basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Dags för lingondricka!

Publicerad 2021-09-07 06:32:00 i Allmänt, Glutenfritt, Hälsa, Mat och Bröd, Paleo/Lågkolhydratkost, Viktväktarna,

De lingon vi har plockat hittills har varit lagomt mogna för syltkok. Jag brukar vänta lite med nästa plockning för lingondricka. Mer mogna bär ger mer och fylligare saft fick jag lära mig för 50 år sedan och jag anser att det håller än i dag. Nu fryser jag min lingondricka osötad, men då i min ungdom kunde pektinet i de tidiga bären ge en flaska fylld med gelé.

För några år sedan gjorde jag ett inlägg med ett recept på lingondricka som jag kommer att använda efter nästa skogstur. Eftersom det är älgjaktstider i Medelpad så avvaktar vi ännu några dagar, vilket också ger mer mogna bär.

Det här är grundreceptet på RÅRÖRD LINGONDRICKA som jag använder:

Ingredienser

  • 6 l lingon
  • 1,5 l vatten
  • 1 msk citronsyra
  • 4 dl strösocker per liter avrunnen saft (jag kommer att frysa den osötad)

Instruktioner

  1. Rensa och mosa bären. Blanda med vattnet och citronsyran och låt stå svalt i 3 dygn.
  2. Sila ifrån bärmassan och mät saften. Blanda saften med sockret och rör tills det löst sig.
  3. Skumma och häll upp på väl rengjorda flaskor. Förvaras svalt.
  4. Spädes med 3 delar vatten.

Länk tilll orginalreceptet HÄR

Länk till mitt tidigare inlägg om LINGONDRICKANS ÅTERKOMST
 
Har du både äpplen och lingon så har @birgittahöglund ett recept på osötad lingonsylt med äpplen HÄR
 
Är du eller någon i familjen känsliga mot konserveringsmedel så finns det naturligt i lingon. Även salisylcyra förekommer i höga halter i lingon. Enligt livsmedelsverket kan man inte vara allergisk mot citronsyra, men  många anser att de kan reagera på det.

E 210 – Bensoesyra
Framställs oftast syntetiskt, men förekommer även naturligt i bär, speciellt i lingon, tranbär och hjortron. Bensoesyrans salter kallas bensoater. Effektiva mot jäst- och mögelsvampar och vissa bakterier och endast i sur miljö. Det mest använda ämnet i gruppen är natriumbensoat, som också används vid t ex syltkokning i hemmen. Får användas till t ex desserter, konfektyrer, kokta kräft- och blötdjur, soppor, majonnäs och dressing, sallader, läsk, saft och sylt, marmelad och gelé.

E-nummer: E 210
            
E330 - Citronsyra  

Vill du veta mer så sök på: 
Livsmeelsverket.se
Allergia.se

(null)

(null)

(null)


Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Välkommen till min blogg. Här hittar du en hel del fakta, men också reflektioner som sår frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och dig som läsare. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet. Mina inlägg blir därför en mix under flera olika kategorier. Du hittar mina boktips under kategorin Vid pennan - lästips och det jag skriver om mat finns du under Mat och Bak, Viktväktarna, Paleo/Lågkolhydratskost och Glutenfritt. Under kategorierna Logoterapi och Hälsa finns lite smått och gott om livsbalans och meningen med livet. På Instagram finns mina boktips och min vardag på @basilica55 och mitt tänk om kost och träning på @basilicakost. Följ mig gärna både här och på Instagram. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar eller skicka ett meddelande på basilica@live.se Söker du något speciellt recept så går det att hitta via sökfunktionen. //Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela