basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Än klappar hjärtat - Cilla Fallander är tillbaka

Publicerad 2021-01-09 09:44:00 i Allmänt, Vid pennan - Lästips,

Jag tycker om norrlandsdeckare och ännu bättre är det om handlingen utspelar sig i Sundsvall. Det är något speciellt med att ledas runt på platser som jag känner till mer ingående och inte bara från några kortare semesterbesök. I Susanne Fellbrinks böcker om Cilla Fallander befinner jag mig verkligen på "mammas gata" och det ger mig en ökad läs eller i det här fallet lyssnarupplevelse. I den tredje delen i serien befinner vi oss till största delen på Södra Bergets hotell i Sundsvall och jag har lätt att följa handlingen i de olika våningsplanen, på spaavdelningen och i bowlinghallen. Huvudkaraktären Cilla Fallander har under hösten blivit erbjuden att vara med i en tv-produktion med namnet Stjärnfabriken, vars medverkan skulle ge henne nya möjligheter och snabb fart i den egna karriären. Men branchen är hård, hon förs bakom ljuset och blir i slutet av uttagningen snuvad på den utlovade platsen. Cillas självkänsla som inte alltid är den bästa, får sig här ytterligare en törn. Jag vet inte om det beror på att hon formats av jantelagen eller om det bara är hennes introverta personlighet som gör sig påmind, men hon har alltid lätt att falla tillbaka i tvivel på sin egen self-efficaty. 

När hennes musikgrupp senare skall stå för nyårsunderhållningen på stadens högst belägna hotell, stöter hon på hela produktionsteamet från programmet som träffats för att ha en kickoff under årets sista dygn. En snöstorm drar in över området och under kvällen försvinner flera ledande personer i produktionsgruppen. När det plötsligt också försvinner ett barn är kaoset ett faktum.

Vad är det som händer?
Cilla Fallander har ännu en gång blivit indragen i, inte bara i ett, utan i ett flertal försvinnanden.

I bokens första del när alla karaktärer implementeras i handlingen blir det lite virrigt i mitt huvud. Det blir det ofta när jag lyssnar på en ljudbok och inte ser text och upplägg visuellt. Vi får också möta karaktärerna Robin och Bianca igen, ett trevligt möte även om de inte tillför så mycket i handlingen den här gången. Längre in i berättelsen faller sakta det mesta på plats och knyts ihop på ett sätt som ger ett både intressant och spännande avslut. Trots sin egen rädsla för att sticka ut så ser jag nog att Cilla Fallander har en ganska stor tilltro till sin egen förmåga. Hon är både initiativrik och kreativ när det gäller jobbet i gallerian, sitt artisteri och inte minst i sin roll som privatdetektiv.

I mitt tidigare inlägg om seriens första bok skrev jag att handlingen ger psykisk ohälsa ett ansikte, för ensamhet och sorg kan sätta igång det mesta i huvudet på en person som inte mår bra. Jag skrev då också att det är svårt att läsa om en grym handling en karaktär gör och samtidigt inte känna en viss sympati och förståelse för hur det är att vara ensam och annorlunda i en vardag som i bland kan vara ganska tuff. I den tredje delen sätts åter fokus på psykisk ohälsa, jag har precis läst Jon Henrik Fjällströms bok "Månbarn - min berättelse" och ämnet känns mer aktuellt än det någonsin har gjort, eftersom många ungdomar i dag mår väldig dåligt.

Susanne Fellbrinks sätt att skriva passar mig, jag tycker om språket och ljudbokens uppläsare är en av de bästa, Gunilla Leining. Böckerna kan säkert läsas eller lyssnas på fristående, men jag rekomenderar att om du inte läst någon i serien så gör det i ordningen 1-3. För den som inte tycker om deckare eller kriminalserier så fungerar de här böckerna lika bra som spänningsromaner eller som jag tidigare skrivit om Jonas Moströms böcker, "mysrysare" (deckarens svar på feelgood), mys, rys, skräck, romantik, vänner och fiender. Jag mår bra av att läsa de här böckerna och vill ha fler av dem.

Nu ser jag fram emot att få ta del av vilka spännande framtidsplaner som seriens huvudkaraktär smider i bokens sista rader, eller skall jag kanske heller skriva bokens "cliffhanger". 😊

Än sjunger hon inga sånger
Författare: Susanne Fellbrink
Utgivningsdatum: 2020-01-13
Del 1 i serien: Cilla Fallander
Förlag: Printz publishing
ISBN: 9789177712503
HÄR skriver jag om boken: 

Än klappar hjärtat
Författare: Susanne Fellbrink
Utgivningsdatum: 2020-06-03
Del 2 i serien: Cilla Fallander
Förlag: Printz publishi
ISBN: 9789177712718
HÄR skriver jag om boken

Än klämtar klockan
Författare: Susanne Fellbrink
Utgivningsdatum: 2021-01-13
Del 3  i serien: Cilla Fallander
Förlag: Printz publishing 
ISBN: 9789177714149

  (null)

Någon mer som gillar norrlandsdeckare?
Ge gärna tips!Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Bokläsare

Publicerad 2021-01-12 08:45:51

Helt okänd författare för mig. De här böckerna måste jag kolla upp. Tack för dina boktips.

Svar: Roligt om jag kan tipsa om nya författare och böcker. Den här boken finns nu som ljudbok och kommer ut i bokhandeln i morgon.
 
Follow my blog with Bloglovin

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Välkommen till min blogg. Här hittar du en hel del fakta, men också reflektioner som sår frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och dig som läsare. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet. Mina inlägg blir därför en mix under flera olika kategorier. Du hittar mina boktips under kategorin Vid pennan - lästips och det jag skriver om mat finns du under Mat och Bak, Viktväktarna, Paleo/Lågkolhydratskost och Glutenfritt. Under kategorierna Logoterapi och Hälsa finns lite smått och gott om livsbalans och meningen med livet. På Instagram finns mina boktips och min vardag på @basilica55 och mitt tänk om kost och träning på @basilicakost. Följ mig gärna både här och på Instagram. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar eller skicka ett meddelande på basilica@live.se Söker du något speciellt recept så går det att hitta via sökfunktionen. //Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela