Breven som länkar oss samman av Anne-Lie Högberg

Att driva ett pensionat och få en vattenskada kan ställa till problem för vem som helst. När den anlitade rörmokaren inte lyckas få leveransen av rör i rätt tid och dessutom ser väldigt bra ut kan frustrationen bli ännu större. I Anne-Lie Högbergs nyutkomna bok Breven som länkar oss samman dras renoveringsproblemen till sin spets, men pensionatets ägare Maria får också många andra saker att reda ut. I sin mormors gamla sekretär hittar hon brev till en person i Amerika, men det visar sig att breven aldrig har nått den tänkte mottagaren. Mot sin mammas vilja börjar hon forska i släktens historia och med hjälp av vänner i en släktforskningsgrupp på Facebook tar hon sig bit för bit tillbaka i tiden. Förutom informationen hon får i gruppen om skriftliga källor och DNA-tester, så visar den manlige administratören Skuggan ett extra stort intresse för hennes fiktiva facebookprofil. Tankarna om vem han är oroar henne, men omedvetet dras hon med i de förtroliga samtal han bjuder in henne till.

"Hon skulle precis lägga locket på kartongen när hon såg en bunt med brev, omsorgsfullt hopknutna med ett rött sidenband. Hon kunde inte hålla sig och ännu mer damm flög runt när hon knöt upp banden och började bläddra bland breven".

Maria har alltid varit rädd för att gå utanför sin bekväma zoon. Därför krävs det ett extra mod av henne att nu ta beslutet att söka efter de släktingar som hon inte tidigare känt till. Tillsammans med en grupp släktforskare åker hon över Atlanten för att söka efter en sanning i det fördolda, men de svar och den sanning hon hittar blir inte riktigt det hon tänkt sig.

Två parallella berättelser knyts samman när dåtid möter nutid och ger henne svaren på många frågor som hennes mamma och mormor aldrig talat om. Hemligheter dolt i mörker på andra sida havet, dras nu fram i ljuset. Hemligheter om sorg, hemlängtan och fattigdom, men också om kärlek, livskamp och släktskap. Jag kan inte låta bli att fascineras av berättelser om alla dem som hade mod och kraft att påbörja sina resor till det stora landet, även om jag vet att det inte alltid gick väl för alla.

Jag har tidigare läst boken Vindarna viskar ditt namn av Anne-Lie Högberg. Precis som här så visar den på att det förflutna till slut kommer ikapp och att det finns hemligheter som vägrar begravas. Jag är inte alltid så bekväm i feelgoodvärlden men tycker om språket och huvudkaraktärerna i de här böckerna och upplever dem som intressanta, mysiga och läsvärda. 

Anne-Lie Högberg arbetar som ekonomiansvarig, är fembarnsmamma och det här är hennes femte bok. Hon har här inspirerats av händelser som inträffat i verkligheten, för tillsammans med över en och en halv miljon andra svenskar emigrerade också hennes egen släkting till Amerika. I en tidigare recension av Tomas Bloms bok Emigrationen till Amerika har jag knutit ihop några tankar kring den stora emigrationen med mina utvandrade anhöriga i slutet på 1800- och början på 1900-talet

Tre lästips i ett!

Författare: Anne-Lie Högberg
Utgivningsdatum: 2022-04-22
Förlag: Louise Bäckelin Förlag
ISBN: 9789177994138

(null)
 
(null) 
 
Jag har tidigare skrivit i ett inlägg om boken Vindarna viskar ditt namn 
 
Recensionen finns också hos Vängåvans bokhandel (Akademibokhandeln i Sundsvalls stenstad)

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: