Tala med de döda av Anna Jansson Del 4 i serien Bergslagens blå

Jag umgås gärna med kriminalinspektör Kristoffer Bark vid Örebropolisen och nu är den fjärde boken Tala med de döda av Anna Jansson ute i bokhandeln och som e- och ljudbok. Mina recensioner av de tre tidigare böckerna är välbesökta här på bloggen så jag skriver några rader om den fjärde delen också. Jag valde ljudboken den här gången och Fredde Granberg gör som alltid en mycket bra uppläsning.

Att mista en dotter är en mardrömsupplevelse som har blivit en smärtsam vardag för Kristoffer Bark. Dotterns mamma Vera klarade inte av sorgen utan sökte tröst i sprit och andra medicinska droger och befinner sig nu på ett behandlingshem. I Kristoffer Barks arbetsgrupp finns flera intressanta karaktärer där alla precis som han själv, omplacerats till en speciell utredningsgrupp. Sara Bredow som utsatts för trakasserier är fortfarande sjukskriven och kämpar mot försäkringskassans hårda regler. Ingrid arbetar effektivast ensam i en skrubb och Alex, Ali och Henrik har alla sina egna små egenskaper. Tillsammans bildar de ändå en mycket framgångsrik yrkesgrupp som nu är redo för ett nytt uppdrag.

Kristoffers syster träffar en kvinna som påstår sig ha mediala förmågor. Vid en sittning nämner hon att hon ser kvarlevorna efter en flicka och kroppen skall finnas i en blockstensgrotta i ett närliggande naturreservat. Kristoffer är inte lika mottaglig för budskap från andevärlden men tillsammans med sin syster besöker han området och hittar skelettet efter en nioårig flicka. När arbetsteamet börjar arbeta med fallet så leder spåren många år tillbaka i tiden, men deras arbete försvåras när även Ingrid stannar hemma från arbetet och sjukskriver sig.

Mediet Magdalena Fermåker tar emot för sina sittningar på kursgården Himlagård. Där finns också Lorentz Brunnberg, gårdens grundare och guru. Trots att Magdalena är gift och hade ett bra arbete inom hemtjänsten så har Lorentz ord trollbundit henne,  "Du väljer själv din väg. Varför vill du vara fattig och olycklig när du kan välja lycka och rikedom? Jag ska leda dig."  Hade sanningen om barnet i grottan kommit till henne vid en meditation och vad var det som hände den där sommaren 1970 när flickan hamnade i grottan? Plötsligt är mediet spårlöst borta och polisens arbete försvåras ytterligare.

Den ömsinte men medberoende Kristoffer Bark som jag tycker så mycket om, finns kvar i seriens del 4. Hans familj betyder mycket för honom och hans samtal med den döda dottern Vera vid köksbordet om kvällarna berör mig. Trots ett komplicerat kärleksliv så vet han nu ändå vad han vill, men han är inte lika säker på vad hans kvinnliga kollega Mia Berg vill. Här finns många nya öppningar för flera spännande böcker i serien Bergslagens blå. 

Jag hade lite svårt att komma in i berättelsen i de första kapitlen men sedan flyter allt på och det här är en välskriven och spännande bokserie. Mitt citat från recensionen av Anna Janssons bok Onda drömmar som finns hos Bonniers bokklubb och Månades bok stämmer in även här.

"Karaktärerna, relationerna och alla händelser som sker och som tidigare skett blir alla länkar till en lite obehaglig men spännande och läsvärd kriminalroman……..en tragisk historia av en vass författare. Basilica, blogg."

Länkar till mina tidigare inlägg om del 1-3 i serien Bergslagens blå:

basilica - Bergslagens blå 1, 2 och nu 3 av Anna Jansson (basilicablogg.se)

basilica - Bergslagens blå - del 1 och 2 av Anna Jansson (nu också del 3) (basilicablogg.se)

Tala med de döda
Författare: Anna Jansson
Del 4 i serien Bergslagens blå
Utgivningsdatum: 2022-07-27
Förlag: Norstedts
ISBN: 9789113120331

Dotter saknad
Författare: Anna Jansson
Del 1 i serien Bergslagens blå
Utgiven: 2019-08-27
Förlag: Norstedts
ISBN 9789113096995

Skuggan bakom dig
Författare: Anna Jansson
Del 2 i serien Bergslagens blå
Utgiven: 2020-08-10
Förlag: Norstedts
ISBN: 9789113107363

Dansa min docka
Författare: Anna Jansson
Del 3 i serien: Bergslagens blå
Utgivningsdatum: 2021-08-11
Förlag: Norstedts Förlag
ISBN: 9789113113739

 

 

Kommentera här: