Dags för lingondricka!
De lingon vi har plockat hittills har varit lagomt mogna för syltkok. Jag brukar vänta lite med nästa plockning för lingondricka. Mer mogna bär ger mer och fylligare saft fick jag lära mig för 50 år sedan och jag anser att det håller än i dag. Nu fryser jag min lingondricka osötad, men då i min ungdom kunde pektinet i de tidiga bären ge en flaska fylld med gelé.
För några år sedan gjorde jag ett inlägg med ett recept på lingondricka som jag kommer att använda efter nästa skogstur. Eftersom det är älgjaktstider i Medelpad så avvaktar vi ännu några dagar, vilket också ger mer mogna bär.
Det här är grundreceptet på RÅRÖRD LINGONDRICKA som jag använder:
Ingredienser
- 6 l lingon
- 1,5 l vatten
- 1 msk citronsyra
- 4 dl strösocker per liter avrunnen saft (jag kommer att frysa den osötad)
Instruktioner
- Rensa och mosa bären. Blanda med vattnet och citronsyran och låt stå svalt i 3 dygn.
- Sila ifrån bärmassan och mät saften. Blanda saften med sockret och rör tills det löst sig.
- Skumma och häll upp på väl rengjorda flaskor. Förvaras svalt.
- Spädes med 3 delar vatten.
Länk tilll orginalreceptet HÄR
E 210 – Bensoesyra
Framställs oftast syntetiskt, men förekommer även naturligt i bär, speciellt i lingon, tranbär och hjortron. Bensoesyrans salter kallas bensoater. Effektiva mot jäst- och mögelsvampar och vissa bakterier och endast i sur miljö. Det mest använda
ämnet i gruppen är natriumbensoat, som också används vid t ex syltkokning i hemmen. Får användas till t ex desserter, konfektyrer, kokta kräft- och blötdjur, soppor, majonnäs och dressing, sallader, läsk, saft och sylt, marmelad och gelé.
E-nummer: E 210
E330 - Citronsyra
Allergia.se