Skyggdjur av Ulrika Rolfsdotter

Skyggdjur är Ulrika Rolfsdotters tredje kriminalromanen i serien om Annie Ljung. Boken utspelar sig i hjärtat av Ådalen. Trots det mörka i historien så visar den författarens känsla för den ångermanländska glesbygdsmiljön, de små samhällena och de människor som lever där. 

Annie Ljung är uppvuxen i Ångermanland och har efter några år i Stockholm återvänt til sin hembygd. Hennes känslor för bygden är ambivalenta för hon bär fortfarande med sig händelsen från ungdomen som etsat sig fast. Det har hänt mycket den sista tiden och resultatet av flera trauman på kort tid har fått Annies kropp att kollapsa. Receptet har varit mat, vila och kärlek. Pojkvännen Thomas har hela tiden stått vid hennes sida men i Annies tankar kvarstår.

"Vad är det för fel på henne som inte kan släppa in någon annan i sin personliga sfär?"

Hennes dementa mamma är nu död men Annie har valt att stanna kvar i barndomshemmet och hon trivs med sitt arbetet som socionom. Den här midsommaraftonen är Annie och Thomas bjudna till goda vänner och Thomas ska sedan stanna kvar hos Annie under hela helgen.

Det är tredje året i rad som Sara Eliasson skrivit upp sig för att jobba över midsommarhelgen. Hans Nording som tidigare varit hennes mentor vid Kramforspolisen har gått i pension och hon står nu på egna ben. Fredagskvällens arbete på midnattstravet på Dannero var oväntat lugnt. Sara känner sig ofta ensam och arbetar hellre än att firar midsommar. Hon upplever en press att passa in, pressen kommer mest från hennes pappa som tidigare arbetade inom polisen och bland sina kollegor är hon alltid "Benkes dotter".

Det varma vädret uppmuntrar till firande och i Lockne samlas byborna till fest vid hembygdsgården. Festen hålls av ägaren till den nyöppnade strippklubben Paradiset. Under midsommarnatten brinner Paradiset ner och ägare hittas död. Tidigt på midsommardagens morgon promenera Annie ensam ner till sin mammas grav på kyrkogården. Där hittar hon en ung chockad och stum flicka utan kläder och i famnen har hon en död kanin.

Handlingen utgår från flera perspektiv och berättarröster. Precis som i tidigare böcker får naturen ett stort utrymme. Här möts Annies och Saras vägar igen och de blir båda indraga i en mordutredning som visar sig vara mörk och mångfacetterad. Deras personliga relation och tidigare händelser påverkar deras samarbete när båda brottas med sina inre demoner,

Med RovhjärtaSyndabarn och nu Skyggdjur har Ulrika Rolfsdotter visat att hon tillhör de författare som kan blanda spänning, fantastiska naturbeskrivningar och relationer ur olika sociala perspektiv till en mycket bra kriminalserie. Hela den här serien passar mig. Den utspelar sig i en vacker landsortsmiljö och miljöbeskrivningarna gör att jag lätt att hittar mitt eget inre landskap. Jag tycker om språket och jag tycker om karaktärerna. Annies nyfikenhet och nystande i händelser kan ibland irritera mig men jag får medge att det ger stor spänning och intressanta intriger.

En liten roligt detalj är Saras samarbete med polisen i Örnsköldsvik."Enligt uppgifter från Sofia Hjortén, en hjälpsam kollega vid Örnsköldsvikspolisen". Ni som vet ni vet. *

(null)
 
Skyggdjur 

Författare: Ulrika Rolfsdotter
ISBN: 9789180065559
Utgivningsdatum: 2024-08-27
Förlag: Bazar Förlag

* Lina Areklews huvudkaraktär i Ulvöserien heter Sofia Hjortén och arbetar som polis i Örnsköldsvik.