Julskuggor - nio författare och nio noveller på temat jul

Vi går mot jul och de flesta av oss tänker säkert på julen med värme och glädje. Att läsa julsagor är en tradion för mig sedan barnen var små. Astrid Lindgren gav oss tända ljus och sprakande brasor i sina böcker, men visst minns vi också barndomens berättelser av Charles Dickens och HC Andersen. Den lilla flickan med svavelstickorna och En julsaga lever också vidare hos flera generationer.

Antologin Julskuggor med nio författare och nio noveller på temat jul är en annorlunda julbok där julnatten bjuder på magi och skrock enligt nordisk folktro.

Här finns allt som hör julen till, klappar, julbock, Kalle Anka, hans vänner och den gemensamma julmiddagen och allt serveras i samklang med Bing Crosbys ljuva stämma i White Christmas och sobra pianotoner. Här finns både humor och tradition men någonting skaver. Julen beter sig inte som den skall och inte karaktärerna heller, som sig bör i en klassisk julberättelse. Precis som antologins författare beskriver boken, så är det en annorlunda julbok, för här vilar ett mörker och vi möter gengångare, mystik och spänning.

Vi får följa med på husesyn i svagt månupplysta rum, besöka de dödas julotta, spela kort i lönndom och vara med i en komplicerad mordutredning. Här finns också en varning till alla influensers ute på nätet, en uberchaufför som kör på sin sista resa, ett gammalt luggslitet pensionat och en gul kappa på villovägar. Sist men inte minst, får vi svaret på frågan som de flesta av oss någon gång funderat över, Varför brinner Julbocken i Gävle?

Bokens alla berättelser är julmagi skrivna på olika sätt. Jag har tidigare läst böcker av Anna-Maria Ekblad och Christofer Sorner, men de övriga författarna är helt nya för mig. Att befinna sig bland spöken och mystiska händelser kan te sig lite förvirrande för mig som inte är någon van läsare av den här gengren. Jag är inte heller någon van novelläsare så det har varit en spännande resa som tagit mig en bit utanför min trygghetszon. Den ryske novellförfattaren Anton Tjechov har visst sagt att det är bättre att inte säga tillräckligt än att säga för mycket i en novell, då finns det utrymme att tänka vidare och fylla i det som inte står i texten.

Antologier är en spännande utgivningform på bokmarknaden, en gemensam resa för författarna som kan ge både skrivglädje, stöd och teamkänsla och för mig som läsare ger det många intressanta berättelser i samma bok och det är också ett bra sätt att lära känna nya författare.

Tack Anna-Maria Ekblad för den signerade boken och tack till den av författarna som gjort det fina bokmärket.

Ett extra plus för de informativa presentationerna av författarna inför varje novell.

Mörkerminnen
Linda Andersson
Relations till julen: "Älskar julen, speciellt sedan jag fick barn.’

Objektet
Jessica Lincke
Relation till julen: "Julen har vuxit till någonting fint, lugnt och familjärt."

Snön faller (och Frank med den)
Christoffer Sorner
Relation till julen: "Älskar julen och har alltid gjort det. Absolut bästa helgen på hela året när man äter och dricker gott och samlas ihop med familjen".

Närmare än du tror
Maria Fallström
Relation till julen: "En härlig mix av svenskt/finskt julbord och som firas med släkt och vänner."

Julottan 
Thresé Johansson
Relation till julen: "Jag älskar julen där det viktigaste är att få vara tillsammans och umgås".

Pensionat Julia
Britta Lundkvist
Relation till julen: "Den bästa högtiden. Varm, kärleksfull och närvarande."

Roffes sista åk
Renée Ripman
Relation till julen: "Att det är den lyckligaste dagen på hela året. Den dagen är huset städat och alla sitter tillsammans runt julbordet. Det är i stark kontrast till normalt då huset oftast är lite rörigt och äter mat på olika tider."

Dunkla minnen
Jeanette Niemi
Relation till julen: "Julen är en tid för familjemys med min allra närmaste."

Gävlebocken
Anna Maria Ekblad
Relation till julen: "December är en månad för mig med reflektion över året som har gått och planering av nästa år. Jag gillar verkligen julen och lugnet tillsammans med familjen."

Julskuggor - en annorlunda julbok

En annorlunda julbok för mig, kanske också för dig och en julklapp till någon som önskar sig en skräckblandad jul.

Julskuggor
Författare:
 Linda Andersson, Jessica Lincke, Christoffer Sorner, Maria Fallström, Therése Johansson, Britta Lundkvist, Renée Ripman, Jeanette Niemi, Anna-Maria Ekblad.
ISBN:  9789198378047
Utgivningsdatum: 2022-10-31
Förlag: Ormstunga förlag

(null)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: