Klimatsmart bönbröd
I dag pratas det mycket om klimatsmart mat. De sista veckorna har jag provat mig fram en del med att baka av vitabönor och kikärtor. Resultatet blir riktigt bra och och jag ser fram emot ett fortsatt experimenterande och nya brödvarianter. Matbröd och fikabröd med vitabönor har blivit en favorit i familjen för både diabetiker och viktväktare. Ett helt nytt sätt att baka som ger mersmak.
Här är ett grundrecept som passar till många olika bröd:
3 ägg
2 tsk bakpulver
2,5 msk fiberhusk
2 msk äppelcidervinäger
1 burk avrunna och sköljda stora vita bönor
Allt blandas med mixer eller i matberedare och formas till bröd eller spritsas på vanlig plåt eller i muffinsplåtar.
Till matbröd blandar jag ner linfrö, salt, brödkryddor och rivna moröter, allt efter tycke och smak.
Till fika bröd provar jag med socker, stevia, kardemumma, banan, kanel, citronskal, vanillinsocker, vaniljpulver, äpplen och olika bär.
200 grader i mellan 20 och 30 minuter i över/undervärme efter tjocklek på brödet.
Grundreceptet kommer från Carita Porsetun
😋