basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Julbak - Saffransgrottor med hjortronsylt och Kokostoppar med vit choklad och berberis

Publicerad 2021-12-18 10:48:00 i Allmänt, Glutenfritt, Mat och Bröd, Paleo/Lågkolhydratkost, Viktväktarna,

Det finns recept som troget följt mig under åren. De kan alltid varieras men grunden I recepten är desamma. I min gamla handskrivna receptbok finns enkla recept på syltgrottor och kokostoppar med marsan,  som troget följt mig under åren. De har funnits där väldigt länge, långt innan jag hade möjligheter att söka efter recept på internet. Tittis syltgrottor och Karins kokostoppar blev det i år till Saffransgrottor med hjortronsylt och Kokostoppar med vit choklad och berberis.

Nu finns det massor av de här recepten på nätet så jag nöjer mig med att visa hur årets varianter ser ut hemma hos oss.

 
Jag använder berberis eftersom jag får, stora påsar direkt från Iran av min vän som åker hem dit ibland. Den syrliga smaken bryter bra mot den söta kakan. Frystorkade hallon går också bra att använda.

 
Förra året gjorde jag en variant av kokoskakor med alternativt socker och saffran som passar som glutenfritt, lågkolhydratskost, diabetiker och för viktväktare. Du hittar det receptet HÄR.
 

 

 

 
Efter 40 års slitage är min gamla receptbok ingen vacker syn, men mycket värdefull för mig.
 
 
TIPS!
Jag fick plåtar för minimuffins av EmmaSelina för ett antal år sedan. Det blir en bättre form på syltgrottorna när jag lägger småbrödsformarna där. Jag gräddar också kokoskakorna i de smorda formarna som då får en plan yta att doppa i chokladen.

Ett annat tips jag snappat upp under de senaste åren är vikten av att ta bort brödformarna direkt från muffinsplåtarna. Ligger de kvar och kallnar släpper formarna från muffinsen s/kakornas kanter och det vill jag undvika. Kanske en petitess, men en fin kaka är alltid en godare kaka.😊Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Välkommen till min blogg. Här hittar du en hel del fakta, men också reflektioner som sår frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och dig som läsare. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet. Mina inlägg blir därför en mix under flera olika kategorier. Du hittar mina boktips under kategorin Vid pennan - lästips och det jag skriver om mat finns du under Mat och Bak, Viktväktarna, Paleo/Lågkolhydratskost och Glutenfritt. Under kategorierna Logoterapi och Hälsa finns lite smått och gott om livsbalans och meningen med livet. På Instagram finns mina boktips och min vardag på @basilica55 och mitt tänk om kost och träning på @basilicakost. Följ mig gärna både här och på Instagram. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar eller skicka ett meddelande på basilica@live.se Söker du något speciellt recept så går det att hitta via sökfunktionen. //Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela