Klimatsmart bönbröd

 I dag pratas det mycket om klimatsmart mat. De sista veckorna har jag provat mig fram en del med att baka av vitabönor och kikärtor. Resultatet blir riktigt bra och och jag ser fram emot ett fortsatt experimenterande och nya brödvarianter. Matbröd och fikabröd med vitabönor har blivit en favorit i familjen för både diabetiker och viktväktare. Ett helt nytt sätt att baka som ger mersmak.

Här är ett grundrecept som passar till många olika bröd:

3 ägg
2 tsk bakpulver
2,5 msk fiberhusk
2 msk äppelcidervinäger
1 burk avrunna och sköljda stora vita bönor

Allt blandas  med mixer eller i matberedare och formas till bröd eller spritsas på vanlig plåt eller i muffinsplåtar.

Till matbröd blandar jag ner linfrö, salt, brödkryddor och rivna moröter, allt efter tycke och smak.
Till fika bröd provar jag med socker, stevia, kardemumma, banan, kanel, citronskal, vanillinsocker, vaniljpulver, äpplen och olika bär.

200 grader i mellan 20 och 30 minuter i över/undervärme efter tjocklek på brödet.

 
 
Fågelbon med blåbär, banan, kardemumma, vanilj och citronsmak.

Grundreceptet kommer från Carita Porsetun  


#1 - - Maggan:

😋

Svar: 🙃
basilica@live.se

#2 - - Delfinolinen i Viken:

Bönor är bra till mycket - och vi mår ju så gott av baljväxter oxå :)
Dessutom är dom så goda oxå :)
Lycka till med dina fantastiska tester på underbara bakverk - ska testa jag oxå tror jag :>
Önskar dig ett skönt slut på februari,
:D

Svar: Gör så, det är ju både gott och nyttigt. Önskar dig en bra vecka. Maud
basilica@live.se