Norrmännen läser påskekrim i påsktider och den traditionen skall visst komma från att en norsk tidning publicerade en deckarföljetong som kunde läsas av norrmännen under påskhelgen någon gång på 1920-talet. Den norska bokbranscen förde sedan traditionen vidare och eftersom det inte fanns tv och andra moderniteter på den tiden så roade man sig med att spela sällskapsspel och att läsa böcker. Traditionen lever vidare och har också spridit sig över gränsen till Sverige. Jag har tidigare gett några tips på påskläsning men nu får traditionen ta ett steg till och jag vill tipsa om en JULDECKARE.

"Skugorna ruva" är Jonas Moströms trettonde bok och den femte delen i serien där psykiatriker Natalie Svensson och kriminalkommissarie Johan Axberg arbetar tillsammans. I ett lite samhälle med namnet Svartviken i republiken Jämtland förbereder byborna för årets traditionsenliga luciafirande. Årets lucia, Ebba är sexton år och lämnar hemmet för att gå femhundra meter till samhällets kyrka, men kommer aldrig fram. Några dagar efter hennes försvinnande hittas en person mördad med nära koppling till Natalie. Den lokala polisen beslutar sig för att ta hjälp av Rikskrims gärningsmannaprofilgrupp och Natalie Svensson och Johan Axberg anläder för att ta sig an utredningen.

Jag har träffat Jonas Moström några gånger på bokhandeln och fick förra hösten frågan om vad jag tyckte om hans bok "Trogen intill döden".  Mitt svar blev att jag läst alla hans böcker och de jag tyckte bäst om var "Midnattsflickorna" som utspelar sig i Uppsala och "Storsjöodjuret" med en spännande handling från Storsjön och Östersund. Kanske lite finkänsligt för att slippa svara direkt på hans fråga, men helt sanningsenligt eftersom den boken kommer ganska långt ner på min topplista.

Boken om lucian Natalie toppar inte mina två tidigare favoriter, men är både läsvärd och spännande. Han känner sedan barnsben till de områden som han beskriver i boken och det märks även om jag inte är hemmastadd i några jämtlänska samhällen. Men jag känner att hans lokalkännedom är lika ingående här som i böckerna om Axberg och Jensen som han skrev från Sundsvall. Jag lever och rör mig varje dag i de miljöer som beskrivs i de första böckerna med handlingar som utspelar sig på sjukhuset, i stensstan, i Hagaområdet och i Granlohom.

Har du inte redan boken så är det här mitt lästips inför julen.

"Skugorna ruva" av  Jonas Moström (Lind & Co förlag AB, 2018)

https://www.jonasmostrom.se/       

 
(null)
 
 
 

#boktips,

2 kommentarer

Karin

14 Dec 2018 08:17

Tack för senast och God Jul.

Svar: Tack själv och god jul.
Maud Granholm

Delfinolinen i Viken

14 Dec 2018 12:32

Åh, jag kan riktigt se dig med din deckare :)
Hopkrupen i soffhörnet - med varm pläd runt axlarna o värmeljus omkring dig i rummet :)
Önskar dig - och unnar dig - en skön tid med plats för dig själv oxå, så här i decemberkylan o mörkret :)
Värmande kraam från mig i min Vik,
:DSvar: Ja, i böckernas värld trivs jag, 💕
Maud Granholm

Kommentera

Publiceras ej