basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Vem ser kameleonten när han ser sig i spegeln? Jonas Moström är tillbaka

Publicerad 2020-10-12 18:34:00 i Allmänt, Vid pennan - Lästips,

Det är lite som julafton varje gång Jonas Moström kommer ut med en ny bok. Nu är den äntligen här, Kameleonten, den sjunde fristående delen i deckarserien om psykiatikern Nathalie Svensson och kommisarie Johan Axberg. Mannen med tusen ansikten som går under namnet "Kamelionten" gäckade och spelade rollspel som präst, lokalvårdare och clown för sju år sedan, men efter att Ingemar Granström, chef för Nationella gärningsmannaprofilgruppen (GMP) skjutit efter honom i dimman försvann han spårlöst.

När Advokaten Sofie Ceder hittas död på en massagebänk på Sturebaden med en röd tärning med fem prickar i sin navel,  förstår alla att han är tillbaka. Tärningar med prickarna ett, två och tre hittades för sju är sedan, men var är den fjärde och kommer kameleonten att forsätta sitt tärningspel efter det här? Nathalie och Ingemar Granström känner sig personligen hotade för vem har flyttat på hans familjefotografi och har hon verkligen glömt att låsa sin altandörr? Nathalie börjar mer och mer känna att hon mött personen tidigare, men vart? Finns han på Tinder, eller har hon träffat honom som patient på psykiatriska mottagningen? Frågeställningarna tätnar och när barnen blir inblandade har hon inget annat val än att följa med i Kameleontens rollspel.  

Vilken roll kommer han att ta nästa gång och vem ser Kameleonten när han ser i spegeln?

Johan Axberg från Sundsvall finns naturligtvis med i sökandet, men eftersom han prioriterat familjen och avslutat sitt förhållande med Natahlie blir deras samarbete påfrestande. Hemma i Sundsvall går mamman till hans barn och smider egna planer och Johan blir allt mer frustrerad. Profeleringsgruppen är människor av kött och blod som oss andra, deras ryggsäckar är fyllda till bredden av det som kallas "livet" vilket har lämnat ensamhet, ångest och rädsla efter sig. Kanske är det det som gör att jag trivs så bra i deras sällskap, de är inga övermänniskor, utan bara vanliga överlevare som ställer upp för rättssamhället och sina medmänniskor.

Jag tycker om Jonas Moströms sätt att skriva, det enkelt och lite förutsägbart beskrivande som "han log ett leende som till och med var vitare än skjortan". Kanske inte det som är författarens mening med boken men för mig innehåller den det mesta som definierar en "mysrysare" (deckarens svar på feelgood), mys, rys, skräck, romantik, vänner och fiender. Jag mår bra av att läsa den och vill bara ha mer/fler av de här böckerna.

Min man har precis börjat läsa serien om Axberg & Jensen. Det är längesedan jag läste de åtta böckerna som kom ut mellan 2004 och 2013 och jag är faktiskt avundsjuk på honom.

Det är något visst med Sundsvallsdeckare!

  • ISBN: 9789113108049
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 410
  • Utgivningsdatum: 2020-10-07
  • Del i serien: Nathalie Svensson-deckare
  • Läsordning: 7
  • Förlag: Norstedts Förlag
Min recension av Jonas Moströms bok Skytten HÄR
Min recension av Jonas Mosröms bok Skuggorna ruva HÄR
 
(null)
 
 
 

Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Karin

Publicerad 2020-10-14 08:10:03

Har beställt den, väntar med spänning 😀 skall bli spännande att läsa den. Mår ni bra?

Svar: Allt bra med oss. Länge sedan vi sågs, men Corona har kommit i vägen för mycket.
 
Follow my blog with Bloglovin

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Välkommen till min blogg. Här hittar du en hel del fakta, men också reflektioner som sår frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och dig som läsare. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet. Mina inlägg blir därför en mix under flera olika kategorier. Du hittar mina boktips under kategorin Vid pennan - lästips och det jag skriver om mat finns du under Mat och Bak, Viktväktarna, Paleo/Lågkolhydratskost och Glutenfritt. Under kategorierna Logoterapi och Hälsa finns lite smått och gott om livsbalans och meningen med livet och ibland skriver jag också under kategorierna Hantverk och Återbruk. På Instagram finns mina boktips på @basilica55 och mitt tänk om kost och träning på @basilicakost. Följ mig gärna både här och på Instagram. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar eller skicka ett meddelande på basilica@live.se // Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela