Pensionären som ingen räknade med av Hans Söderlund

Leena Mäkinen Persson föddes i en ensligt torp några mil utanför Kuusamo i nordöstra Finland. Hennes far fostrade henne med strama tyglar och den kärlekslösa barndomen gjorde att hon tog ett beslut om att aldrig visa sina känslor. 

"Vad hade det ändå för mening?"

Nu bor Leena i en mellanstor stad i Norrland och för mig känns det då helt naturligt att placera henne i Sundsvall. Visst tycker hon om sin lite naive man Bert men något känslostormande förhållande har de aldrig haft. Deras barnlöshet beror enligt Leena på att Bert aldrig vuxit upp och blivit mogen.

Hon har med glädje skött sina arbetsuppgifter inom statlig myndighetsutövning och under de senaste åren som chef på enheten för besvärsärenden. Hennes ledarskap och höga krav på,medarbetarna har gjort att hon nu satt ensam kvar på enheten, vilket inte påverkade hennes speciellt. Hon skötte själv klanderfritt alla uppgifter. 

Åren går fort och nu väntar en pensionering. Leena avtackas på traditionsenligt sätt med en förhoppning om att snart vara inringd och behövd för vidare arbetsuppgifter.

Hennes förhoppningar införlivas inte, telefonen förblir tyst och Leena tvingas lägga upp en ny plan för sitt pensionärsliv. Hemmets skötsel står på agendan och maken Bert kvävet viss omsorg med hemlagad husmanskost och rena kläder, men sen…………

Hon tröttnar fort på korsord och gamla filmer och tankarna om att vara en föredetting mal hos henne. På laptopen söker hon efter spännande uppdateringar av lagar och förordningar men inser snart -  till vilken nytta. Vem förutom hon själv kommer att ha nytta av det. På teven kan hon inte undgå den konsumenpropaganda som ständigt vevar runt och ett av inslagen kommer från Infodream där en lycklig tävlingsvinnare ska få bada i pengar.

"Vilken smörja!", tänkter hon. "Vem kan gå på det där"

Den finländska avgrundsdjupa depressionen kommer över henne. Hon har plikttroget ringt på och informerat alla grannar om sin pensionering och hon har också sedvanligt besökt en seniorförening …….. vad mer kan hon göra?

Utan förvarning dyker en röd blinkande knapp och en dansande minityrkvinna upp på hennes bildskärm. Kvinnan håller en skylt med texten: Gör som alla andra. Anmäl dig för att bli Infodreams superhero. Efter en tids grubblande inser hon plötsligt att det finns en väld utanför hennes invanda och att det är dags att lätta på förlåten utanför "nit och redlighet". 

Leena anmäler sig till tävlingen och inser att har man sagt A så för man säga B. 

Det är dags att våga leva!

Här finns en humor som jag tycker om. Leena Mäkinen Perssons dråpliga repliker är alltid sanningsenliga och det finns ofta en sorg i hennes uttalanden. Det humoristiska i dem balanserar på en gräns där skrattet lätt fastnar i halsen, för jag skattar hellre med än åt personligher som Leena. Det är ändå det som ger hela berättelsen sin karaktär. Här finns en del Ove som i Fredriík Backman bok En man som heter Ove, men också en del Molly Gray. Kvinnan som Nita Prose skriver om i Städerskan och Den hemlige gästen. Mollys mormor sa alltid: "Älskar du ditt jobb behöver du inte jobba en enda dag i ditt liv" och Mollys mot var Renligheten är en dygd". Många likheter sammanför Ove och Molly med den nitiske statstjänstemannen Leena Mäkinen Persson. 

Jag känner inte Hans Söderlund personligen, men vad jag kan förstå så har han själv stor erfarenhet av statligt arbete. Handlingen kring Leenas rabblande av regelverk känns korrekt och trovärdig. Hennes stora beundran av Axel Oxenstierna går tillbaka till 1600-talet när grunden för den svenska byråkratin och dagens förvaltning kom till under hans ledning.

Det finns många personliga drag hos Leena som känns bekanta. Om det från födseln fanns en diagnos inom autismspektrum eller om det beror på faderns sätt att förringa henne, vet jag inte. Personlig integritet och regelverk blev hennes signum och beslutet att stänga av känslorna blev till en förankring. Med åren blev det allt svårare att lossa förtöjningen och lätta ankar.

Den internationella Infodreamtävlingen känns lite mossig för 2000-talet och jag tänker tillbaka på äldre tävlingar jag sett på tv under åren. Infodreams deltävlingar liknar stadskamper och andra program som roat mig och min familj under många fredags- och lördagskvällar. Men en feelgood är det verkligen.

En feelgood med myndighet och klanderfritt språk. Lite förutsägbar, men utan trams och sliskig romans. En feelgood för mig och för Leena Mäkinen Persson. 😊

(null)

Pensionären som ingen räknade med
Författare: Hans Söderlund
ISBN: 9789189823884
Utgivningsdatum: 2024-06-13
Förlag: Vulkan

Boken finns också som ljud- och e-bok.