Skaldjur i augusti och 160 årsfirande

 Om någon saknade förra söndagens betraktelse så är förklaringen att jag reste på det stora havet och besökt tre länder under tre dygn. Jag åt god mat och turistade med gubben, våra tre barn med respektive och barnbarn. Det blev ett kombinerat 160 årsfirande (80+40+40) och flera trevliga dagar i land och på hav. Planeringen började redan i mars och turerna har varit många och långa för att få allt att fungera för 13 personer. Kanske har tiderna för pass och id-handlingar varit det mest komplicerade, men nu är den gjord och vi är alla nöjda. Lille H (4 månader) tog alla med storm och blev ett hett samtalsämne bland alla pensionärer på båten. Det är något speciellt med den där lille gossen som inte bara berör ett mormorshjärta. 

Det är mycket som berör ett mormorshjärta. På torsdagsmorgonen när jag såg på min telefon fanns ett meddelande från en av barnbarnen med texten "Jag äslar dig mormor". Vilken bra start på en dag i kantarellskogen.

Resten av veckan har handlat om gräsklippning, rensning av 15 liter kantareller och det sista av insamlingen och packningen inför transporten till barnhemmet. Om allt går som planerat så skall männen från Ukraina vara på plats framför vårt garage någon gång i kväll. Det är långa resor som de gör och exakt tid är svårt att veta.

Jag har under de senaste åren insett att jag är känslig för histamin och andra biogena aminer. Det här är inget som läkarna har så mycket kunskap om så antihistamintabletter och egenvård är alternativen. Under de senaste åren har jag plockat bort en hel del av de livsmedel som jag märkt gett reaktioner men det svåra är att det kan ta flera dagar innan histaminhinken är fylld och jag börjar känna av effekten. Skaldjur och fisk är känsliga råvaror när det gäller histamin och jag tillagar dem mest direkt från frysen. I butiker och på restauranger använd oftast skaldjur som legat i saltlag och som de sedan kallar "handskalade". Vart vill jag komma med det här? Jo, att jag åt av en skaldjursbuffe på båten som ännu inte gett mig några reaktioner, vilket visar att kvalitén på skaldjuren måste varit riktigt bra. Om det inte varit sista kvällen så hade jag inte vågat testa. Lite dumdristigt kanske men eftersom det inte handlar om liv eller död i mitt fall så var det svårt att låta bli. För många andra med liknande problem kan det vara ödesdigert (mina problem är bl.a. astmaliknande problem, snuva, nysningar, sår i munnen och på kroppen, kroppssvullnad och magproblem.

I ett tidigare inlägg har jag skrivit om Histaminintolerans.

 

 
  

Kommentera här: