I barndomens spår - min resa genom utmattningssyndrom av Jessica Brandt
”Tänk vad som händer när man slutar försöka styra livet, när man låter livet ske och är öppen för de möjligheter som kommer i ens väg.”
Vi är många som på något sätt hamnat i honungsfällan, gått i väggen, bränt oss av livet och slutligen fått en utmattningsdiagnos. Moder Teresa syndromet där goda gärningar blir ett livselixir för bättre mående är inte helt ovanligt och även det kan med tiden leda i fel riktning. I den nyutkomna boken I barndomens spår - min resa genom utmattningssyndrom beskriver Jessica Brandt sin barndom, sin sjukdomstid och resan tillbaka till livet.
Det här är berättelsen om Jessica som växer upp i en dysfunktionell familj, i en familj och i ett bostadsområde med gemenskap och sammanhållning. Trots ångest och skam är banden i familjen starka och det finns alltid någon utanför att vända sig till.
När Jessica träffar Rasmus börjar hon sakta förstå att det hon sett som en sammanhållen familj handlar om medberoende. Barndomens ångest och oro har satt sina spår och faderns alkoholism och mammans tolerans förföljer henne. Efter en förlossningsdepression är hon tillbaka i ungdomens ätstörning, men efter ännu en graviditet och hjälp med proffesionellt samtalsstöd blir tillvaron lättare igen.
Jessica lever ett eget liv med en egen familj, men hennes vardag som ”duktig” mamma, maka och enhetschef, krackelerar sakta. Efter ännu ett samtal från fadern där han kräver att hon ska ställa upp rasar allt. Barndomens sår öppnas upp och hon blir som förlamad. Jessica faller djupt, inte bara en gång, utan flera och hon måste sakta sätta fokus på sina egna behov. Med nya livsmål och en ökad self-efficacy börjar tilltron till den egna förmågan sakta växa och hon upptäcker att hon kan njuta av de små sakerna i livet.
Orsakerna till diagnosen utmattningssyndrom kan se mycket olika ut och i kombination med andra diagnoser så blir varje individs situation unik. För Jessica Brandt blev hennes tragiska barndom en grogrund där ångesten med åren eskalerade och sjukdomen blev ett faktum.
”Många av de ljudböcker jag lyssnade på var skrivna av andra som drabbats av utmattningssyndrom, att höra deras berättelser om sina erfarenheter av sjukdomen var mycket värdefullt för mig. Behovet av igenkänning var stort för att känna mig mindre ensam och för att få hopp om ett liv efter sjukdomen.”
Jessica barndom borde inte få förekomma. Grannsämja är bra och många maskrosbarn har blivit räddade av goda grannar, men här håller alla stödet från samhället på avstånd. Även om det sociala skyddsnätet fanns och barnen skyddade sig och de sina utåt, kan jag inte låt bli att ställa mig frågan; Vart var det skydd som samhället ska erbjuda barn i den situation som Jessica och hennes syster då befann sig i?
Det här är en berättelse om insikt och att kunna förlåta, om kärleken till de sina, men också om det arv som föräldrarna bär med sig. Den berättar om verktyg på vägen som vårdcentralens resurser, terapi, yoga och meditation och om att våga ta hjälp och att inte ge upp och tappa hoppet.
Författaren tar själv upp en mycket viktigt frågeställning här;
"Hur skulle jag kunnat hantera vuxenlivet utan att ha fått de rätta verktygen som barn?"
En berörande bok med ett lättläst språk. Den berättas i jag-form vilket ger berättelsen tyngd och trovärdhet.
”Att skriva hade alltid varit ett sätt för mig att hantera vardagen, redan som åttaåring började jag skriva dagbok och skrivandet hade sedan följt mig under hela livet. Plötsligt insåg jag att jag hade hittat något jag gillade att göra, ett intresse, en liten pusselbit av mig själv.”

I barndomens spår - min resa genom utmattningssyndrom
Författare: Jessica Brandt
ISBN: 9789181012187
Utgivningsdatum: 2025-02-13
Förlag: Lava Förlag
Diagnosen utmattningssyndrom finns bara i Sverige och när det internationella diagnossystemet ICD-10 uppdateras till ICD-11 rekommenderar WHO att de nationella diagnoserna tas bort. Det är inget beslut men en rekommendation. Här finns en öppning för att vården mer specifikt ska förstå olika människors besvär, vilket kan ge bättre behandlingar. Det är först 2028 som ICD-11 inför så det hinner säkert hända en hel del innan dess. Källa: psykologutbildningen.se
För den som vill läsa mer i ämnet avslutas boken med flera tips på fysiska böcker och ljudböcker.