Gravglänta av Mattias Edvardsson

Gravglänta av Mattias Edvardsson tar sin början i maj 1989. Klockan är 18 på kvällen och mamma Lola väntar som alltid med middagsmaten. När den 8-årige sonen Robin inte kommer hem går hennes sambo ut i skogen för att leta efter honom. Robin kommer aldrig hem till middagen den kvällen, inte någon annan kväll heller. Han hittas död, brutalt mördad i ett kärr och polisassistent Gunni Hilding blir en av de poliser i Trelleborgs polisdistrikt som börjar utreda fallet. 

Det här är en av flera tragiska händelser i Mattias Edvardssons nya serie Brottsplats Söderslätt. Gunni Hilding känner sig inte nöjd med det arbete som polisen gör och lovar Kevins mamma att ta reda på sanningen. Bokens andra del utspelar sig under fotbolls VM 1994 och under midsommaraftonens match sker ett nytt mord på en camping i närheten. Gunni ser likheter mellan morden och försöker övertala polisledningen att än en gång ta upp Robin-fallet.

Det är inte första gången jag läser en bok skriven av Mattias Edvardsson och det är alltid en speciell läsupplevelse. Hans böcker är djupa, traumatiska och lämnar en bitter smak efter sig. Men andra ord är de berörande, viktiga och svåra att glömma. 

Jag går tillbaka till 1989 och ser mitt eget liv med två barn i samma ålder som Robin. Två älskade barn som ofta lekte i parker och i skogar. Många gånger grep skräcken tag i mig när någon av dem inte kom hem på bestämda tider eller när jag läste i nyhetsflödet om försvunna barn. Kvar i mitt minne finns Johanfallet 1980 som jag följde på mycket nära håll och mordet på den 10-åriga flickan Helen som mördades i Hörby i mars 1989. Nyhetsflödet har aldrig tystnat, därefter ha vi fått följa fler tragiska nyheter där barn varit inblandade, som mordet på den 4-årlige Kevin 1998. Men allt i bokens handling är inte svart, jag ler ibland när jag läser om små detaljer som seglarskor, friheten med bärbara telefoner och den goda maträtten Flygande Jacob. 

Det är lätt att känna sympati för flera av bokens karaktärer och polisassistent Gunni Hildingsson är en av dem, hennes personlighet intresserar mig och jag vill väldigt gärna lära känna henne mer i kommande böcker. Mattias Edvardsson är mycket bra på att bygga upp karaktärer och den mentalitet som finns på landsbygden. Som en skicklig träsnidare mejslar han fram bygden i Söderslätt med naturtrogna miljöer och fina personbeskrivningar. Naturliga reaktioner och vardagliga händelser som vänskap, grannsämja, rykten och skvaller skapar både kitt och sprickor. Mänskliga beteenden som kan sätta käppar i hjulet för polisens arbete men också vara till nytta och hjälp. 

Jehova Vittnen får här en framstående roll. Även om deras läror bygger på Bibeln så sviker de i flera avseenden från den bibeltolkning som dominerar i den kristna riktning som jag är uppvuxen i. Flera av deras strikta regler står i strid med samhällets grundläggande värderingar och under mina år som granne med Rikets sal har jag haft otaliga besök där de försökt förklara sin syn på en monoteistisk Gud och ett evigt liv. Polisassisten Gunni Hildings erfarenheter från organisationen gör mig inte mer positiv till deras tolkningar, men var och en får bli salig på sin tro. 

Mattias Edvardsson är en myckett skicklig författare och jag ser alltid fram emot att läsa hans nästa bok. Att han nu skriver en kriminalserie ser jag som ett extra plus. 

Mattias Edvardsson har skrivit flera böcker, men slog igenom internationellt med En helt vanlig familj 2018 som översatts till 36 språk och sedan blev en hyllad Netflix-serie. 

(null) 

Gravglänta
Författare:
 Mattias Edvardsson
ISBN: 9789137506593
Utgivningsdatum:  2024-08-26
Förlag: Bokförlaget Forum