Söndag och 1500-talet knackar på - Tua Burlins trilogi om Trond och Matilda

Söndag och en återblick från en givande vecka. 

Jag har träffat författaren Tua Burlin. På en av stans restauranger åt vi lunch och diskuterade böcker, författarskap och bokbloggande. Vi pratade kring Tuas trilogi om Trond och Matilda från Gustav Vasas tid, den avslutande delen Konungens befallning som precis kommit ut och om hennes kommande författaresa. Hon skriver nu på en bok med anknytning till Gustavsbergs herrgård på Alnö där hon vuxit upp. En historia om fattiga och rika, en "Dallashistoria" i sent 1800-tal. En bokidé som verkligen tilltalar mig som älskar böcker om Sundsvall och flydda tider. 

 

(null) 

Onsdagen den 9 oktober kan du läsa Tuas egen författarpresentationer här. Jag har tidigare läst och skrivit om hennes böcker så Kungens befallning ligger i min bokhög och en recension kommer under hösten.

 

(null) 

Konungens befallning
Författare: Tua Burlin
ISBN: 9789180530347
Utgivningsdatum: 2024-08-26
Förlag: Lind & Co

 

(null) 

Konungens ultimatum
Författare: Tua Burlin
ISBN: 9789180186025
Utgivningsdatum: 2023-03-06
Förlag: Lind & Co

 

(null) 

Konungens sändebud
Författare: Tua Burlin
ISBN: 978918018303
Utgivningsdatum: 2022-03-22
Förlag: Lind & Co

Tuas böcker finns som ljud- och e-böcker. Uppläsare är Gunilla Leining som jag personligen tycker är en av de bästa.

 

(null) 

Sundsvall leverera inte bara litteratur. Staden visar sig från den allra bästa sida nu och lördagens besök på torget och "Bondens marknad" blev lite av en folkfest. Många människor i rörelse och mycket gott att köpa i torgstånden. Vi köpte en ost som tvättats i Alnöl, en öl som bryggs på Alnö.

 

 

Vi har också hämtat äpplen hos familjens äldsta dotter. Vi bakade äppelkakor och letade fram lergrytan i förrådet och gjorde Mormors klassiska äppelgröt på råris. 

 

(null) 

Norra Berget har haft skördedag den här veckan och bjöd på raggmunk med stekt fläsk och lingonsylt i den gamla Vännagården. I stugans finrum från 40-talet finns ett flertal liknande möbler och lampor som vi tidigare ärvt efter våra anhöriga. Tyvärr gick det mesta till Erikshjälpen när vi flyttade 2017 men rummet doftar verkligen barndom och nostalgi.

Lilla J som blivit stor har som sin bror nu börjat på Engelska skolan. Jag kan inte låta bli att vara lite avundsjuk över den möjligheten att lära sig språket fullt ut. Jag är ingen språkbegåvning, men är glad att en del andra saker fastnar och finns kvar i den hjärna som med åren får mer och mer teflonbeläggning. Den här veckan hade vi den turen att både mamma och pappa arbetade kväll så vi fick hämta på nya skolan för övernattning hos oss. När hon åt frukost på morgonen så sa hon "Farmor, jag vill inte åka härifrån. Det kändes gott, men samtidigt ville hon snabbt komma iväg, vilket visar att hon också trivs i sin nya skolvärld.

 

(null) 

Lille H håller sig ännu kvar på förskolan och på fritiden hjälper han pappa med att bära in ved.

 

(null) 

I dag höll Kenneth Tjärnberg sin andra seniorgala på Tonhallen. Fullsatt och underhållande, precis som i fjol. Skillnaden var att i  år toppade Kenneth och musikerna underhållningen x 10. Fri entré och två föreställningar. 💕

 Trevlig söndagskväll!