Slukhål av Tove Alsterdal

Tove Alsterdal är en av mina favoritförfattare. Jag har aldrig blivit besviken på innehållet i någon av hennes böcker och när hon nu börjat skriva norrlanddeckare i serieform så vill jag bara jubla. Den första boken i serien Rotvälta utsågs till 2020 års bästa svenska kriminalroman och vann Glasnyckeln som bästa kriminalroman i Norden 2021. Slukhål är den fristående fortsättningen på succén och den andra boken i serien från Ådalen med polisen Eira Sjödin som huvudkaraktär.

I den första boken återvänder Eira till sina hemtrakter för att kunna vara ett stöd för sin dementa mamma. Mamman har nu flyttat till ett boende och Eira arbetar kvar som polisassistent i Kramfors när en man hittas mördad i ett ödehus. De får också uppgifter om ett liknande fall i gruvsamhället i Malmberget och tankarna om en seriemördare börja ta form. Tillsammans med Georg Georgsson, även kallad GG, kastar hon sig in i en komplicerad utredning där inte ens polisen går säker.

Trots allt det mörka i den här berättelsen så visar den författarens känsla för den ångermanländska glesbygdsmiljön, de små samhällena och de människor som lever där. Jag som kommer från hälsingetrakter och den medelpadska glesbygden känner mig väl hemma i spisvärmen, vid köksbordet i samspråk med Eira, GG, mamma Kerstin och andra av bokens karaktärer. Precis som jag har skrivit tidigare så verkar det komma fler och fler känslosamma och relationstyngda kriminalromaner, där karaktärernas känsloliv får lika stor del i handlingen som de fall som skall lösas. De här kanske inte passar alla deckarälskare, men jag tycker om det på en lagom nivå. Gärna paralella historier och ett brokigt persongalleri, om det tillför något viktigt och logiskt i handlingen och inte rör till det.

Språket är som alltid väldigt bra och många detaljer i upplösningen ger föraningar om en mycket spännande fortsättning som förhoppningsvis kommer om ett år. Nu väntar jag som alltid på Tove Alsterdals kommande bok. Jag har lyssnat när hon berättat om sitt skrivande några gånger på Bokens Afton i bokhandeln och jag hoppas att hon kommer tillbaka nu när Vängåvans Bokhandel har öppnat upp med sina författarkvällar igen. 

Aktuellt just nu är Sundsvalls Deckarfestival den 10-13 november och dit kommer Tove Alsterdal. Det kommer att bli många intressanta timmar tillsammans med flera av de författare som jag läst under det senaste året och det ser jag verkligen fram emot. 

Min recension av Rotvälta hittar du HÄR.

 

Slukhål
Författare: Tove Alsterdal
Utgivningsdatum: 2021-10-20
Del 2 i serien: Ådalen
Förlag: Lind & Co Förlag
ISBN: 9789180181457

(null)
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: