Julbak - Saffransgrottor med hjortronsylt och Kokostoppar med vit choklad och berberis

Det finns recept som troget följt mig under åren. De kan alltid varieras men grunden I recepten är desamma. I min gamla handskrivna receptbok finns enkla recept på syltgrottor och kokostoppar med marsan,  som troget följt mig under åren. De har funnits där väldigt länge, långt innan jag hade möjligheter att söka efter recept på internet. Tittis syltgrottor och Karins kokostoppar blev det i år till Saffransgrottor med hjortronsylt och Kokostoppar med vit choklad och berberis.

Nu finns det massor av de här recepten på nätet så jag nöjer mig med att visa hur årets varianter ser ut hemma hos oss.

 
Jag använder berberis eftersom jag får, stora påsar direkt från Iran av min vän som åker hem dit ibland. Den syrliga smaken bryter bra mot den söta kakan. Frystorkade hallon går också bra att använda.

 
Förra året gjorde jag en variant av kokoskakor med alternativt socker och saffran som passar som glutenfritt, lågkolhydratskost, diabetiker och för viktväktare. Du hittar det receptet HÄR.
 

 

 

 
Efter 40 års slitage är min gamla receptbok ingen vacker syn, men mycket värdefull för mig.
 
 
TIPS!
Jag fick plåtar för minimuffins av EmmaSelina för ett antal år sedan. Det blir en bättre form på syltgrottorna när jag lägger småbrödsformarna där. Jag gräddar också kokoskakorna i de smorda formarna som då får en plan yta att doppa i chokladen.

Ett annat tips jag snappat upp under de senaste åren är vikten av att ta bort brödformarna direkt från muffinsplåtarna. Ligger de kvar och kallnar släpper formarna från muffinsen s/kakornas kanter och det vill jag undvika. Kanske en petitess, men en fin kaka är alltid en godare kaka.😊


Kommentera här: