basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Enkla Kokostoppar med saffran - ett alternativ som passa många

Publicerad 2020-12-21 10:33:10 i Glutenfritt, Mat och Bröd, Paleo/Lågholkydratkost, Viktväktarna,

Dagarna går fort nu och julen närmar sig. Där ute sprider sig pandemin lavinartat, men inne i min lilla värld är allt fortfarande lugn. Trots att resten av familjen utsätts för många smittorisker och en av barnbarnen testats positivt, har vi genom deras karantän och lagom isolering klarat oss bra. Jag ser fram emot en lugn jul som vi alla kommer att anpassa utifrån de restriktioner som gäller.

Så här i juletider kryllar det av godis och kakrecept ute på nätet. Vi i vår familj har inget större behov av kaffebröd eller som vår dotter sa om sig själv igår. - Jag är ingen fikamänniska. Vilket gjorde att jag började fundera lite över hur de formats in i det beteendet, eftersom jag vet att även sonen har samma tankesätt. Ni som läst tidigare inlägg vet att jag som ganska nybliven pensionär försöker att lägga in lite fler fikastunder, där det inte bara är en " slät kopp kaffe" som gäller, men att alternativet skall passa mig. Jag tycker om att baka, men vi har sällan fikagäster, vilket resulterar i att en stor del av de jul–,  påsk-, och midsommarkakor jag bakat under åren åkt ouppätna i soppåsen några månader senare Därför bakar jag nu mer sällan vanligt fikabröd med mjöl och socker utan använder mig av andra alternativa recept som passar oss alla bättre, oftast utan sötningmedel, om det går att undvika.

Jag är uppvuxen med ett flertal diabetiker i släkten och det har oftast funnits ett alternativ som passar alla. Osockrade struvor, smördegsstjärnor, smördegskransar, peti choux med bär och grädde och naturligtvis smörgåsar och de olika varianterna av kex och rån med smör och ost. Kanske är det därför som jag i dag tycker att det är extra viktigt att alla, oavsett vilken kost vi äter skall hitta något som passar på både fika- och matbord. Det jag minns från min barndom var att jag väntade tålmodigt att det skulle bli några diabetessmörgåsar eller kex kvar till mig och som vuxen har jag spelat diabetiker många gånger. Ett fat smörgåsar finns oftast vid sidan om för diabetiker, på de flesta tillställningar och jag ser min lilla "vita lögn" som ganska oskyldig. 😇 

Ett enkelt juligt recept som passar många är Kokostoppar med saffran, som enkelt går att anpassa efter önskemålen, glutenfritt, mjölkproteinfritt, lchf, viktväktarna m.fl. För paleo hittar du en länk till ett recept nedan med cocosolja och honung.

Kokostoppar med saffran ca 20 st
50 g smör eller mjölkfritt margarin
0.5 g saffran
1 ägg
1.5 dl strösocker eller alternativt socker (jag använder mig av ICA sötsrö och drar in lite på mängden)
200 g riven kokos
Mörk choklad (välj den chokladhalt som passa bäst och laktosfri, mjölkfri om det behövs)

Ugn:  150°C.

1.       Smält matfettet och blanda ner stött saffran  (Vilket roligt uttryck 😊)

2.       Rör ihop ägg och socker i en bunke. Blanda ner kokos och matfett.

3.       Låt allt svälla ca 10 minuter.

4.       Klicka ut smeten till toppar på en plåt med bakplåtspapper. Jag använder en teflonplåt som rymmer 24 småkakor.

Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter.

Smält chokladen. Du väljer själv om du vill doppa kakorna i chokladen eller bara rippla den över kakorna. Ställ dem på ett bakplåtspapper och låt stelna.

TIPS! Jag finfördelar en större mängd saffran i en mortel och blandar med lite vodka som jag sedan förvarar i kylskåpet. Det står förvaring i rumstemperatur i många tips på webben men jag hörde precis Johan Söderberg tipsa om kylförvaring på TV.  T.ex. 5 g saffran  i 10 msk vodka, varje matsked  ger då samma mängd som en påse med 0,5 g. Det går bäst att mortla med några sockerbitar. Jag köper hela pistiller från Iran som ger bra saffranssmak.

I Paleoskafferiet  finns ett recept på liknande Kokostopparsom passat för den som äter paleokost.
Vill du se orginalreceptet som jag utgår från så hittar du det här 

(null)Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Karin

Publicerad 2020-12-22 08:53:50

Det där är ett bra alternativ hos oss där en vill ha glutenfritt och en mjölkproteinfritt.

God Jul önskar Karin

Svar: God Jul till dig också.
 
Follow my blog with Bloglovin

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Välkommen till min blogg. Här hittar du en hel del fakta, men också reflektioner som sår frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och dig som läsare. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet. Mina inlägg blir därför en mix under flera olika kategorier. Du hittar mina boktips under kategorin Vid pennan - lästips och det jag skriver om mat finns du under Mat och Bak, Viktväktarna, Paleo/Lågkolhydratskost och Glutenfritt. Under kategorierna Logoterapi och Hälsa finns lite smått och gott om livsbalans och meningen med livet och ibland skriver jag också under kategorierna Hantverk och Återbruk. På Instagram finns mina boktips på @basilica55 och mitt tänk om kost och träning på @basilicakost. Följ mig gärna både här och på Instagram. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar eller skicka ett meddelande på basilica@live.se // Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela