Någon måste betala av Lena Malm

I Lena Malms debutbok Alla vill ha sitt kämpar Anna med en dålig ekonomi. Barndomsvännen Conny jobbar på en hjälporganisation och ber henne transportera en sändning kläder till Polen. En enkel uppgift som ger bra betalt. Det oskyldiga uppdraget visar sig vara mer än komplicerat och slutar med att Don förlorar en stor summa pengar och Annas vän Stefan omkommer i en trafikolycka.

I den andra fristående delen Någon måste betala är Conny borta och Anna har börjat ett nytt liv med mannen Pauli och sonen Oskar. Men något skaver, pengarna hon fick hemlighåller hon för Pauli och gång på gång känner hon sig iakttagen och förföljd.

Don känner sig blåst på miljonbelopp av Conny. Han anlitar Adnan som motvilligt tar på sig uppdraget att ta reda på vart pengarna tagit vägen. Adnan i sin tur behöver hjälp med det tekniska och ber Kristian att se över Connys dator. Kristian vill gärna flytta ihop med Daniel och köpa en bil, för det behöver han pengar och lovar att hjälpa Adnan.

"Det är en värld vi inte känner till. Det finns många världar vi inte känner till, som tur är."

Det här är en historia om helt vanliga människor som vill leva som en vanlig Svensson. Samtidigt lockar de stora pengarna och ett bättre liv. Oavsett om de själva använder droger eller inte så finns pengarna i den kriminella världen. Pengar, spänning och kickar har alltid lockat, det är oftast en dålig kombination och med dagens närhet till information och tillgänglighet går ingen säker. All utveckling av teknik som datorer och mobiltelefoner är på gott och ont. Här finns ett viktigt budskap när tidningarna fylls av information från rättegångar kring gängbildning, droghandel. kidnappning, mordförsök och mord där flera yngre är involverade. Synpunkterna om paryknarkarnas betydelse för droghandel och gängbildning skiljer sig stort men jag tror inte att någon förälder, sambo, maka eller make vill se anhörigas namn på de swishlistor som flitigt diskuteras i media just nu för allt har ett pris och Någon måste betala.

Här finns inte bara en strävan efter pengar och makt, här finns ensamhet, kärlek, otrohet, sorg och saknad. Med stor ömhet beskriver Lena Malm förhållandet mellan Anna, Pauli och deras son Oskar. Hon förmedlar också den värme och ömhet som spirar mellan Kristian och Daniel på ett inkännande sätt. 

Det är en karaktärsdragen handling om vardagsnära händelser och sociala relationer, där Lena Malm lyckas bra med att skapa en underbyggd spänning. Anna är den av karaktärerna som får en del av min sympati. Hon visar hur lätt det är att hamna i allt för djupt vatten och hennes tro till sin egen förmåga blir till en illusion. Kristian och Adnans fru Therese har båda hamnat på en plats i livet där de inte hör hemma och får driva en hård kamp för det liv de vill leva. Här är väldigt många sammanträffanden och det är helt omöjligt att veta vilken riktning historien tar. Jag hade först svårt att få ordning på kapitlens upplägg och alla karaktärer eftersom jag inte läst den första delen, men väl inne i handlingen så fungerade det bra.

Språket här är enkelt och lättläst. Jag försöker att inte vara någon språkpolis eftersom språket lever och ständigt är i förändring, men det är en liten detalj som jag funderar på. Naturligtvis vet jag att dom kan skrivas i talspråksnära texter, precis som författaren gjort här, men jag märker att jag föredrar de och dem. Den här diskussionen hade jag nyligen med en äldre författare som skriver barnböcker. Hon ansåg att dialoger i talspråk var en bra berättarteknisk metod för barn och att de med tiden sedan lärde sig skillnaden mellan tal och skriftspråk. Kanske en fördel för barn men i en text för vuxna? Jag står med en fot på varje sida och är inte helt säker i min uppfattning. Hur ser du på att använda talspråk i texter och dialoger?

Jag valde att läsa den fysiska boken för ljudboken är för teatraliskt uppläst för att passa mig. Valet av ljudboksuppläsare har stor betydelse för min upplevelse av en boks handling.

Kontroll och behärskning är goda egenskaper och det behövs strategi och matematiska egenskaper. Don vet att det inte går att luta sig tillbaka och bara håva in resultatet. Sannolikheten att lyckas är ändå stor. Sannoliksteorin har många tillämpningar och Don är en mästare på att utnyttja sannolikhet ur olika teoretiska perspektiv men ........

"Inget var gratis. Ingen kunde bara dra sig ur och gå sin egen väg. Någon måste betala."

Boken är utgiven av förlaget Storify Publishing AB
Vad jag förstår så är det här andra fristående boken i en trilogi.

(null) 

Någon måste betala
Författare: Lena Malm
ISBN: 9789198849912
Utgivningsdatum: 2023-06-20


Lena Malm är samhällsentreprenör och pedagog.  
Utgivna böcker:
Del 1. Alla vill ha sitt, Visto förlag 2021
Del 2. Någon måste betala, Storify Publishing 2023