Söndag - Onda blommor av Gunnhild Øyehaug och veckans återblick

Söndagens inlägg börjar med en bok som är svår att identifiera. Jag känner en ambivalent känsla när jag inte riktigt kan bestämma mig om det är författarens respekt eller ickerespekt för litteraturen som tilltalar eller iicketilltalar mig.

Onda blommor av Gunnhild Øyehaug är inte lätthanterlig. Med sina långa meningar som badar i kommatecken kräver varje novell min fulla uppmärksamhet. Här är hjärnor som hamnar i toaletten, taxichaufförer som inte finns, prydnadsgräs och onda blommor. Gunnhild Øyehaug är född 1975 och bosatt i Bergen. Hon är en av Norges mest egensinniga författare och börjar få ett allt mer växande internationellt rykte. 

Det här är nog den mest originella bok jag någonsin läst. Därmed har jag inte sagt att jag inte tycker om den. Den är inte lätt att skriva om eftersom novellerna fortfarande snor runt i mitt huvud. Kanske kommer de att landa inom snart framtid, kanske inte. Jag funderar fortfarande på vad man gör när man längtar efter att besöka Dovers vita klippormen och är död och hur det skulle påverka mig att fastna i den franske poeten och författaren Charles Baudelaireas sammanbitna blick. Det är också svårt att släppa tankarna kring döda änder på himlen och på vad som skulle hända om vi släppte pistolerna (eller menar hon mobiltelefonerna) inte bara du och jag, utan samhället i stort.

Onda blommor handlar om kärlek, död och uppror, om att byta form eller förbli densamma. Vad är vilja och vad är drift, vad är tanke och vad är instinkt - och var finns toaletten? ”

Tycker du att det här låter förvirrande? Läs då Onda blommor av Gunnhild Øyehaug så förstår du varför.

Jag tackar Nirstedt/ litteratur för den här speciella läsupplevelsen. Förlaget har tidigare gett ut romanen Presens Maskin (2020) och novellsamlingen Knutar (2023), alla i översättning av Marie Lundquist.

 

Onda blommor
Författare: Gunnhild Øyehaug
ISBN: 9789189964037
Utgivningsdatum: 2025-04-02
Översättare: Marie Lundquist
Förlag: Nirstedt/litteratur

✨✨✨

 

Lite nytt från Instagramflödet:

Triss i vårkänslor av Joakim Hedin kommer som ljudbok den 2 juni.

Män i mörker av Ramona Ivener finns nu som pocket. Den är del 1 i Spegelsviten, del 2, Svart syster kommer i juni och namnet  på den tredje delen som kommer i oktober är Den Gud glömde.

Dyrka -  Helén Wighs fjärde bok i serien om Elin Roth släpps i september.

En skärgårdssommar av Anna Winther är den andra delen om Strömmingsö och släpps som inbunden den 18 juni och som ljudbok den 9 juli. 

Gina Dirawi delar än en gång ut ett stipendium. Känner du någon kreativ gymnasieungdom i Sundsvall som vill söka? Gå då in och läs mer på Gina Dirawi foundation.

✨✨✨

Om den förra veckan var intensiv och gick i kulturens tecken så har den här gått lite mer i vardagslunk, med barnbarnspassning, ett läkarbesök och ny medicin för ryggsmärtorna, bilbesiktning, besök på kyrkogården och en tur till huset i inlandet. Naturligtvis har jag suttit inne på min kammare och läst också, skrivit recensioner och haft en del mejlkontakt med författare och blogg/ instagramläsare. Allt det där som sätter en extra krydda på pensionärslivet.

 

Barn och rörelseglädje var ett viktigt tema under min yrkestid när jag arbetade med nutritionsfrågor. Blir därför extra glad när jag får de här bilderna från dottern som är ute på lördagsutflykt med Lille H och hans tonårssystrar.  

 
Helgen innebär oftast ett besök i stenstan och så blev det den här veckan också. Made in Medelpad är en lokal butik för design, konst och mathantverk. Den här lördagen fanns keramiken Åsa Olofsson där med sina vackra bruksföremål. Hon kommer från Åkersberga och gör dekorerat lergods av naturlera från Gotland. Där finns också litteratur, hantverk och kryddor från Tynderö kryddbod och annat ätbart från Mitt Skafferi.

Made in Medelpad
Åsa Olofsson
Tynderö Kryddbod
Mitt Skafferi

(alltid obetald marknadsföring)

✨ Trevlig söndag! ✨