basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Bergslagens blå 1, 2 och nu 3 av Anna Jansson

Publicerad 2021-08-20 15:47:37 i Vid pennan - Lästips,

I augusti 2019 kom den första boken Dotter saknad i Anna Janssons serie Bergsslagens blå. Den handlar om kriminalinspektör Kristoffer Bark och om hans dotter Vera som försvinner från sin möhippa i det lilla samhället Hampetorp utanför Örebro. Tre år efter Veras försvinnande saknas ytterligare en ung kvinna och Kristoffer Bark inser att det finns flera samband mellan fallen. Att mista en dotter är en mardrömsupplevelse som här blir ännu mer smärtsamt när Veras mamma Ella inte klarar av sorgen. Hon söker tröst i sprit och andra medicinska droger, vilket gör att hon är i stort behov av hjälp.

Bok nummer två i serien, Skuggan bakom dig, kom ett år senare. När tidigare utredare inte gått till botten med att undersöka ett fall, återupptas det och hamnar på Barks bord. Fallet gäller en död kvinna som i sången om " Liten Karin" hittas död i en igenspikad tunna. Kristian Bark och hans kollegor, där alla precis som han själv, omplacerats till en speciell utredningsgrupp, börjar utreda om hon utsattes för hot innan hon dog. Snart inser han att den sjukskrivna kollegan Sara Bredow utsätts för liknande trakasserier och börjar befara att mördaren än en gång söker ett offer.

Med utgivningdatum 2021-08-11 finns nu del 3 ute. Bokens titel är Dansa min docka och där möter vi Eva Kulitz. Eva arbetar som handläggare på försäkringskassan, släktforskar, dansar och har kontakt med män via datingappen Tinder. 1967 hittades hennes mormor Mary död i Svartån vid Örebro slott och genom sin släktforskningsgrupp hoppas hon få klarhet i vad som hände på sjukhuset Västra Mark där mormodern var tvångsintagen. När Eva utsätts för hot och sedan hittas död börjar kriminalinspektör Kristoffer Bark vid Örebropolisen utreda fallet. Vem kom hoten ifrån och vem var mördaren?  Hade någon som nekats sjukpenning från Försäkringskassan tagit lagen i egna händer och vilka var männen som Eva haft kontakt med på Tinder? När även dottern Linn och barnbarnet Daga blir indragna i obehagliga händelser får Bark och hans team en tuff nöt att knäcka.

Det här är en berättelse som leder tillbaka till mitten av förra seklet, där myndigheternas rättigheter slog hårt mot kvinnor och svaga i samhället. Västra Mark var en institution för "sinnesslöa, asociala och sexuellt opålitliga kvinnor", en upprörande beskrivning som inte bara gör bokens handling till en intressant kriminalroman. Det blir också till ett tidsdokument, en kvinnohistoria som är viktig att lyfta och den är lika aktuell och viktig i dag som när dela av bokens handling utspelade sig.

 I de uppgörande kapitlen i bokens senare del har jag lite svårt att hitta flytet i de långa diaogerna mellan karaktärerna, men del 3 är som de tidigare böckerna i serien både välskriven och lättläst. Som i så många andra kriminalserier kan jag uppleva att det är väl många sammanträffanden och personer som knyter samman till varandra. Samtidigt inser jag att det är en del i författarens uppbyggande av en spännande berättelse, där läsaren hela tiden kan ha koll på pusselbitatarna.

Anna Jansson har skrivit böcker i 21 år och är mest känd för sin bokserie om Maria Wern. Serien Bergslagens blå har som alla Anna Janssons böcker en väl uppbyggd och intressant historia. Som alltid tar författaren med mig på en mycket spännande deckarresa där jag kastas fram och tillbaka mellan ledtrådar och anade lösningar. Huvudkaraktären Bark är en sympatisk man i sina bästa år och en kontrast till många andra deckarpoliser. Han är ingen maco he-man, dricker bara lättöl, är ömsint, lättövertalad och medberoende, på gott och ont. Däremot har Bark som så många andra huvudkaraktärer ett minst sakt komplicerat kärleksliv, vilket bäddar för en intressant del 4 i serien.


Är du inte bekant med Kristoffer Bark så presenterar jag er gärna för varandra.
Jag lovar att ni kommer ha en trevlig höst tillsammans.

Dotter saknad
Författare: Anna Jansson
Del 1 i serien  Bergslagens blå
Utgiven: 2019-08-27
Förlag: Norstedts
ISBN 9789113096995

Skuggan bakom dig
Författare: Anna Jansson
Del 2 i serien  Bergslagens blå
Utgiven: 2020-08-10
Förlag: Norstedts
ISBN: 9789113107363

Dansa min docka
Författare: Anna Jansson
Del 3  i serien: Bergslagens blå
Utgivningsdatum: 2021-08-11
Förlag: Norstedts Förlag
ISBN: 9789113113739

(null)Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Välkommen till min blogg. Här hittar du en hel del fakta, men också reflektioner som sår frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och dig som läsare. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet. Mina inlägg blir därför en mix under flera olika kategorier. Du hittar mina boktips under kategorin Vid pennan - lästips och det jag skriver om mat finns du under Mat och Bak, Viktväktarna, Paleo/Lågkolhydratskost och Glutenfritt. Under kategorierna Logoterapi och Hälsa finns lite smått och gott om livsbalans och meningen med livet. På Instagram finns mina boktips och min vardag på @basilica55 och mitt tänk om kost och träning på @basilicakost. Följ mig gärna både här och på Instagram. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar eller skicka ett meddelande på basilica@live.se Söker du något speciellt recept så går det att hitta via sökfunktionen. //Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela