Hälsogåtan och Livsnjutardieten - dagens boktips
I dagens boktips reder läkaren och epidemiologen Anders Wallensten ut Hälsogåtan från ett evolutionärt, vetenskapligt och erfarenhetsbaserat perspektiv. Boken handlar om hur vår kropp fungerar när det gäller mat, motion, sömn och sociala kontakter. Vår kropp skiljer sig inte från jägaren-samlaren som levde för hundra tusen år sedan, men våra liv ser helt annorlunda ut i dag. Hur påverkar det oss? Bokens innehåll ger inte mig några aha-upplevelser, men den känns viktig på många sätt. Ibland behöver vi stanna upp, tänka till och se tillbaka till vårt ursprung. Det är inte alltid våra gener och rötter mår bra och passar in i den tillvaro vi lerver i. Det här är en bok som inte skuldbelägger, den ger förklaringar och motivation för Anders Wallensten tror inte på quick fixes.Vi hör ofta att träning hjälper mot nästan allt, förutom utom övervikt kanske, men bara träning är inte hela lösningen. Författaren skriver om blå zonerna och syftar på fem olika områden i världen där befolkningen lever och är friska längre än någon annanstans i världen. Kosten där består av mycket grönsaker och mat som är lite processad och med få tillsatser. De har också en stark social gemenskap och rör på sig mycket i det vardagliga livet. Naturligtvis handlar en del av bokens innehåll om naturen och vikten av att vi ser och upplever träd och parker omkring oss. Jägare-samlare i historisk tid har inte lämnat så mycket spår efter sig, men genom att det existerar grupper av jägare-samlare på flera kontinenter i vår tid så vet vi ändå en hel del om deras livsstil och hälsa. Men tyvärr blir jägar-samlar-folk som tar till sig modern livsstil oftast också drabbade av de moderna välfärdssjukdomarna.
Anders Wallensten är också känd i coronasammanhang. Han förde ordet på många av Folkhälsomyndighetens TV-sända pressträffar under våren när pandemin startade.
Det här är en ganska ny bok som kom precis till det nya året 2021 och i årets första Frågan Doktorn berättade författaren om boken och hur han själv testat sig fram i olika hälsofrågor under åren. Programmet kan ses på SVT.
I programmet sammanfattade jag hans muntliga råd så här:
Titta på dig själv och fundera på vad du behöver.
Identifiera vad du behöver och väv in det i vardagen.
Gör det som är lätt att ändra på.
Gör saker tillsammans med andra.
Utnyttja naturen.
Hälsogåtan : evolution, forskning och 48 konkreta råd
Författare: Anders Wallensten
Utgivningsdatum: 2020-12-29
Förlag: Bonnier Fakta
ISBN: 9789178870981
En nutritionsbok som kom i början av förra året är Livsnjutardieten av och med (jag lyssnade ljudboken) Erik Hörstadies. Jag följer alla Biggest Loser program, kanske är det en yrkesskada eller annars är det bara så att jag tycker att det är väldigt intressant. Erik Hörstadies var med och vann Biggest Loser VIP 2018. Han besegrade Alexandra Zazzi i en hård final och gick på fyra månader ner 36 kg. I boken Livsnjutardieten skriver han om sin viktresa där han sänkte sin metabola ålder från 70 till 40 år. Erik Hörstadius är journalist, tv-redaktör, samhällsdebattör och har publicerat tre böcker. Han tränade redan innan tävlingen och när boken skrevs hade han sprungit elva marathonlopp. Han bytte kolhydrater mot fett, testade fasta och lät timmarna gå mellan sina måltider. Han erbjöd (erbjuder kanske fortfarande) kroppen det egna inre skafferiet (alltså sitt eget fettlager) som alltid står öppet. Hans metod passar inte mig, men det är en lättläst och intressantt bok, där han beskriver sitt sätt att äta, sina med tävlande, filmteamet i programmer och även andra överviktiga ute i samhället med ödmjukhet och respekt. Boken har en helt annan ton än den bok av Katrin Zytomierska som jag skrev om i ett tidigare inlägg. Han skriver också en hel del intressanta krönikor på Diet Doktorns hemsida.
Livsnjutardietet
Författare: Erik Hörstadius
Utgivningsdatum: 2019-01-23
Förlag: Bladh by Bladhutardieten
ISBN: 9789188917010