Lingondrickans återkomst

På 80-talet tronade den vackert röda lingondrickan på våra familjebjudningar och söndagsmiddagar. Med tiden ratades den av barnen, söta dryckers vara eller inte vara blev heta frågor och läsk, saft och för vuxna även vin, prioriterades de gånger det serverades något annat än mjölk och vatten. 
 
När skogarna är fulla med lingon och källaren fylld med lingonsylt så är det nu dags att välkomna lingondrickan tillbaka i familjen. Nyttig, färgrik och fantastiskt god är mitt omdöme om drycken från skogens röda guld och det skall bli spännande att se om den hissas eller dissas vid nästa familjemiddag. Troligast så kommer den, precis som för 30 år sedan att få svårt i konkurren med Coca Cola, och andra drycker som Julmust och Påskmust. 
 
Men gubben och jag vi utbringar en SKÅL för LINGONDRICKANS återkomst!
 

Det här är grundreceptet på RÅRÖRD LINGONDRICKA som jag använder:

Ingredienser

  • 6 l lingon
  • 1,5 l vatten
  • 1 msk citronsyra
  • 4 dl strösocker per liter avrunnen saft (jag kommer att frysa den osötad)

Instruktioner

  1. Rensa och mosa bären. Blanda med vattnet och citronsyran och låt stå svalt i 3 dygn.
  2. Sila ifrån bärmassan och mät saften. Blanda saften med sockret och rör tills det löst sig.
  3. Skumma och häll upp på väl rengjorda flaskor. Förvaras svalt.
  4. Spädes med 3 delar vatten.
 
 
Receptet kommer från matklubben.