Några nya lästips

Årets deckarfestival i Sundsvall är nu till ända. Stora delar av den har sänts digitalt i år och jag har därför val att ta del av den från min Tv-fåtölj. Det är intressant att lyssna till intervjuer och diskussioner med olika författare. Några av dem som fanns med på scenen eller direkt via länk, var helt nya för mig.          

Tove Alsterdal är en av mina favoritförfattare och satt med i årets författarsoffa. Hennes senaste bok är den första i en serie från Höga kusten och är en spännings och kriminalroman. Jag är verkligen inte besviken på hennes nya författaridé, för Rotvälta är precis som hennest tidigare böcker en bra och välskriven berättelse. Jag träffade författare för andra gången på en författarkväll för några veckor sedan, där berättade hon om sitt skrivande och om sitt sommarhus i den trakt där boken utspelar sig. Eira Sjödin är polis och återvänder till Kramfors där hon vuxit upp, hennes mamma börjar bli mer och mer dement och behöver Eiras hjälp. Olof återvänder också till sin barndomsby och hittar sin pappa död i duschen.  När Eira var nio år förvann tonårsflickan Lina från samhället och Olof anklagades för hennes försvinnande. När Eira nu börjar undersökningen av mordet på Olofs pappa så upptäcker hon att mycket cirkulerar kring hennes egen familj. Vad var det som hände, då när Lina försvann? Hade Olof den roll i försvinnandet som utredarna då ansåg.? Jag ser fram emot nästa bok i serien för Tove Alsterdal levererar som hon alltid gör och att det är med en kriminalserie gör inte saken sämre.

En annan nyutkommen deckare är "Offermakaren". Den är första delen i Viveca Stens nya serie Åremorden. Den utspelar sig i för mig välkända trakter i jämtlandska fjällen. Hon är mest känd för Sandhamnsserien men genom covid- 19 blev hon nu kvar i Åre och det växte fram en ny karaktär och nya brott i den omgivning hon befann sig i. Hanna Ahlander har inkvarterat sig i systerna stuga i Åre efter att ha blivit lämnat av sin pojkvän och ifrågasatt i sitt jobb på Citypolisen i Stockholm. När hon möter kvinnan som städar huset och samtidigt går med i en skallgång efter en ung förvunnen kvinna, börjar hon ana att det är saker som inte står rätt till i området. När kvinnan sedan hittas död, får hon möjlighet att utreda fallet som till slut är nära att ta hennes eget liv. Jag tycker att många av de nya kvinnliga poliskaraktärerna i olika serier börjar likna varandra, men det här är ändå en spännan och välskriven mordgåta och jag följer gärna Hanna i nästa bok i serien.

Den sista tiden har jag försökt att varva kriminalromaner med feelgood och biografier för att hitta nya intressanta böcker och författare. Jag läser inte så ofta vanliga feelgoodböcker men ibland hamnar de i min bokhög genom min egen "Violen från Flen". Tur för mig, för på det sättet får jag möjlighet att läsa böcker och författare som tidigare varit okända för mig. Vindarna viskar ditt namn av Anne-Lie Högberg är en sån bok där historien om tre kvinnor, Lina, Vanja och Lilly och deras helt olika liv, knyts samman till en berättelse där det förflutna till slut kommer i kapp. Det finns hemligheter som vägrar begravas. En riktigt bra feelgood tycker jag som inte är riktigt bekväm i den här kategorin. 

Genom gruppen Feelgoodfredag på facebook lockas jag också att testa en del böcker, men slutar ofta efter några sidor när jag inser att författarens språk och sätt att skriva inte passar mig. Jul i Krinolin av Amanda Hellberg förförde mig genom sitt vackra bokomslag och jag tog därför beslutet att läsa vidare och den gav mig både julstämning, chokladgodis och kärlek. Lite Jane Austen känsla och jag kom på mig några gånger med att undra över hur scenerna skulle vara i en romantisk film med 1800-tals känsla. Den utspelar sig i slutet på 1800-talet och den unga fattiga Lovisa Lind har beslutat sig för att emigrera till Amerika. Hon vill komma bort från sin bakrund och börja ett nytt liv. Genom sitt arbete som karamellkokerska träffar hon baron von Dreven och ingenting blir som hon planerat. På hans gods hamnar hon på en överdådig julbal med mystiska hemligheter och en förbjuden förälskelse. Inte mitt förstahandsval av böcker men jag rycktes med i handlingen och roades av den lite naiva men charmiga historien. Boken säger mig att det kan vara värt att varva lite mellan olika genrer.

Alex Schulman däremot är en författare som jag bara måste läsa, eller lyssna på rättare sagt för han läser sina böcker på ett fantastiskt sätt. Jag har tidigare läst (lyssnat på) hans böcker Skynda att älskaGlöm alla mina brev och Glöm mig. Nu har han lämnat det biografiska skrivandet och den senaste Överlevarna är hans första skönlitterära bok. I Överlevarna kommer tre bröder till barndomens sommarhus för att ge sin avlidna mamman den sista vilan. Berättelsen går tillbaka till brödernas barndom och deras förhållande till varandra och föräldrarna som inte alltid varit den bästa. De har växt upp, men barndomens händelser påverkar dem mer än de kanske själva förstår. Utan fakta så anar jag en del likheter med Schulmans egen barndom och hans relation till sina bröder och föräldrar efter att ha läst hans tidigare böcker. Jag jublar inte över den skönlitterära debuten men tycker att det är en läsvärd bok och ser fram emot att följa hans utveckling som skönlitterär författare. Det är något speciellt med hans sätt att beskriva det vardagliga enkla, det som ändå kan etsa sig fast i ett barns minne och finnas med och skava upp i vuxen ålder.

 

Rotvälta
Författare: Tove Alsterdal
Antal sidor: 398
Utgivningsdatum: 2020-10-13
Förlag: Lind & Co Förlag
ISBN: 9789179033361

 

Offermakaren
Författare: Viveca Sten
Antal sidor: 469
Utgivningsdatum: 2020-10-14
Del i serien: Åremorden
Läsordning: 1
ISBN: 9789137151052

 

Vindarna viskar ditt namn
Författare: Anne-Lie Högberg
Antal sidor: 253
Utgivningsdatum: 2020-04-29
Förlag: Louise Bäckelin Förlag
ISBN: 9789177991373

 

Jul i krinolin
Författare: Amanda Hellberg
Antal sidor: 343
Utgivningsdatum: 2020-10-07
Förlag: Lovereads
ISBN: 9789188801807

 
Överlevarna
Författare: Alex Schulman
Antal sidor: 269
Utgivningsdatum: 2020-09-04
Förlag: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 9789100182496

 

"Pierre och Nils står en stund dubbelvikta i mammas hall och knyter sina skosnören och staplar sen minnena från mamma i sina famnar och vacklar ut i den mörka Han går in i sovrummet och ser den obäddade sängen, med lakanen som tvinnats under mammas sista sömnlöshet. Han tar av sig sina kläder, avvaktar en stund och sen lägger han sig i sängen. Han vill inte åka hem. Han vill sova där, i sin mammas säng." Överlevarna  Alex Schulman

(null)
 
(null)
 
Tove Alsterdal berättar om sitt författarskap och intervjuas av Anders Larsson som driver bloggen kapprakt.se
 
 

Kommentera här: