min relation till konspirationer:
"Jag är en kontrollerande människa som vill ha tillförlitliga källor och referenser. Även om jag arbetat med både hypoteser och evidensbaserad fakta så får jag medge att jag precis som andra dagligen lever med faran kring konspirationsteorier. En konspirationsteori är just en teori, obevisad men, inte bevisad sann. Här behövs logiskt tänkande, ifrågasättande och faktakontroll, vilket inte alltid är så enkelt för det är inte alltid vår vilja som styr."

Jag är inte någon van novelläsare och antologin tar mig en bit utanför min trygghetszon, men jag känner att jag lär mig och förstår mer och mer vad den ryske novellförfattaren Anton Tjechov menat när han sagt att det är bättre att inte säga tillräckligt än att säga för mycket i en novell. Här finns utrymme att tänka vidare och fylla i det som inte står i texten. För mig är några av de här novellerna riktiga ögonöppnare i min fortsatta resa i novellernas värld.

Några av författarna har tidigare skrivit noveller i antologin Julskuggor med nio författare och nio noveller på temat jul. Antologin är en annorlunda julbok där julnatten bjuder på magi och skrock enligt nordisk folktro. Här hittar du min recension av Julskuggor. Författarna har också tidigare gett ut både böcker och ljudnoveller och jag har läst och recenserat böcker av Anna-Maria Ekblad, Christoffer Sorner och Angela Rizzo.

Som i antologin Julskuggor ger jag ett extra plus för de informativa presentationerna av författarna inför varje novell. Jag har tidigare läst noveller där författarna bara nämns med namn och då blir mer anonyma.

 

Av tidsbrist så blev det ingen söndagsbetraktelse men jag lovar att åtekomma nästa söndag.