basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Jonas Moström - tillbaka till platsen där det började

Publicerad 2021-10-08 09:37:10 i Allmänt, Vid pennan - Lästips,

 •´¯`•» Jippi! «•´¯`•

Nu är det inte långt kvar innan Jonas Moströms nya bok Den omänsklige kommer ut och jag väntar med oliiiiiiiiidlig spänning. Precis som jag önskat så är handlingen tillbaka där allting började. Kriminalkommissarie Johan Axberg och psykiatriker Nathalie Svensson får ett larm från Sundsvalls sjukhus och samtidigt hittas en död kvinna i Selångersån mitt i Sundsvall. Fallet blir deras och tillsammans kommer de att göra en häpnadsväckade upptäckt. 

En öppning som bäddar för en spännande läsning. Kan det bli bättre.? Knappast, när nu handlingen åter rör sig kring mammas gata.
Jag älskar Moströms böcker och jag älskar Sundsvallsdeckare.

Utgivningsdatum: Den senaste uppgiften jag har är 25 oktober (från inlägg på Jonas Moströms instagramkonto).
ISBN: 9789113108056 

Det här är den åttonde fristående delen i Jonas Moströms deckarserie om psykiatriker Nathalie Svensson och kriminalkommissarie Johan Axberg. Jag har läst alla hans tidigare utgivna böcker, vilket är åtta i serien om Axberg & Jensen och sju i serien om Nathalie Svensson. Jag har också läst hans fristående roman 7 dagar som han skrivit tillsammans med sin dotter.

Vill du veta mer om mina reflektioner kring Moströms tre tidigare böcker Kamelionten, Skytten och Skuggorna ruva så hittar du tidigare recensioner här.

Kameleonten del 7
Det är lite som julafton varje gång Jonas Moström kommer ut med en ny bok. Nu är den äntligen här, Kameleonten, den sjunde fristående delen i deckarserien om psykiatikern Nathalie Svensson och kommisarie Johan Axberg. Mannen med tusen ansikten som går under namnet "Kamelionten" gäckade och spelade rollspel som präst, lokalvårdare och clown för sju år sedan, men efter att Ingemar Granström, chef för Nationella gärningsmannaprofilgruppen (GMP) skjutit efter honom i dimman, försvann han spårlöst. 


Advokaten Sofie Ceder hittas död på en massagebänk på Sturebaden.I hennes navel hittas också en röd tärning med fem prickar och det är uppenbart att han är tillbaka. Tärningar med prickarna ett, två och tre hittades för sju är sedan, men var är den fjärde och kommer kameleonten att forsätta sitt tärningspel efter det här? Nathalie och Ingemar Granström känner sig personligen hotade, för vem har flyttat på Ingemars familjefotografi och har verkligen Nathalie glömt att låsa sin altandörr? Nathalie börjar mer och mer känna att hon mött personen tidigare, men vart? Finns han på Tinder, eller har hon träffat honom som patient på psykiatriska mottagningen? Frågeställningarna tätnar och när hennes barn blir inblandade har hon inget annat val än att följa med i Kameleontens rollspel.  

Vilken roll kommer han att ta nästa gång och vem ser Kameleonten när han tittar i sin spegel?

Johan Axberg från Sundsvall finns naturligtvis med i sökandet, men eftersom han prioriterat familjen och avslutat sitt förhållande med Natahlie blir deras samarbete påfrestande. Hemma i Sundsvall går mamman till hans barn och smider egna planer och Johan blir allt mer frustrerad. Profileringsgruppen är människor av kött och blod som oss andra, deras ryggsäckar är fyllda till bredden av det som kallas "livet", vilket har lämnat ensamhet, ångest och rädsla efter sig. Kanske är det orsaken till att jag trivs så bra i deras sällskap, de är inga övermänniskor, utan bara vanliga överlevare som ställer upp för rättssamhället och sina medmänniskor.

Jag tycker om Jonas Moströms sätt att skriva, det är enkelt och lite förutsägbart beskrivande som exemplet "han log ett leende som till och med var vitare än skjortan". Kanske är det inte författarens mening med boken, men för mig är det här en Mysdeckare med stort M, allt finns med som mys, rys, skräck, romantik, vänner och fiender. Jag mår så bra av att läsa en Jonas Moström och vill bara ha mer/fler av de här böckerna.

Gubben  har precis börjat läsa serien om Axberg & Jensen. Det är längesedan jag läste de åtta böckerna som kom ut mellan 2004 och 2013 och jag är faktiskt avundsjuk på honom.

Det är något visst med Sundsvallsdeckare.

Utgivningsdatum: 2020-10-07
Förlag: Norstedts Förlag
ISBN: 9789113108049

 

Skytten del 6
Han har gjort det igen.

Nu har jag läst Jonas Moströms nyutgivna bok Skytten och har haft några spännande dagar med ett effektivt detektivarbete i Uppsala. Tyvärr så har handlingen ännu en gång lagts till helt okända trakter för mig, men Sundsvallskommissarien Johan Axberg och Nathalie Svensson, överläkaren i psykiatri på Akademiska sjukhuset börjar kännas som riktigt nära vänner nu och jag ger Jonas godkänt även den här gången.

Nathalie Svenssons mamma är inlagd på på sjukhuset och en kväll blir hennes läkare transplantationskirurgen Isabella Falk nedskjuten precis utanför entrén. Johan Axberg Nathalie Svensson befinner sig just då vid sjukhusentrén och blir vittnen till det som senare visar sig vara en dödsskjutning.

En av Natalies patienter har tidigare hotat Isabella Falk, samma person har också varit inblandad i en uppsägning av en läkare på sjukhuset och gjort en misslyckad operation där en kriminell gängledare dog. Kan något av det här vara ett motiv till att döda? Nathalie och Johan spekulerar, analyserar och funderar, kan patsientens man eller son vara inblandade och varför har Isabella Falk gjort så många thailandresor unde de senaste åren?

Jonas Moströms bok är som vanligt välskriven och lätt att läsa. Naturligtvis saknar jag den känslan och igenkänningsfaktorn som infann sig i de böcker som rörde sig kring mina kvarter i Sundsvall och jag skulle verkligen önska att Johan Axberg fick hjälp av Nataliea att lösa ett fall i vår stad i en kommande bok, men området kring Akademiska sjukhuset och andra delar av Uppsala har ändå påkallat min fulla uppmärksamhet. Båda huvudpersonerna har ofta ett lätt kaotiskt familjeliv och ibland tar känslorna överhand även hos den mer strame och balanserade Johan Axberg. Samtidigt som de tillsammans löser fallet, hamnar de i känslomässiga situationer och gör val som kanske inte alltid är de mest realistiska, men livet är inte enklare för dem än för oss andra. Jag ser som vanligt fram emot att få fortsätta följa det här paret i deras arbete för det svenska rättssamhället, men som jag skrev tidigare, de får gärna hjälpa till att lösa några av Sunsvallspolisens fall också i framtiden.

Utgivningsdatum: 2019-09-12 
Förlag: Lind & Co
ISBN: 9789178614509

 

Skuggorna ruva del 5
Norrmännen läser påskekrim i påsktider och den traditionen skall visst komma från att en norsk tidning publicerade en deckarföljetong som kunde läsas av norrmännen under påskhelgen någon gång på 1920-talet. Den norska bokbranscen förde sedan traditionen vidare och eftersom det inte fanns tv och andra moderniteter på den tiden så roade man sig med att spela sällskapsspel och att läsa böcker. Traditionen lever vidare och har också spridit sig över gränsen till Sverige. Jag har tidigare gett några tips på påskläsning men nu får traditionen ta ett steg till och jag vill tipsa om en JULDECKARE.

"Skugorna ruva" är Jonas Moströms trettonde bok och den femte delen i serien där psykiatriker Natalie Svensson och kriminalkommissarie Johan Axberg arbetar tillsammans. I ett lite samhälle med namnet Svartviken i republiken Jämtland förbereder byborna för årets traditionsenliga luciafirande. Årets lucia, Ebba är sexton år och lämnar hemmet för att gå femhundra meter till samhällets kyrka, men kommer aldrig fram. Några dagar efter hennes försvinnande hittas en person mördad med nära koppling till Natalie. Den lokala polisen beslutar sig för att ta hjälp av Rikskrims gärningsmannaprofilgrupp och Natalie Svensson och Johan Axberg anländer för att ta sig an utredningen.

Jag har träffat Jonas Moström några gånger på bokhandeln och fick förra hösten frågan om vad jag tyckte om hans bok "Trogen intill döden".  Mitt svar blev att jag läst alla hans böcker och de jag tyckte bäst om var "Midnattsflickorna" som utspelar sig i Uppsala och "Storsjöodjuret", med en spännande handling från Storsjön och Östersund. Kanske lite finkänsligt för att slippa svara direkt på hans fråga, men helt sanningsenligt eftersom den boken kommer ganska långt ner på min topplista.

Boken om lucian Natalie toppar inte mina två tidigare favoriter, men är både läsvärd och spännande. Författren känner sedan barnsben till de områden som han beskriver i boken och det märks, även om jag inte är hemmastadd i några jämtlänska samhällen. Det är lätt att förstå att hans lokalkännedom är lika stor här som i böckerna om Axberg och Jensen som han skrev från Sundsvall. Det är något speciellt med fiktiva händelser på autentiska platseroch jag lever och rör mig varje dag i de miljöer som beskrivs i de första böckerna, med handlingar som utspelar sig på Sundsvalls sjukhus, i Sundsvalls stenstad, i hagaområdet och i Granloholm.

Har du inte redan boken så är det här mitt lästips inför julen.

Utgivningsdatum: 2019-10-14
Förlag: Lind & Co Förlag
ISBN: 9789178615087 

  (null)

Här utdelar sig en del händelser i den första delen i Axberg & Jensen serien och nu är vi tillbaka, spännande 😊 

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Välkommen till min blogg. Här hittar du en hel del fakta, men också reflektioner som sår frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och dig som läsare. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet. Mina inlägg blir därför en mix under flera olika kategorier. Du hittar mina boktips under kategorin Vid pennan - lästips och det jag skriver om mat finns du under Mat och Bak, Viktväktarna, Paleo/Lågkolhydratskost och Glutenfritt. Under kategorierna Logoterapi och Hälsa finns lite smått och gott om livsbalans och meningen med livet. På Instagram finns mina boktips och min vardag på @basilica55 och mitt tänk om kost och träning på @basilicakost. Följ mig gärna både här och på Instagram. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar eller skicka ett meddelande på basilica@live.se Söker du något speciellt recept så går det att hitta via sökfunktionen. //Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela