Rovhjärta - serie från ångermanlandsskogarna som lovar stort

Dagens tema är Världsbokdagen och jag vill ge ett boktips! Det är inte vilket boktips som helst utan en kriminal/spänningsroman av en helt ny norrlandsförfattare som lovar stort med första boken i sin Annie Ljung serie.

Annie Ljung är uppvuxen i Ångermanland, men bor och arbetar nu som socionom I Stockholm. En natt tar sig hennes mamman ut från demensboendet och dyker skräckslagen och förvirrad upp hos kusinen Sven. Annie tvingas lämna jobbet i huvudstaden och bege sig till hembyn.

Hennes känslor för bygden är ambivalenta, där finns barndomskärleken Johan kvar, men också ett stort antal bybor som valt att döma hennes hårt för en händelse i ungdomen.

Plötsligt är hennes 17-åriga tremänning Saga försvunnen och föräldrarna vill att Annie stannnar kvar i byn tills de får klarhet i vad som hänt. Annie börjar sakta nysta i de trådat som finns kring Sagas försvinnande och mycket av det hon får fram kastar misstankar mot flera olika personer i trakten. Nystandet  kring Sagas försvinnande ger snart en helhet där både familjen och Annies förflutna får stor betydelse för den slutliga lösningen.

 Det här är en deckare i min smak. Den utspelar sig i vacker landsortsmiljö och det är lätt för mig att hitta mitt eget inre landskap och platser för händelserna. Jag tycker om språket och jag tycker om karaktärerna, men kan känna en viss irritation över Annies nystande i historier som inte alltid är till hennes fördel. Ibland är det inte heller till hjälp för polisen och deras arbete. Hon ger inte upp, men vem kan hon lita på?

Det här är den tredje deckaren från Ångermanland som jag läser på mindre än ett år. Två författare som debuterar och en med mångårig farenhet. Visst finns det många likheter böckerna emellan, men olikheterna är ännu fler, därför ser jag fram emot att följa karaktärerna Annie Ljung, Sofia Hjortén och Eira Sjödin på nya äventyr i vackra Ådalen/Högakusten.

 

HÄR har jag tidigare skrivit om Eira Sjödin i Tove Alsterals Rotvälta

HÄR har jag skrivit om Sofia Hjortén och boken Ur Askan av Lina Areklew

Rovhjärta
Författare: Ulrika Rolfsdotter

Utgivningsdatum: 2021-04-07
Förlag: Bazar
SBN: 9789180060363

  (null)

 

Händelser vid vatten hade passat som namn på den här boken, precis som den Kerstin Ekman skrev för nästan 30 år sedan. Nu heter den Rovhjärta och är skriven av Ulrika  Rolfsdotter, men handlar också om människor på landsbygdens byar och små samhällen. En roman om ett landskap, om fejder kring skogsskiften, om vatten som viskar och om händelser i natten. Allt lika svårgripbart och tvetydigt som människors minnen och handlingar.

 

Kommentera här: