Min plats i solen och noveller från Whipmedia

Eftersom tiden springer ifrån mig och det händer en del yttre faktorer som också tar tid, så får det bli en måndagsbetraktelse den här gången. Min snart 89 åriga mamma behöver lite extra hjälp och stöd ibland och då blir det självklar lite omprioriteringar. Sonen och svärsonens byggnationer ute vid havet behöver sin tillsyn och ibland behöver någon eller några av mina fem barnbarn sin mormor/farmor lite extra. Så har det varit den här veckan, men vem kan klaga över att vara behövd. 

Det är ju det som är livet liksom och nu är vi tillbaka i stan och greppar vardagen igen.

(null)

Ibland är livet så där extra fantastiskt och efter 42 år vid havet har jag nu fått mitt eget inglasade uterum. Eftersom familjen har vuxit så ryms bara bord och stolar, men tänk att hela familjen nu kan äta middag vid ett och samma matbord. Bordet har blivit en plats för frukost, lunch, fika, middag, samtal, kortspel, plockepinn och andra olika spel. Lille H 2,5 månader sitter glatt bredvid och njuter av allas uppmärksamhet men nästa sommar sitter han med på sin plats vid bordet. 

Kaos är alltid början till ordning så det här blir nog bra framöver 😊

Ibland är det svårt att hinna läsa och koncentrera sig på tjockare böcker. Mitt tips är noveller, korta, lättlästa och oftast riktigt intressanta och givande. Whipmedia har gett ut två intressanta böcker med noveller som passar mycket bra att läsa under sommarens varma månader.

(null) 

Minnenas musik
29 författare skriver sina egna upplevelser om musikens inverkan, intressanta minnen och om livet.

 "Musiken från orkestern blandas med mina minnen, jag dansar till tonerna."

Läsvärda pärlor i hängmattan.

Författare: Kristina Suomela Björklund, Maria Ahlqvist Ruokolahti, Nour Alhouda Kanjo, Monika Chanovian, Erik Edsbagge Engström

Utgivningsdatum: 2022-04-11
ISBN: 9789189409569

 

Bortom grinden är också en samling noveller som passa bra som sommarläsning. I boken finns bidrag från 22 poeter, 30 novellister och 6 illustratörer. Bredden är stor och i alla tolkningar finns förväntningar, nyfikenhet och mystik. Bokens tema är, vad väntar bortom grinden med fri tolkning av bokens omslagsbild. Varje del är en egen speciell tolkning som sammanfogats till en intressant och läsvärd antologi.

Boken är utgiven i samarbete mellan Whip Media och Miramir Förlag och omslagsfotot är taget Skipås Naturreservat i södra Halland.

Utgivningsdatum: 2021-10-22
ISBN: 9789189409378

Bilden lockade mig till en egen tolkning när jag skrev om boken Bortom grinden i ett tidigare inlägg.

"Mitt i min pappas barndomsby, vid det som en gång var byns hjärta, löper en lång allé av lärkträd. Sida vid sida står de där, stolta och raka som om de vore en herrgårdsallé. Vid sidan om allén står flera lärkträd som bildar en cirkel kring en mossbelupen rundel, som en dansbana eller en scen. Jag vet inte varför den hamnat där eller varför den fått den form den har, men alla träden planterades en gång av en inflyttad skogvaktare. Lärkträden ger en välkomnande känsla när man tagit sig upp för alla branta och kraftfulla stigningar och äntligen nått upp till byn. Som barn fantiserade jag om hur trollen kröp fram på nätterna och dansande barfota i den mjuka mossan. Som vuxen upplever jag varje sommar en känsla av tillhörighet när jag tar mig genom allén till fots eller med bil. Som om träden viskar till mig att de har svaren på mina frågor och att vi delar en stolthet över dem som levde och verkade där uppe i den lilla skogsbyn.

I början av byn finns en plats som pappa och hans syskon kallade "grinden", den har säkert funnits där och haft sin funktion när djuren betade på skogen, men jag har aldrig sett den. Platsen och namnet lever kvar och i mobiltelefonernas begynnelse var "grinden" den enda platsen i byn där det gick att ringa och ta emot telefonsamtal. Dit gick mina semesterfirande släktingar för att få kontakt med världen bortanför den stora skogen. Nu är pappa och de äldsta släktingarna borta, mobiltekniken har utvecklats och skogen växer sig tätare kring den sedan 60-talet folktomma byn. Ingenting i byn är som det varit, lärkträden är gamla, grinden är borta sedan länge och all den tid som gått är oåterkallelig. När sommaren kommer vet jag ändå att bortom den gamla grindens plats skymtar allén mitt i byn och jag kan leva mig kvar i både fantasier och minnen."

 
 
 

Kommentera här: