Söndag och ny bok av Viveca Sten - Benådaren

Söndag igen efter en vecka som bjudit på både regn och sol. Sundsvall sjuder av aktiviteter och det gäller att göra medvetna val för att hinna med så mycket som möjligt. 

En av veckans lästa böcker . . . . .

Benådaren av Viveca Sten är den femte boken i serien Åremorden. Hon är mest känd för Sandhamnsserien men genom covid-19 blev hon då kvar i Åre och det växte fram en ny huvudkaraktär och nya brott i den omgivning hon befann sig i. 

Hanna Ahlander hade inkvarterat sig i sin systers stuga i Åre efter att ha blivit lämnat av sin pojkvän och ifrågasatt i sitt jobb på Citypolisen i Stockholm. Jag tyckte då att många av de nya kvinnliga poliskaraktärerna i olika serier började likna varandra, men det här var en spännan mordgåta så jag bestämde mig för att fortsätta följa Hanna och Åremorden. Dessutom utspelade den sig i för mig välkända trakter i jämtlandska fjällen.

Med böckerna Offermakaren, Dalskuggan, Botgöraren, Vilseledaren och nu Benådaren har en mycket välskriven och spännande bokserie vuxit fram. Med lokalkännedom och stor skicklighet bjuder Viveca Sten på intressanta karaktärer och fina miljöbeskrivningar av det vackra landskapet. 

I Benådaren planerar polisen Anton Lundgren för bröllop med sin Carl, men hans relation till föräldrarna är forfarande infekterad. Stämningen mellan Hanna och kollegan Daniel Lindskog är kylig och kall. Daniel har börjat träffa Clara men har mycket svårt att acceptera Hannas förhållande med den äldre och rike Henry.

Hemtjänstföretaget Stjärnan i Åre kommun blir uppringd av en anhörig med frågor om en äldre mans död. Där startar en utredning som visar att flera av den privata hemtjänstens kunder gått bort under den senaste tiden. Alla var till åren komna, men dödsfallen har skett hastigt och utan andra medicinska förklaringar. Inte hade Hanna trott att hon skulle behöva grotta ner sig i hemtjänstens verksamhet när hon utbildade sig till polis men nu satt hon där med en rad frågor som hon behövde svar på.

Misstankar och anklagelser börjar gro i hemtjänstgruppen och arbetsledaren Karro får utstå en korseld av frågor kring den verksamhet företaget bedriver. Hanna och Daniel börjar sakt ringa in den personal som varit schemalagda hos de avlidna åldringarna men allt visar sig inte riktigt stämma i deras bedömningar. 

Benådaden är en verklighetsförankrad kriminalroman som berör. Vi är många som arbetat inom vården och/eller har/haft anhöriga som varit helt beroende av de personer som på bestämda tider själva låser upp och kommer i ens personliga hem. Många av oss kommer också själva att hamna i den situation som hemtjänstföretaget Stjärnans äldre befinner sig i. Det känns ändå viktigt att lyfta all god omvårdnad och det viktiga arbete som personalen gör. De flesta har goda hjärtan och är ett stort stöd inom äldreomsorgen.

De första delen av boken kändes inte relevant för en kriminalroman. Kapitel för kapitel bygger Viveca Sten därefter sakta upp historien med spännande intriger och en och annan missvisande ledtråd. Personligen är jag inte helt förtjust i när mördare har en egen berättarröst, men att skapa en bra historia som håller är en konst som kräver erfarenhet, bakgrundsfakta och en vass penna. Naturligtvis lämnar hon en öppning för en fortsättning av Åremorden.

(null) 

Benådaren

Författare: Viveca Sten
ISBN: 9789137158716
Utgivningsdatum: 2024-10-07
Förlag: Bokförlaget Forum

 
(null)

Traditionsenligt befann vi oss på Vängåvans bokhandel när motiveringen till årets Nobelpris i litteratur lästes upp. Den sydkoreanska författaren Han Kang var en överraskning för många men bokhandeln hade några av hennes böcker hemma.

"För hennes intensiva poetiska prosa som konfronterar historika trauman och blottlägger livets skörhet:"

Patrik Ekwall har varit i Sundsvall och berättat om sin nya bok Skrattfesten. Boken finns i bokhandeln fr.o.m i morgon. En fristående fortsättning på hans Kattfisken som kom för ett år sedan.

Lille H har haft ögoninflammation den här veckan men mot helgen piggnade han på sig och kunde ta en tur med bilen.

(null)

Fredagen bjöd på musikmagi när bröderna Norén gjorden en stämningsfull konsert på Tonhallen.

Jag avslutar söndagens inlägg med ett kryddtips. En av sommarens nyheter hos Tynderö Kryddbod är Mellanfjärdens Salta. Jag tycker om oregano till nötfärs och testade nu kryddblandningen i veckans pastasås på kycklingfärs och det blev riktigt bra. 

Kycklingfärs. Lök, Krossade tomater, Mellanfjärdens Salta efter smak och extra salt och svartpeppar.

Jag använde mitt vanliga recept på köttfärssås/röra och bytte ut nötfärsen mot kycklingfärs och kryddningen mot Mellanfjärdens Salta. Vill du testa så se bara till att kycklingfärsen är helt genomstekt.

Mellanfjärdens SaltaˆInnehåller medelhavssalt med persilja, oregano, ramslök, svarta & gula senapsfrön, ostronskivling, chili, vegetabilisk olja. 100 ml/förp." Har du inte möjlighet att besöka den lilla butiken i Tynderö så hittar du alla kryddblandningar här - Tynderö Kryddbod.

Tips på pasta som alla kan äta är Better Than Spagetti. För mig fungerar den åtminstone till 70-80% på samma sätt som pasta på gluten och det känner jag mig väldig nöjd med. 

Trevlig söndag!