Den gråtande violinisten av Veronica Sjöstrand

När den första delen i serien om Stella Rodin kom ut i januari skrev jag en recension för Vängåvans bokhandel. Recensionens inledning är lika aktuell i dag efter att jag läst del 2 i serien och den enda skillnaden är mitt ökade intresse för böckerna. Jag älskar den här serien och det kommer att bli en lång väntan innan tredje delen Den blodiga tiaran kommer under hösten 2023.

"Jag har inga kunskaper om konst och antikviteter, men har en stor förkärlek till böcker och tv-serier som tar mig med in i den världen. I gamla stan hos Johan Kristian Homan (Jan Mårtenssons böcker) och hos Belinders auktioner (tv-serie med Reine Brynolfsson i huvudrollen, 2003) trivdes jag väldigt bra. 

Nu har jag hittat en ny favoritserie där jag i sann Homan-stil får följa Stella Rodin och hennes förehavanden i familjeföretaget Rodins auktionskammare på Strandvägen i Stockholm. Här finns antika möbler, dyra tavlor, vackra föremål, vintageklänningar, obehagliga mord och naturligtvis en del dyra viner. Kriminalromaner i den här miljön blir speciellt intressanta att följa när konst och konsthistoria vävs in med lite udda karaktärer och komplicerade relationer i en spännande handling."

Emanuel Rodin är nu död och hans testamente löser inte auktionshusets ekonomiska problem, snarare tvärt om. Stellas  arbete i Edinburgh och samarbetet med Interpol kräver hennes uppmärksamhet och samtidigt behövs hon hemma på auktionshuset i Stockholm. När en ovärderlig Stradivarius hittas sönderslagen efter ett rånförsök i Paris kallas hon som en av världens främsta konstexperter till platsen för en autentisering. Bredvid det trasiga instrumentet hittas den berömda violinisten Angela Yin död och hennes syster Sophie befaras vara kidnappad. De sönderslagna resterna visar sig vara en oäkta Stradivarius och inbrottet bli mer och mer invecklat. Den franska polisen uppskattar inte Stellas inblandning i fallet men med hjälp av sina egna kontakter söker hon sig sakta fram.  Pusselbit läggs till pusselbit och snart börjar Stella se ett mönster, men Sophie är fortfarande försvunnen och chanserna att hitta henne vid liv börjar ebba ut.

Hemma i Stockholm försöker auktionshusets ledning hitta nya vägar för att förhindra en konkurs. Stolen som VD lockar Stellas bror, men är han verkligen rätt person på rätt plats. Stellas mamma är på väg in i en ny depression och familjen och företaget på Strandvägen befinner sig i ett kaos. Mitt i infernot reser Stella till USA och i familjens gamla lägenhet hittar hon några böcker som kanske kan vara familjeföretagets räddning. Men vägen dit är lång och viljorna i styrelsen är många.

Det här är en bok helt i min smak. Den gråtande violinisten är minst lika bra, om inte snäppet bättre än Den svarta dolken. Böckerna kan läsas fristående men för att få en helhet av Stella Rodins liv så läs gärna del 1 först. Andra delen är lika välskriven och med lika tydliga miljöbeskrivningar och intressanta dialoger som i den första. Handlingen byggs hela tiden upp på ett både spännande och intressant sätt som bäddar för många intriger i seriens fortsättning. Jag ser verkligen fram emot att läsa mer om Stella , hennes familj och familjeföretaget Rodins auktionshus.

Veronica Sjöstrand är författare och hedersledamot av Svenska Deckarakademin. Hon har ett förflutet som HR-direktör men skriver i dag på heltid. Hennes första bok Änglalik kom 2008 och hon har efter det skrivit ett flertal romaner för både vuxna och ungdomar. Viktoria Sjöstrand har ett tiotal böcker planerade i serien om Stella Rodin och fortsätter skriva så länge någon vill läsa hennes böcker. 

Den gråtande violinisten
Författare: Veronica Sjöstrand
Utgivningsdatum: 2022-06-28
Förlag: Romanus & Selling
ISBN: 9789189051645

  (null)

Kommentera här: