Bergslagens blå 1, 2, 3 (4, 5) av Anna Jansson

I augusti 2019 kom den första boken Dotter saknad i Anna Janssons serie Bergsslagens blå. Den handlar om kriminalinspektör Kristoffer Bark och om hans dotter Vera som försvinner från sin möhippa i det lilla samhället Hampetorp utanför Örebro. Tre år efter Veras försvinnande saknas ytterligare en ung kvinna och Kristoffer Bark inser att det finns flera samband mellan fallen. Att mista en dotter är en mardrömsupplevelse som här blir ännu mer smärtsamt när Veras mamma Ella inte klarar av sorgen. Hon söker tröst i sprit och andra medicinska droger, vilket gör att hon är i stort behov av hjälp.

Bok nummer två i serien, Skuggan bakom dig, kom ett år senare. När tidigare utredare inte gått till botten med att undersöka ett fall, återupptas det och hamnar på Barks bord. Fallet gäller en död kvinna som i sången om " Liten Karin" hittas död i en igenspikad tunna. Kristian Bark och hans kollegor, där alla precis som han själv omplacerats till en speciell utredningsgrupp, börjar utreda om hon utsattes för hot innan hon dog. Snart inser han att den sjukskrivna kollegan Sara Bredow också utsätts för liknande trakasserier och börjar befara att mördaren än en gång söker ett offer.

Med utgivningdatum 2021-08-11 finns nu del 3 ute. Bokens titel är Dansa min docka och där möter vi Eva Kulitz. Eva arbetar som handläggare på försäkringskassan, släktforskar, dansar och har kontakt med män via datingappen Tinder. 1967 hittades hennes mormor Mary död i Svartån vid Örebro slott och genom sin släktforskningsgrupp hoppas hon få klarhet i vad som hände på sjukhuset Västra Mark där mormodern var tvångsintagen. När Eva utsätts för hot och sedan hittas död börjar kriminalinspektör Kristoffer Bark vid Örebropolisen utreda fallet. Vem kom hoten ifrån och vem var mördaren?  Hade någon som nekats sjukpenning från Försäkringskassan tagit lagen i egna händer och vilka var männen som Eva haft kontakt med på Tinder? När även dottern Linn och barnbarnet Daga blir indragna i obehagliga händelser får Bark och hans team en tuff nöt att knäcka.

Det här är en berättelse som leder tillbaka till mitten av förra seklet, där myndigheternas rättigheter slog hårt mot kvinnor och svaga i samhället. Västra Mark var en institution för "sinnesslöa, asociala och sexuellt opålitliga kvinnor", en upprörande beskrivning som inte bara gör bokens handling till en intressant kriminalroman. Det blir också till ett tidsdokument, en kvinnohistoria som är viktig att lyfta och den är lika aktuell och viktig i dag som när delar av bokens handling utspelade sig.

 I de uppgörande kapitlen i bokens senare del har jag lite svårt att hitta flytet i de långa diaogerna mellan karaktärerna, men del 3 är som de tidigare böckerna i serien både välskriven och lättläst. Som i så många andra kriminalserier kan jag uppleva att det är väl många sammanträffanden och personer som knyter samman till varandra. Samtidigt inser jag att det är författarens sätt att bygga upp en spännande berättelse där läsaren hela tiden ges möjlighet att ha koll på pusselbitatarna.

Anna Jansson har skrivit böcker i 21 år och är mest känd för sin bokserie om Maria Wern. Serien Bergslagens blå har som alla Anna Janssons böcker en väl uppbyggd och intressant historia. Som alltid tar författaren med mig på en mycket spännande deckarresa där jag kastas fram och tillbaka mellan ledtrådar och anade lösningar. Huvudkaraktären Bark är en sympatisk man i sina bästa år och en kontrast till många andra deckarpoliser. Han är ingen maco he-man, dricker bara lättöl, är ömsint, lättövertalad och medberoende, på gott och ont. Däremot har Bark som så många andra huvudkaraktärer ett minst sakt komplicerat kärleksliv, vilket bäddar för en intressant del 4 i serien.

 Är du inte bekant med Kristoffer Bark så presenterar jag er gärna för varandra.
Jag lovar att ni kommer ha en trevlig höst tillsammans.

Här hittar du min recension av del 4 i serien Tala med de döda.

Nu har den femte boken kommit Må evigheten förlåta. Du hittar mer om den i det här nya inlägget  jag gjort om de hittills utkomna böckerna i serien. Sammanställning av Del 1-5.

Du kan också hitta min sammanställning hos Vängåvans Bokhandel (Akademibokhandeln i Sundsvalls stenstad)

Dotter saknad
Författare: Anna Jansson
Del 1 i serien  Bergslagens blå
Utgiven: 2019-08-27
Förlag: Norstedts
ISBN 9789113096995

Skuggan bakom dig
Författare: Anna Jansson
Del 2 i serien  Bergslagens blå
Utgiven: 2020-08-10
Förlag: Norstedts
ISBN: 9789113107363

Dansa min docka
Författare: Anna Jansson
Del 3  i serien: Bergslagens blå
Utgivningsdatum: 2021-08-11
Förlag: Norstedts Förlag
ISBN: 9789113113739

Tala med de döda  
Författare: Anna Jansson  
Del 4 i serien Bergslagens blå  
Utgivningsdatum: 2022-07-27  
Förlag: Norstedts  
ISBN: 9789113120331

Må evigheten förlåta
Författare: Anna Jansson 
Del 5 i serien: Bergslagens blå 
Utgivningsdatum: 2023-08-02 
ISBN: 9789113127064 

 

(null)
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: