Den blodiga tiaran av Veronica Sjöstrand

Jag älskar Veronica Sjöstrands böcker om Stella Rodin. Nu är tredje delen här och i Den blodiga tiaran fortsätter Stella sitt arbete i familjeföretaget Rodins auktionskammare på Strandvägen i Stockholm. Här vävs konst och konsthistoria in i en spännande handling där trådar av fakta och händelser från 1940-talet blir en del i mönstret. Även om jag inte vet så mycket om konst och antikviteter och inte heller har så stort historiskt kunnande så förstår jag att det här finns mycket underliggande forskning och kunskap. Böckerna har fått en speciell plats i mitt hjärta, med bra språk, intressanta dialoger och en spänning som håller mig fast fram till sista sidan. Det här är en serie där bakomliggande händelser, udda karaktärer, god mat och komplicerade relationer tillsammans med spännande intriger i nutid blir till en mycket njutbar läsning.

Stella är en av världens främsta konstexperter och som sjätte generationens VD leder hon nu arbetet i familjeföretaget. Som tidigare fortsätter hon även sitt arbete för Interpol. Efter pappans död haltar auktionskammarens rykte och Stella måste hitta ett sätt att  återta kundernas förtroende. Med hjälp av sin döda farmor Hildas namn och andra kvinnliga förebilder i konstvärlden planerar hon för en nysatsning på temat "kvinnokraft". När hon hittar en gömd samling foton och antikviteter ställs allt på sin spets. På de gamla fotona syns farmor Hilda med Hitlers män och när sedan företaget anklagas av en judisk familj för inblandningen i en tiaras försvinnande under kriget, blir läget komplicerat. 

Efter ett inbrott på hennes kontor och i hennes lägenhet upptäcker Stella att någon försöker motarbeta henne och hon vet inte om det är Hildas bakgrund eller hennes tidigare arbete för Interpol som är orsaken. Vad hände i Paris på 40-talet, deltog Hilda i de skumma affärerna och vill hennes bror att företaget stannar kvar inom familjen? Plötsligt vet inte Stella om Hildas namn kan ta familjeföretaget vidare i en ny anda för kvinnliga konstnärer, kanske kan det få en motsatt effekt.

Med fara för sitt egen liv reser hon iväg för att ta reda på sanningen.

Min tanke går här osökt till målningen "Flicka med pärlörhänge", det berömda konstverket av den nederländska konstnären Johannes Vermeer (Jan Vermeer). Målningen utfördes troligen omkring 1665 och den är ett av hans mest hyllade verk.

Målningen för mig vidare till Tracy Chevalier som har skrivit många böcker, den mest kända är Flicka med pärlörhänge som skildrar Johannes Vermeers liv och målande. Boken kom 1999 och beskriver en kärleksrelation mellan Vermeer och Griet som är en fiktiv tjänsteflicka som sitter modell för bilden. Handlingen som inte är sanningsenlig visar en tid då det bara var männens gärningar som räknades. Boken filmatiserades 2003 och jag älskade både boken och filmen. Målningen finns på Mauritshuis i Haag, Holland.

Under andra världskriget konkurrerade Hermann Göring och Adolf Hitler om Europas främsta konstverk och jakten på en åtråvärd Vermeer-tavla ledde Göring i förfalskarens händer. 1943 dök en okänd målning av Jan Vermeer upp på konstmarknaden i Nederländerna. "Kristus och äktenskapsbryterskan" blev  en sensation då det bara fanns ett fåtal kända verk av konstnären. Säljaren av anonym och priset var två miljoner gulden – över 100 miljoner kronor i dagens värde. Under mer än ett årtionde samlade Göring på sig mer än 5 000 konstverk och alla dokumenterades i en katalog.

 "Hermann Göring, en av Nazitysklands mäktigaste män, låg inte bara bakom ödeläggelsen av oräkneliga liv. Under mer än ett årtionde samlade Göring på sig mer än 5 000 konstverk, alla minutiöst dokumenterade i en katalog. Genom omfattande foton och arkivmaterial utforskas verken, varför de stals och var de hölls gömda, och berättar historien om nazisternas systematiska förstörelse av såväl kulturhistoria som människoliv." (Görings stulna konstverk SVT play)

Böckerna kan läsas fristående men för att få en helhet av Stella Rodins liv så läs gärna  Den svarta dolken och Den gråtande violinisten först. Författaren har ett tiotal böcker planerade i serien om Stella Rodin och fortsätter skriva så länge någon vill läsa hennes böcker. Handlingen byggs hela tiden upp på ett intressant sätt som bäddar för många spännande intriger i seriens fortsättning, så nu väntar jag på del fyra.

Veronica Sjöstrand är författare och hedersledamot av Svenska Deckarakademin. Hon har ett förflutet som HR-direktör men skriver i dag på heltid. Hennes första bok Änglalik kom 2008 och hon har efter det skrivit ett flertal romaner för både vuxna och ungdomar.  

(null)
 
 1. Den blodiga tiaran
  Författare: Veronica Sjöstrand
  Utgivningsdatum: 2023-12-05
  Del 3 i serien: Rodins auktionshus
  Förlag: Romanus & Selling
  ISBN: 9789189501607
 1. Den gråtande violinisten
  Författare: Veronica Sjöstrand
  Utgivningsdatum: 2022-06-28
  Del 2 i serien: Rodins auktionshus
  Förlag: Romanus & Selling
  ISBN: 9789189051645
Min recensin av Den gråtande violinisten.
 1. Den svarta dolken 
  Författare: Veronica Sjöstrand
  Utgivningsdatum: 2021-12-21
  Del 1 i serien: Rodins auktionshus
  Förlag: Romanus & Selling
  ISBN: 9789189051621
Min recension av Den svarta dolken.
 
 

Kommentera här: