basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Den omänsklige av Jonas Moström

Publicerad 2021-10-25 08:48:00 i Vid pennan - Lästips,

"Johans ord om att han ville satsa på ett liv tillsammans var fortfarande lika tydliga som om han just sagt dem. Nathalie log i ensamheten. Just nu låg serotoninnivåerna exakt där de skulle. Varannan vecka ansvarsfull och ambitiös mamma i Uppsala, varannan vecka eldig och kreativ älskarinna i Sundsvall."

Natalie Svensson och Johan Axberg har börjat hitta lugnet i sitt nya förhållande. Efter en bra sommar med bilutflykter till platser de tidigare inte besökt, så har nu skolan börjat och det har blivit lättare för Natalie att åka upp till Sundsvall. Hon har gått ner till halvtid på Akademiska sjukhuset och avslutat sina privatpatienter på Östermalm. Möjligheterna till att arbeta bakjour på Sundsvalls sjukhus är stora och hon har också påbörjat en ny forskningsstudie. Vissa orosmoln finns fortfarande när Johans f.d sambo Carolina hotar med att ta barnen och flytta till Mallorca och det ställer naturligtvis till problem för Johan eftersom han då bara får träffa sina barn var fjärde vecka.

Under ett jourpass på psykakuten skriver Natalie in en ung kvinna som hon antar är inne i en akut fas av posttraumatisk stress och samtidigt får Johan larm om fyndet av en död kvinna i ån vid Mittuniversitetets broar. Båda flickorna, Julia Svartling och Tove Rittmar har under en längre tid saknats av sina anhöriga. Det här blir början på en invecklad polisutredning och en spännande jakt efter en eller flera personer som verkar arbeta i det fördolda. Har flickorna lämnat hemmen frivilligt eller har agerandet varit ett hot mot individernas rätt att bestämma över sina egna liv.

Psykiatriker Nathalie Svensson och kriminalkommissarie Johan Axberg har fått två nya fall som löper samman med flera gemensamma nämnare och jag har ännu en gång haft några spännande dagar med ett aktivt  polisarbete på olika platser i och kring Sundsvall.

Vad händer bakom stängda dörrar hos Alnöfamiljen Svartling och har Toves förhållande med den gifte advokaten Rickard Calldén något med fallen att göra? 

Vem mer än Tove har haft kontakt med Christoffer och den äldre mannen som hämtade upp Julia i stenstan den dag hon reste till Köpenhamn, vem var han?

Och vad menade Julia när hon sa  - "Jag ska visa att han har fel".

Frågorna är många och Natalie och Johan hamnar i flera farliga situationer under sin jakt. Vilka nya planer smids och kommer fler kvinnor att mista livet? Ingen vet, men tiden är knapp och Sundsvallspolisens team arbetar mot klockan.

Allt får sin tydliga förklaring när författaren mot slutet knyter ihop fallen till en mycket obehaglig och omänsklig sanning som också den har sin egen berättelse.

Den omänsklige av Jonas Moström är en spännande och välskriven kriminalroman. Som tidigare ser jag fram emot att få följa med på fortsatt polisarbete i Sundsvall och att också få följa Natalie och Johan i deras nya liv tillsammans. Jag har läst alla Moströms tidigare böcker och ser den här som en av hans bästa. Flera av karaktärernas inbördes relationer är intressanta och komplicerade och vad jag kan se så ligger det lite i tiden att skriva mer känslosamma och relationstyngda kriminalromaner. Livet är komplicerat, fler olika diagnoser synliggörs och genom specifika provtagningsmetoder så går det att identifiera många olika genetiska syndrom. Det här intresserar mig, både som utbildad vårdpersonal/beteendevetare och som pensionerad boknörd.

Jag kan inte låta bli att undra om sonen arbetade på psykakuten den där dagen när Julia Svartling blev inskriven. @emilgranholm 😂

HÄR finns ett tidigare inlägg om mitt intresset för Jonas Moströms böcker 

 "Jonas Moström är författare och läkare. Sedan debuten 2004 med thrillern Dödens pendel har han nått stora framgångar med böckerna om Sundvallspolisen Johan Axberg och läkaren Erik Jensen. 2014 kom Moström med en ny serie, om psykiatrikern Nathalie Svensson, Sveriges främsta expert på psykopater och medlem i rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp. De två serierna vävdes samman i Dominodöden (2015). Midnattsflickor vann 2017 Stora ljudbokspriset för bästa spänningsroman. Den omänsklige är den åttonde fristående delen om Nathalie Svensson och Johan Axberg." 
Information från   Vängåvans Bokhandel.

Den omänsklige
Författare: Jonas Moström
Utgivningsdatum:  2021-10-20
Förlag: Norstedts Förlag
ISBN: 9789113108056

Den 7 december kommer Jonas Moström till Vängåvans Bokhandel och deras Bokens Afton.

 

(null)
 
 
 
 
 

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Välkommen till min blogg. Här hittar du en hel del fakta, men också reflektioner som sår frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och dig som läsare. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet. Mina inlägg blir därför en mix under flera olika kategorier. Du hittar mina boktips under kategorin Vid pennan - lästips och det jag skriver om mat finns du under Mat och Bak, Viktväktarna, Paleo/Lågkolhydratskost och Glutenfritt. Under kategorierna Logoterapi och Hälsa finns lite smått och gott om livsbalans och meningen med livet. På Instagram finns mina boktips och min vardag på @basilica55 och mitt tänk om kost och träning på @basilicakost. Följ mig gärna både här och på Instagram. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar eller skicka ett meddelande på basilica@live.se Söker du något speciellt recept så går det att hitta via sökfunktionen. //Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela