Så var det då dags för årets påskekrim 2019

För en tid sedan lyssnade jag på Tove Alsterdal under en intressant kväll på bokhandeln här i stan. Jag gick dit av nyfikenhet och med insikten att jag inte läst någon av hennes böcker. Men döm om min förvåning när jag plötsligt insåg att hon var författaren till den bok som jag läst som 2017 års PÅSKEKRIM. Bokens titel var då Vänd dig inte om. Tove Alsterdal är född 1960, journalist och manusförfattare, hon skriver också dramatik för teater, radio, opera och film.

2019 års PÅSKEKRIM blev Tove Alsterdals debutbok Kvinnorna på stranden, den här gången som ljudbok. Boken kom ut redan 2009 och är hennes romandebut, den är tidigare inläst av Lo Kauppio, men i augusti 2018 kom den också ut med Gunilla Leining som inläsare. Leinings röst passar mig väldigt bra och jag har tidigare lyssnat på hennes inläsningar av Jojo Moyes triolog om Louisa Clark.

I tre parallella historier får vi här följa tre kvinnor där dera vägar möts. En flykting som kommer med båt över medelhavet, en svensk tonåring på semester och en amerikansk kvinna som söker efter sin försvunne man. Flyktingen Mary har smugglats över haven och räddats ur vågorna och Ally från New York åker till Paris för att hitta sin man Patrick som är en känd frilandsjournalist. Patrick har åkt till Paris för att skriva om människohandel och slaveri men Ally hamnar mitt i en härva av människohandel och flyktingsmuggling. En del i historien får också svenska tonåringen Terese när hon en morgon vaknar på en spansk strand och hittar ett lik vid vattenbrynet.

Boken är en thriller som rör sig över tre kontinenter och tar upp ett väldigt viktigt ämne om människor med drömmar om ett bättre liv. Drömmar som leder dem direkt till hänsynslösa och giriga människor, personer som på det här sättet skor sig på andra människors utsatthet. Dramatiken och utsattheten kring flyktingströmmar och männskosmuggling känns lika aktuell i dag som 2009 när boken kom ut. Mycket har hänt under de senare åren som gör den här kärlekshistorien till en del i samhällsdebatten.

Kanske är berättelsen lite förutsägbar när allt flyter på i Allys letande efter sin man. Hon är orädd, uträknande, stark och vid en god kassa, vilket behövs för hennes letande trappas upp och leder till både våld och hämd. Hennes agerande påminner mig lite om Lisbeth Salander i Stig Larssons milleniumtriologi som tog sig fram med ett tufft agerande och bestämde sig för att göra upp med det förgångna och straffa dem som förtjänar det.

Som påskekrim är det här en mycket spännande bok att ha som sällskap under soliga påskpromenader. Jag söker nu vidare på författarens namn för att hitta fler läsvärda titlar att förgylla våren och försommaren med.

ISBN9789185801961

Läs den om du inte redan gjort det.

 
Att läsa är att resa
Glad Påsk!
 
 
 
 

Kommentera här: