Författarinlägg av Olle Håkansson

Inte trodde jag att det skulle bli så här…! Jag måste inleda med den meningen. För så är det. I början av januari 2015 bestämde jag mig för att förverkliga en livsdröm och ge ut en roman/deckare. Jag skapade karaktären Wayne ("Vajjne") Lundberg, utredare vid Sundsvallspolisen och hans team med diverse färgstarka personer. Tanken var aldrig annan än att det där var en engångshändelse. Jag kunde inte drömma om att så många skulle ta karaktärerna till sig och alldeles särskilt huvudkaraktären Wayne. Jag fick många snälla mail och många läsare frågade efter en fortsättning. Ursprungsupplagan var 500 ex. Fick raskt trycka upp 500 till. Och 500 till. Och till slut 200 till av den första boken. Den var lite småputtrig och långsam som historia. Jag behövde definitivt vässa till berättandet om jag skulle göra en bok till. Det blev "Wayne åker till Costa del Sol", 2018. Om en tvååring, Signe, som blir tagen ur en bil när mamman sprungit in på Coop för ett snabbt inköp. Den blev berörande och flera läsare har berättat att de har droppat fysiska tårar i boken. Då ville jag därefter se om jag kunde skriva något spännande. Det blev Wayne och Cecilia som kom 2022. Den fick ett rejält genomslag. Uppenbart gillar deckarläsare stark spänning. I den boken började också en ny huvudkaraktär växa fram, ordningspolisen Jenny Nilsson. Skrivresan nådde en ny nivå i och med Wayne och Cecilia. Jag fick vara Månadens författare i Sundsvall och även dagens sommargäst i P4 Västernorrland. Hedrande men pirrigt. 

Jag tog ett djupt andetag och började på en fyra hösten 2022. Hade en bra grundidé, om en åldrad man, inne på sina sista veckor i livet och som en mörk aprilkväll försvinner spårlöst från hospice. En mycket udda historia rullas så småningom upp och polisen får klia sig i huvudet mer än en gång. Jenny Nilsson kliver fram som huvudperson i den här boken och Wayne får mer inta ett mentorskap. Denna fjärde bok vill jag karaktärisera mer som en deckarskröna där läsaren får följa en mycket märklig historia med nya karaktärer som hamnar i skeenden som de inte hade tänkt sig. Boken heter Wayne och vita döden och släpptes den 3/9 på Bokens afton på Akademibokhandeln i Sundsvall.

Vägs ände? Ja förmodligen går Wayne i pension nu efter fyra böcker och åtta kalenderår. Han har bott i mitt huvud och vi behöver nog en paus från varandra. I mitt tackavsnitt på slutet i bok fyra har jag riktat varma tack till de personer i litteraturkretsarna som stöttat mig längs vägen under dessa åtta år. Där ingår såklart Maud/Basilicablogg som alltid varit mycket vänlig och uppmuntrande. Precis vad man behöver, särskilt som ny författare.

Tack! Olle för de fina orden! Jag kommer naturligt att läsa och sedan skriva om Wayne och vita döden här.

Wayne och vita döden
Författare:
 Olle Håkansson
ISBN: 9789189888326 
Utgivningsdatum: 2024-09-03
Förlag: Vulkan

(null)

(null)

Nästa veckas gästinlägg är lika rykande aktuellt för då greppar författren Hanna Ljungberg pennan och skriver om sitt författarskap. Hennes bok Silverregn kom ut i måndags den 9 september och som ljudbok i dag 11 september. Missa inte hennes inlägg.