Söndagens boktips: Vapenlös av Cecilia Ekhems

Det har varit en blöt söndag som gett tid för både läsning och ljudbokslyssnande. Dagens lästips är Vapenlös av Cecilia Ekhem. En riktigt läsvärd bok där författaren synliggör sjukdomen ME genom sin karaktär Marion. När Marion börjar nysta i barndomsvännen Mariannes försvinnande uppdagas en historia som hon aldrig kunnat ana. 

Det här är en bok om vardagens oro, smärta, kraftlöshet och saknad, om utsuddade minnen, uppvaknande och om att kärlek och vänskap kan försätta berg. Genom Cecilia Ekhems egna erfarenheter av sjukdomen gör hon berättelsen känslosam och trovärdig. Utifrån sin egen sjukdomsinsikt bygger hon en historia om Marion och männikor i hennes närhet. En relationsberättelse som utvecklas till en intressant och mycket tragisk spänningsroman.

Språket höjer den här berättelserna en dimension och Anna Asps uppläsning av ljudboken ger verkligen rättvisa åt bokens innehåll. Här lyfts också viktiga ämnen som rasism och förtryck mot hbt-personer. 

Jag hade önskat några fler sekunders uppehåll i uppläsningen mellan kapitlen för att hinna byta fokus och känna in de två olika berättarrösterna. Det är min subjektiva bedömning och kanske beror det på att jag precis som huvudkaraktären också har en del kognitiva problem som följer med min egen smärtdiagnos. 

ME är en förkortning av myalgisk encefalomyelit. En neurologisk sjukdom som ger en extrem utmattning och trötthet. Symtomen förvärras av fysisk eller mental ansträngning. De signerade exemplar som sålts av Vapenlös har inbringat över 14.000 kronor till ME-forskning.

(null) 

Sundsvallsförfattaren Cecilia Ekhem har också skrivit boken Om elden tar oss om Där flätar hon samman Sveriges största brand med 1800-talsflickan Sofia och pojken Dante från 2000 talet, till en fin och läsvärd historia om eldens kraft och den skräck och oro som blir kvar i askan. Den visar på människans litenhet när en enda gnista kan få oanade följder men också på drivet och framtidstron när gemensamma krafter sedan bygger upp en ny stenstad. Om elden tar oss finns hos bokförlaget 'Lind & Co och är en spänningsroman för barn från 9 år, men också en intressant läsning för vuxna.

Jag ser fram emot att få följa Cecilia Ekhems författarskap. 

Du hittar min recension av Om elden tar oss  HÄR  Den finns också hos Vängåvans Bokhandel.

Vapenlös
Författare: Cecilia Ekhem
ISBN: 9789178852253
Utgivningsdatum: 2020-06-25
Förlag: Visto Förlag

(null)

(null)

Stormen Hans har ställt till en del problem den här veckan. Ett stort träd föll farligt nära huset i inlandet och en gren gick direkt in genom ett fönster. Ute vid havet hann sonen mirakulöst rädda det som fanns i och vid vattnet och grannens brygga hittade på ett lustigt sätt själv en tryggad plats vid land. Fotot av bryggan är taget av ägaren själv. 
 
 
Lille H har varit ute på sitt livs första busstur och spänningen var stor. Helt ovetande förbereds han för ett liv med nya kompisar i förskolans värld. Det är nu inte många dagar kvar innan inskolningen börjar. 

 
Kantarellerna lyser fortfarande med sin frånvaro i våra svampmarken. Hittade några i går men de behöver mer tid och mindre regn för att vi skall bli riktigt nöjda. 

(null) 

För att lysa upp en mörk dag så bjöd jag gubben på fika och tände ljuset han fått av barnbarnet. Om det var sjuåringens eller mammans humor som föranledde köpet låter jag vara osagt. 😊

Trevlig fortsättning på söndagen.