Författarinlägg av Sofia Rustan

Hej!

Tack för inbjudan som veckans gästförfattare. 

Jag heter Sofia Rustan, är 51 år och bor Juniskär, som ligger vid kusten , strax söder om Sundsvall. Jag skriver på en deckarserie som utspelar sig i Sundsvall, med kriminalinspektör Amanda Junisson som huvudperson.   Min bakgrund är jurist och till vardags jobbar jag som kundombudsman  på ett försäkringsbolag. 

I snart 30 år har jag arbetat med överfallsskador, vilket innebär att jag läst otaliga polisutredningar, och på så sätt  tagit del av många människoöden under årenKanske var det  ett uppdämt behov, av att processa alla intryck, som gjorde, att när jag klev i land  på  Draghällans fyrplats  för över 10 år sedanså fick jag en ingivelse att jag skulle skriva en deckare

Under flera år hade jag tjatat på min sambo att gå iland på den lilla ön med fyrtornet, som ligger i hamninloppet till Sundsvall. En dag låg vindarna, och vågorna,  rätt så vi kunde förankra båten. Ön var precis så spännande och omgärdad  avmystik som jag hade förväntat mig. I min fantasi föreställde jag mig att det låg ett manslik  invid vattenbrynet. 

När jag kom hem skrev jag raskt ett kapitel, men sedan tog det stopp, jag visste inte hur jag skulle fortsätta. Åtta år senare, med år av skrivkurser, blev jag erbjuden kontrakt hos bokförlaget  Polaris. Jag glömmer aldrig när jag satt på deras kontor, och  Min förläggare Sofia Brattselius Thunfors, erbjöd mig tvåbokskontrakt  i serien om Amanda Junisson och Morden i Sundsvall . Någon timme senare träffade ett annat bokförlag som erbjöd ett trebokskontrakt, det kändes som om jag svävade ovanför markytan när jag satt på tåget tillbaka till Sundsvall

Debuten "Skadedjuret" kom ut 2021 och två år senare släpptes "Plågoanden".  Mina deckare drivs av handlingen, och viljan att lösa mordgåtan, men vi får även följa polisen Amanda Junisson i  hennes privatliv. Även om böckerna berör tunga sociala frågorbland annat främlingsfientlighet och mobbning , försöker jag krydda dialogerna med en portionhumor,  vilket är en utmaningMitt huvudtema är utsatta barn och ungdomar och dysfunktionella familjer. Jag är också intresserad av orsakerna bakom ett brott, vad är det för faktorer som gör att  en människa går så långt som att döda en annan människa?  

Vid sidan om skrivandet har jag även en passion för kreativa uttryck, genom fotografi och konst. Miljön är därför särskilt viktig för mig,  både genom att skildra den i texten, men kommer även till uttryck på bokomslagen , som  pryds av foton som jag har tagit på några av de platser där böckerna utspelar sig. 

"Skadedjuret" är som sagt Draghällans fyrplats, en av huvudmiljöerna, och i "Plågoanden" är det kyrkoruinen i Njurundabommen som utgör en av  huvudmiljöerna. Handlingen utspelar sig i nutid men jag förankrar berättelserna genom att plocka upp fragment ur historien. På så sätt vill jag ge  berättelserna rötter, så de får en grund att stå på. 

Det finns många utmaningar med skrivandet, men en av de största är att hitta och framför allt ta sig tid till skrivandet , men är jag väl satt mig ner, och dras in i historien, är det otroligt spännande eftersom jag inte på förväg bestämmer exakt vad som ska hända utan låter  karaktärerna bana vägNågot jag lärt mig under skrivandets gång är att ju mer jag skriver, desto mer ökar kreativiteten. 

Författarskapet har även bidragit till att jag skriver krönikor till Sundsvalls tidning en gång i månaden. Det är spännande och utmanande att hitta händelser i vardagen som berör och intresserar både mig och läsarna

I dagarna har jag skickat in manuset till tredje delen i serienom Amanda Junisson. Just nu  går väntar jag med spänning på förlagets återkoppling

Blir du sugen på att läsa det jag har skrivit så hittar du böckerna både på nätet och i bokhandeln. I Skadedjuret blir en liten ficka vittne till när hennes pappa dödas brutalt. Frågan är vem som hittar henne först, polisen eller mördaren? I Plågoanden hittas en ung man avliden inne i ruinen i Njurundabommen. Frågan är vad som har hänt, och vem som är offer eller gärningsman.  

Vill du följa med på min skriv- och fotoresa får du gärna följa mitt konto sofiarustanskrivochdesign. Jag finns både på Instagram  och Facebook.

'Tack Sofia Rustan! Jag väntar också på den tredje delen om Amanda Junisson.

 

(null)

Här vid kyrkoruinen i Njurundabommen utspelar sig delar av Sofias bok Plågoanden.

✨✨✨

Nästa veckas gästförfattare är Stina Nilsson Bassell. Hon skriver då om livshändelser och skrivprojekt. En av hennes utgivna böcker heter Den blå gardinen och är en historisk roman med en klurig mordgåta.