basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Falsk portergryta

Publicerad 2014-04-15 10:05:00 i Allmänt, Paleo/Lågkolhydratkost,

I min familj är porterstek en riktig favorit och jag har gjort lite olika varianter av stek och kalops under åren. Min sista variant är en ”Falsk portergryta” på köttfärs som jag vill tipsa er om. De flesta Ingredienserna är desamma som för porterstek och porterns vara eller inte vara är en fråga om smak och tillgänglighet. Jag har ofta svårt att hitta porter i butiken eller annars glömmer jag helt enkelt bort att köpa en flaska och då finns  "Husets svartvinbärssaft" alltid tillgänglig.

Falsk portergryta
I kg nötfärs
2 gula lökar
1 stor morot
1-2 vitlöksklyftor
1 flaska porter 33 cl eller samma mängd vatten
1-1,5 dl svartvinbärssaft (den högre mängden om ingen porter används)
1 dl soja
3 msk kocentrerad kalvfond eller 1-2 tärningar köttbujong
2 msk Viltkrydda från Tynderö Krydddbod
1 tsk timjan

Red av med mjöl och grädde efter smak och behov.

Måtten kan naturligtvis ökas eller minskas utifrån tycke och smak.

Skär lök, vitlök och morot fint, bryn i smör eller olja.
Tillsätt köttfärs och stek på den.
Tillsätt de övriga ingredienserna och låt allt koka tills köttfärsen är klar, cirka 10 minuter. Red av med mjöl och grädde efter smak och behov.

 

Orginalrecept på Porterstek HÄR

Smakar gott med hemgjord potatismos, gelé och gröna ärtor. Resterna äter vi som ”Norrlänsk tacos ”på tortillabröd med sallad, majs och svartvinbärsgelé.

 

 
Tynderö Viltkrydda innehåller ostronskivling, persilja, enbär, lagerblad och lök. Den passar mycket bra i den här grytan eftersom kryddorna inte silas bort som i ett recept på porterstek. Kryddan kan du köpa hos Made in Medelpad i Sundsvall, på Söråkers Folketshus i Söråker, direkt av Mia ute på Tynderö eller på hemsidan  Tynderö Kryddbod 
Foto: Bilden lånad från Tynderö Kryddbod
 
 
 Foto: Basilica
 
Inte 100 % paleo men går att anpassa den med rätt sötma på svartvinbärssaften, skippa portren, glutenfri soja, egen fond, coccosgrädde och redning av tex. cassavamjöl. Många recept går väldigt bra att göra om till det som passar just mig och min familj.

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Välkommen till min blogg. Här hittar du en hel del fakta, men också reflektioner som sår frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och dig som läsare. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet. Mina inlägg blir därför en mix under flera olika kategorier. Du hittar mina boktips under kategorin Vid pennan - lästips och det jag skriver om mat finns du under Mat och Bak, Viktväktarna, Paleo/Lågkolhydratskost och Glutenfritt. Under kategorierna Logoterapi och Hälsa finns lite smått och gott om livsbalans och meningen med livet. På Instagram finns mina boktips och min vardag på @basilica55 och mitt tänk om kost och träning på @basilicakost. Följ mig gärna både här och på Instagram. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar eller skicka ett meddelande på basilica@live.se Söker du något speciellt recept så går det att hitta via sökfunktionen. //Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela