Familjeklassiker på påskbordet

Jag ser att intresset för inlägg med påskmat och äggpyssel ökar nu så jag tipsar om några tidigare inlägg. Det blir kanske något nytt senare men jag känner mig oftast trygg i det jag tidigare gjort. Kanske har det med min ålder att göra, annars handlar det om lathet när jag använder mig av gamla beprövade familjeklassiker.
 
 
Det här är en riktig klassiker, tomathattar med fläckar av majonäs och hela ägg på en bädd av spenatstuvning. Den här rätten gjorde jag första gången på 60- talet och den hänger fortfarande med på påskbordet.

EmmaSelinas äggkycklingar börjar också bli en tradition på påskbordet hos oss. Svartpepparkorn som ögon. morot till näbb och fötter och lite majonnäs förvandlar ägget till en kyckling.


Jag gör en egen variant av en gratäng jag hittat hos Under mitt tak. Den passar bra att äta kall eller varm på ett buffébord och går lätt att skära i mindre bitar. Jag delar satsen i två formar. Ena delen med bacon och grönkål och den andra delen går att göra med färsk lax, spenat och sparris. Här är det bara fantasin som sätter gränser efter egen personlig smak och kryddning. Grundreceptet heter Frukostgratäng och det hittar du i Paleoskafferiet
I ett annat inlägg har jag skrivit om receptet med viktväktartänk utifrån ett tidigare program.
Osten är mitt eget val och hör inte till för den som äter paleokost eller mejerifritt.
 
Spenatstuvningen går lätt att göra både gluten och mjölkfri för att passa många på ett påskbord.